Skocz do zawartości

Właśnie kupiłem Stellę. Tylko co to za model???

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Na tej u Mefista z link Allegro te?ź nie ma oznaczenia H i wygląda 100% identycznie.

Na szpuli brak oznaczenia dlatego ?źe w kołowrotkach na rynek japoński takich oznaczeń nie było i nie ma, wizualnie prawie taka sama, r?ł?źnica w korbce ale z linku od Mefista ma przeło?źenie: 6.1 czyli H High Gear. W shimano wszystko co ma przeło?źenie 6 :1 to wersja H

Czyli jest to Shimano Stella 4000 JDM Super Ship model 98 z pojedyńczą nie wkręcaną korbką. Czy tak?

A co przyjdzie to się oka?źe. Mo?źliwość zwrotu gwarantowana - tylko te koszty transportu.

Marcel - pamiętam, pamiętam. Jeszcze nie podjąłem decyzji. Co do cła to liczę się z nim - c?ł?ź zrobić.

@Patu dlaczego napisałeś:

...model 98 JDM, odpowiednik europejskiej F-ki. Mocna maszyna, od mocnego handlarza Stellami <_< ...

Masz jakieś niedobre doświadczenia z tym gościem???

Ale sie temat o Stellach z XX wieku rozkrecil :D

To Stella 98 JDM.

W Europie i USA Shimano sprzedawalo Stelle F. Roznica : wkrecana korbka w kolo przekladni.

Stella 98 (dla nielubiacych cyferek) Super Ship ma korbe przetykana i kontrowana sruba z drugiej strony.

Wystepowala (i wystepuje) w wersji na fotce @godskiego i w wersji DH. Korby mozna zamieniac. Mozna tez zamieniac z TP 98 (JDM) - roznia sie kolorem.

Korby DH z rozmiarow 2500, 3000 i 4000 w Stelli 98 sa identyczne. Jedyna, ktora jest inna to Stella SDH - ma wtedy lozyskowane uchwyty korbki i takie bardziej oplywowe uchwty. Rozstaw ramion korbki nie ulega zmianie.

Wedlug posiadanej przeze mnie wiedzy model Stelli F (USA i Europa) nigdy nie doczekal sie wersji DH, ani wersji H.

Wersja H - to JDM (czyli na rynek Japonii), rozni sie wkrecana korbka i przelozenie - o czym juz pisaliscie. Poza 4000H istnieja wieksze rozmiary H : 5000, 6000, 8000, 10000, 16000 i 20000. Wszystkie z generacji 98.

W przeciwienstwie do pozniejszych generacji Stelli (SW) 4000 ma inny korpus niz 5000.

No ale nie o tym bylo :D

Zakup od Northa z ebaya dobra rzecz. Jak napisal Patryk to jeden z najmocniejszych Stellowcow na Ebay. Solidna firma.

W kwestii cla nie bede sie wypowiadal ;)

Spekulowanie o trwalosci danego egzemplarza uwazam za przedwczesne. Wszystko bedzie wiadomo po zawitaniu kolowrotka i serwisie (wskazany od razu, wiele z tych 98ek z JP NIGDY nie bylo otwieranych)...

Dla pelnej jasnosci i przejrzystosci obrazu :

post-16-1348916389,5228_thumb.jpg

Marcin 2tysie i testujesz :lol:.

Tu niema co testowac. Testuje to sie przed wypuszczeniem na handel :D Staroc jak cholera i dawno przetestowana.

Maszyna ze hej. W przyszłym grudniu poluje na stelle, bo w tym grudniu wyprztykałem sie na inne. Jeszcze w plecaku mam zaskurniaki - o ktorych Zonka nie wie - na @godski'iego sprzecik.

• Like 1

• 2 tygodnie później...