bodzio Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Witam!Mam pytanie do kolegów, którzy stosują plecionką Power Pro.Jaki stosować węzeł do łączenia plecionki z agrafką, a jaki do łączenia z podkładem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 węzły znajdziesz na stronie http://www.powerpro.com/using/knots.asp sa zarówno schematy wiązań jak i opisy.jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Ja stosuję Palomar. Prosty i wytrzymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 potrojny palomar albo 'kocia lapka' - gdzies mi sie fotka zapodziala, ale jest tez wstawiona na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 @Bodzio, było już o tym u nas na forum Osobiście stosuję dwa węzły do łączenia plecionki z agrafką lub krętlikiem. Są to Palomar lub węzeł na 3 końce.Szczególnie lubię ten drugi i mam do niego całkowite zaufanie. Jest potwornie wytrzymały.W załączeniu zdjęcie. Plecionkę należy przekręcić około 6-8 razy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 Do łączenia plecionki z agrafką można kupić specjalne cwancyki zwane konektorami. Łączenie za ich pomocą jest bardzo łatwe, szybkie i nie na zawsze. Gorąco polecam!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 ... lub węzeł na 3 końce.Szczególnie lubię ten drugi i mam do niego całkowite zaufanie. Jest potwornie wytrzymały.W załączeniu zdjęcie. Plecionkę należy przekręcić około 6-8 razy. @Rognis, Nie do końca rozumiem co się dzieje pomiędzy 4 i 5 rysunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 (edytowane) . Edytowane 25 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 Dokładnie tak. Stąd nazwa 'na 3 końce', bo właśnie 3 końce zostają (zamiast jednego końca i pętli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 OK dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 Do łączenia plecionki z agrafką można kupić specjalne cwancyki zwane konektorami. Łączenie za ich pomocą jest bardzo łatwe, szybkie i nie na zawsze. Gorąco polecam!! Smaczek, jakoś dalej nie mam zaufania do tego cwancyka chyba nie zaryzykowałbym użycia tego konektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Witam pozwolę odświeżyć sobie temat z przed 10-lat a mianowicie węzłów wędkarskich. http://jerkbait.pl/topic/1152-wi%C4%85zanie-plecionki/Posiadam plecionkę 0,15 ośmiosplotową.Zacznę od końca,czyli; 1.)Wiązanie krętlika z plecionką;ktoś z forum polecił potrójny Palomar Knot;foto poniżej;W czym on będzie lepszy od pojedynczego?Końcówkę jak długą zostawić?Przypalić zapalniczką?link do filmu poniżej; POJEDYŃCZY PALOMAR KNOT-FILM 2.)Łączenie plecionki z żyłką na podkład.Karpiarze łączą ze sobą tak samo jak łączy się żyłkę. FILM1 FILM2 FILM3 Który z tych filmów jest najwłaściwszy? 3.)Jeszcze poruszę i wznowię temat wiązania plecionki bez podkładu do szpuli kołowrotka.http://jerkbait.pl/topic/29857-wi%C4%85zanie-plecionki-do-szpuli/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander+ Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Stosowałem wiele węzłów jednak od chwili jak przesiadłem się na węzeł uni-knot stwierdzam że jest najmocniejszy... ...przy plecionce dodaję jeden dodatkowy oplot na krętliku i owijam krótszy koniec około 10 razy wytrzymałość plecionek u mnie znacznie wzrosła i ciężko jest zerwać linkę na tzw. hakerach w porównaniu do wcześniej stosowanych węzłów np. popularnego palomara..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Tek jak @zander+ tylko i wyłącznie przy spinie Uni używam. Możesz sobie zakupić krętlik bezwęzłowy i masz prawie 100% wytrzymałości linki....ale do delikatnego łowienia to raczej tego krętlika bym nie używał :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Wiazałem uni-knotem przez lata żyłki, teraz zrobiłem porównanie z palomarem na pletce i test rwania statycznego - jednak palomar wytrzymał wieksze obciążenie. Tak ogolnie to wydaje mi się że różne pletki mają różne właściwości i węzeł dobry do jednej nie zawsze sprawdza się przy innej. Im ciensza i bardziej "jedwabista" pletka , tym trudniej znaleźć dobry węzeł. Jak miałem Power Pro to niemal każdy supeł byl mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Szukałem na liście filmow i tego potrójnego palomar-knot-a nie znalazłem,za to uni-knot jest; http://videofishingknots.com/line-to-tackle.html To który polomar jest lepszy?Ten z foto potrójny,czy pojedynczy z filmu? Prawidłowo jest przyciąć obcinaczką do paznokci ,oraz zostawić z 1,5-2cm końcówki i przypalić zapalniczką? Edytowane 7 Maja 2016 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Bez przesady.. Obetnij na 0,5cm i przypal na 1-2mm, wystarczy. Niektórzy dają jeszcze kropelkę super glue. Edytowane 7 Maja 2016 przez Jammaey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Pewnych zachowań to ja nigdy nie zrozumiem.... Po co wogóle ta zapalniczka czy klej? O ile z zapalniczką próbuje pojąć ze to estetyczniej moze wyglądać bo się końcówka nie postrzępi ...i wtedy lepiej ryby biorą he he he :-) ale klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 A nie najlepiej olać wszystkie skomplikowane węzły i używać łączników bezwęzłowych??? Ja też lata używałem UNI ale szybko się przekonałem do tych pokręconych kawałeczków stali i widzę same plusy: większa moc (ale nie 100% liniowej, to wierutna bzdura bo dochodzi zjawisko ścinania plećki) oraz szybkość i zarazem łatwość wiązania w niesprzyjających warunkach: zimno, zgarbiałe łapy itp. Mało? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Ostatnio pobawiłem się trochę w testowanie węzłów i aktualnie moim faworytem jest ten węzeł: Popularny palomar, którego zresztą sam używałem przez lata, bywa boleśnie zawodny.Wersja węzła na trzy końce pokazana na początku tego wątku, przy plecionkach 8-splotowych też nie bardzo mi się sprawdziła, czasem się "ślizgał". Edytowane 7 Maja 2016 przez Grzegorz B. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 A polecicie jakiś szybki i dobry węzeł do łączenia plecionki z fluo ? Sam używam takiego jak na zdjęciu ale może jest coś szybszego / prostszego / lepszego ? Wysłane z mojego Letv X500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 A polecicie jakiś szybki i dobry węzeł do łączenia plecionki z fluo ? Sam używam takiego jak na zdjęciu ale może jest coś szybszego / prostszego / lepszego ?Wysłane z mojego Letv X500Ja używam takiego:http://jerkbait.pl/topic/36531-najcieńsza-plecionka-pod-okonie/page-14#entry1847142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Każda plecionka "lubi" troche inny węzęł, warto sprawdzic. Nie mam pojęcia po co ludziska stosują węzły o wytrzymałości bliskiej liniowej, ma to więcej wad niż zalet. Linka szybko traci na mocy i po kilku zaczepach mozna stracic cały nowy nawój, bez sensu ...no może przy powierzchniowym łowieniu jeszcze to zdaje egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 A polecicie jakiś szybki i dobry węzeł do łączenia plecionki z fluo ? Sam używam takiego jak na zdjęciu ale może jest coś szybszego / prostszego / lepszego ? Wysłane z mojego Letv X500Chyba najlepszym węzłem do łączenia FC/VEP/hard mono z plećką jest węzeł GT. W szczególności gdy ma się do czynienia ze śliskimi 8 czy 12-splotówkami. http://surfcasting-marek.blogspot.gr/2014/08/weze.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) A ten GT nadaje sie rownie dobrze do cienszych linek? Czy zwykla zylka wiazana do pletki nie wyslizguje sie? Bo to bardziej oplot, zaden tam wezel! Edytowane 8 Maja 2016 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi