Skocz do zawartości

Wiązanie plecionki

bodzio

Rekomendowane odpowiedzi

@Bodzio,

było już o tym u nas na forum :mellow:

Osobiście stosuję dwa węzły do łączenia plecionki z agrafką lub krętlikiem. Są to Palomar lub węzeł na 3 końce.

Szczególnie lubię ten drugi i mam do niego całkowite zaufanie. Jest potwornie wytrzymały.

W załączeniu zdjęcie. Plecionkę należy przekręcić około 6-8 razy.

post-12-1348913309,3595_thumb.jpg

• Like 1

... lub węzeł na 3 końce.

Szczególnie lubię ten drugi i mam do niego całkowite zaufanie. Jest potwornie wytrzymały.

W załączeniu zdjęcie. Plecionkę należy przekręcić około 6-8 razy.

@Rognis,

Nie do końca rozumiem co się dzieje pomiędzy 4 i 5 rysunkiem.

Do łączenia plecionki z agrafką można kupić specjalne cwancyki zwane konektorami. Łączenie za ich pomocą jest bardzo łatwe, szybkie i nie na zawsze. Gorąco polecam!!

Smaczek, jakoś dalej nie mam zaufania do tego cwancyka chyba nie zaryzykowałbym użycia tego konektora.

• 9 lat później...

Witam pozwolę odświeżyć sobie temat z przed 10-lat a mianowicie węzłów wędkarskich. :)

http://jerkbait.pl/topic/1152-wi%C4%85zanie-plecionki/

Posiadam plecionkę 0,15 ośmiosplotową.Zacznę od końca,czyli;

1.)Wiązanie krętlika z plecionką;ktoś z forum polecił potrójny Palomar Knot;foto poniżej;

post-61439-0-00598700-1462552664_thumb.gif

W czym on będzie lepszy od pojedynczego?Końcówkę jak długą zostawić?Przypalić zapalniczką?link do filmu poniżej;

POJEDYŃCZY PALOMAR KNOT-FILM 

2.)Łączenie plecionki z żyłką na podkład.Karpiarze łączą ze sobą tak samo jak łączy się żyłkę.

FILM1

FILM2

FILM3

Który z tych filmów jest najwłaściwszy?

3.)Jeszcze poruszę i wznowię temat wiązania plecionki bez podkładu do szpuli kołowrotka.

http://jerkbait.pl/topic/29857-wi%C4%85zanie-plecionki-do-szpuli/

Stosowałem wiele węzłów jednak od chwili jak przesiadłem się na węzeł uni-knot  stwierdzam że jest najmocniejszy...

Uniknot3.gif

...przy plecionce dodaję jeden dodatkowy oplot na krętliku i owijam krótszy koniec około 10 razy wytrzymałość plecionek u mnie znacznie wzrosła i ciężko jest zerwać linkę na tzw. hakerach w porównaniu do wcześniej stosowanych węzłów np. popularnego palomara.....

• Like 1

Wiazałem uni-knotem przez lata żyłki, teraz zrobiłem porównanie z palomarem na pletce i test rwania statycznego - jednak palomar wytrzymał wieksze obciążenie. Tak ogolnie to wydaje mi się że różne pletki mają różne właściwości i węzeł dobry do jednej nie zawsze sprawdza się przy innej. Im ciensza i bardziej "jedwabista" pletka , tym trudniej znaleźć dobry węzeł. Jak miałem Power Pro to niemal każdy supeł byl mocny.

Szukałem na liście filmow i tego potrójnego palomar-knot-a nie znalazłem,za to uni-knot jest;

http://videofishingknots.com/line-to-tackle.html

To który polomar jest lepszy?Ten z foto potrójny,czy pojedynczy z filmu?

Prawidłowo jest przyciąć obcinaczką do paznokci ,oraz zostawić z 1,5-2cm końcówki i przypalić zapalniczką?

Edytowane przez Extraspiner

A nie najlepiej olać wszystkie skomplikowane węzły i używać łączników bezwęzłowych??? Ja też lata używałem UNI ale szybko się przekonałem do tych pokręconych kawałeczków stali i widzę same plusy: większa moc (ale nie 100% liniowej, to wierutna bzdura bo dochodzi zjawisko ścinania plećki) oraz szybkość i zarazem łatwość wiązania w niesprzyjających warunkach: zimno, zgarbiałe łapy itp. Mało? ;)

• Like 1

Ostatnio pobawiłem się trochę w testowanie węzłów i aktualnie moim faworytem jest ten węzeł:

Screenshot-2014-08-28-10.37.59.png

Popularny palomar, którego zresztą sam używałem przez lata, bywa boleśnie zawodny.

Wersja węzła na trzy końce pokazana na początku tego wątku, przy plecionkach 8-splotowych też nie bardzo mi się sprawdziła, czasem się "ślizgał".

Edytowane przez Grzegorz B.
  • Like 1

A polecicie jakiś szybki i dobry węzeł do łączenia plecionki z fluo ? Sam używam takiego jak na zdjęciu ale może jest coś szybszego / prostszego / lepszego ?

Wysłane z mojego Letv X500

Ja używam takiego:

http://jerkbait.pl/topic/36531-najcieńsza-plecionka-pod-okonie/page-14#entry1847142

Każda plecionka "lubi" troche inny węzęł, warto sprawdzic. Nie mam pojęcia po co ludziska stosują węzły o wytrzymałości bliskiej liniowej, ma to więcej wad niż zalet. Linka szybko traci na mocy i po kilku zaczepach mozna stracic cały nowy nawój, bez sensu  :blink: ...no może przy powierzchniowym łowieniu jeszcze to zdaje egzamin.

A polecicie jakiś szybki i dobry węzeł do łączenia plecionki z fluo ? Sam używam takiego jak na zdjęciu ale może jest coś szybszego / prostszego / lepszego ?

Wysłane z mojego Letv X500

Chyba najlepszym węzłem do łączenia FC/VEP/hard mono z plećką jest węzeł GT. W szczególności gdy ma się do czynienia ze śliskimi 8 czy 12-splotówkami.

http://surfcasting-marek.blogspot.gr/2014/08/weze.html

• Like 1