Skocz do zawartości
  • 0

Silniki 40-50 HP na rumpel

Pietruk

Pytanie

Rozglądam się właśnie za silniczkiem 40-50 koni z multi rumplem. 

Ogólnie skłaniam się w kierunku Yamahy, ale....

Trafiłem na Suzuki 50 z fajnym rumplem. 

Czy ktoś zna ten silnik. A może nawet z takim rumplem. 

Prosił bym o jakąś opinię. 

https://youtu.be/YPct7af6pBo

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kierownicą trzeba się też nakręcić. Ciężko ustawić się na miejscowe na Wiśle z kierą.

moze wlasnie o to chodzic o czym pisalem - jest pewne opoznienie a to skutkuje tym, ze za wczesnie wyprowadzasz kontre (ktora nie byla potrzebna) i probujac pomoc tylko destabilizujesz sytuacje.

• 0

ciagle mysle o zmianie silnika w swojej lodce i coraz czasiej sie zastanawiam by jednak sciagnac sterowke i kupic silnik z rumplem. (Bo chyba w razie W latwiej dokupic rumpel do silnika niz zdalne sterowanie?). Wkurza mnie szczegolnie trolowanie i plywanie po waskich przesmykach (duzo jezior tutaj jest polaczonych plytkimi pokreconymi kanalikami z drzewami na brzegach - i opoznienie sterowania z kierownicy mnie troszke wkurza..

Ps jak wyglada taki silnik 40-50km bez power tilt/trim - zawsze sa jakies asysty gazowe? da sie np zmienic trym w takim silniku nie trenujac rok wczesniej dzwigania ciezarow?

• 0

Minimum to siłownik gazowy, komfort to Power Tilt. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale ja często silnik podnoszę (płycizny itp) i nie wyobrażam sobie jakiegoś wstawania, podnoszenia. Robiłem tak przez jeden sezon i nie zamierzam więcej.

• 0

Ja pływam po zaporówce z 40km z siłownikiem gazowym, podnoszę raczej tylko do wodowania i slipowania.Podnoszenie można powiedzieć bez wysiłku. Bez siłownika to nawet 20km trzeba było sporo siły włożyć. Także jak pisze Kolega powyżej, zależy gdzie pływasz.

• 0

pojawila sie w moich okolicach yamaha 40hp (niby wg producenta lodzi 12kg i 10 KM za duzo) z bodaj 2016 na rumplu bez power trimu (ale za to w chyba roszsadnej kasie - 4kE - nowy kosztuje bodaj 6+) sprzedawca twierdzi, ze da sie podniesc 1 palcem na plyciznie (ma jakas asyste, ale nei power trim). poplywalem troszke samemu przez swieta i strasznie mnie zaczyna wkurzac ta sterowka - a wszystko co w srodku zostawilem splesnialo i zmoklo (irlandia nie ma latwo ;) , b jak z dziobu chce rzucac przyczepe to musze sie przeslizgiwacv kolo konsoli i skakac nad skrzynkami z przynetami (dla rownego wywazenia musialem je dac na lewa strone bo sam siedze po prawej).

• Like 1

• 0

To jest silnik z siłownikiem gazowym, czyli podnosisz ręcznie ale masz wspomaganie. Jak nie potrzebujesz często wachlować, to może być. Dodatkowy minus - nie da się trymować silnika "w biegu", fajna opcja, bo czasami daje nawet kilka km/h przy takim samym zużyciu paliwa, ale powiedzmy, że to niuans. Te silniki były do dostania w PL za około 18500, więc cena raczej normalna. Za 6k EUR (około 23-24 k PLN ) jest wersja z Power Tilt/Trim.

Edytowane przez psulek

• 0

Miałem podpiętą do Echompa. Podawała obroty, napięcie alternatora, ciśnienie paliwa, kąt trymu, chwilowe spalanie, temperaturę + wywalało błędy z ECU na echo - np. o przeglądzie, jak padła sonda lambda to też wyskoczyło. Godzin jako takich nie uświadczyłem. Na BF60 i GPSmap miałem godziny, ale zobaczę w tym sezonie po podłączeniu nowego echo, czy to było wystawiane z Ecu czy echo zliczało.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Ten koleżka co sterował nawet zrywki nie miał podpiętej ;-) ale fachowcy maja pianki w razie ewentualnego wodowania przy 100km/h

Miałem przyjemność pływać ponad 110km/h po wodzie i nie ma to nic wspólnego z przyjemnością. To już sport ekstremalny.

Ale fakt można by szybko łowiska zmieniać, szkoda że po drodze by z łodzi wywiało cały sprzęt ;-)

• 0

Tak czasem oglądam jakieś filmy w necie i generalnie to dużo łodzi jest w wersji z rumplem. Sam świadomie wybrałem rumpel ze względu na większą ilość miejsca na pokładzie. Następna też będzie z rumplem tylko dużo większa,jak mówią "apetyt rośnie w miarę jedzenia ". Paweł od jakiej mocy jest już zalecane wspomaganie?

• 0

Witam

Może to nie ten dział ale spróbuje

Stoję przed wyborem silnika 40/50km rumpel

Dostałem oferty od producentów mniej więcej takich samych cen zastanawiam się nad mercury /evinrude /yamaha na rumplu długa stopa coś podpowiecie ? Jakieś wskazówki ?

• 0

Jezeli cena zblizona, to bierz Yamaha.

E-TEC to jednak problem z serwisem, mało niezależnych. Silnik fajny ale z tego powodu odpuściłem dwa lata temu. Merc i Yamaha to konstrukcyjnie to samo (podobno ten sam blok), ale inne ecu. Yamahę bez problemu zintegrujesz np. z echem i będziesz miał zegary. Trzeba kupić tylko kable. W mercu trzeba dokupić jeszcze gateway za grube pieniądze. Przy późniejszej odsprzedaży za Yamę weźmiesz więcej, bo jednak chodzą drożej i jest na nie więcej chętnych, więc w ostatecznym rozrachunku wyjdzie taniej. W przypadku Merca/Yamahy idź w 50, 40 są trochę słabe.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Ja od siebie moge zaproponowac jeszcze Honde BF50D. Mam taką na rumplu przy Skylli 440. W porownaniu do Yamahy i Mercury jest od nich lżejsza jeśli Ci na tym zależy ale posiada tylko 3 cylindry i mniejsza pojemnosc, co skutkuje troche większymi wibracjami na wolnych obrotach i troche mniejszym momentem obrotowym. Poza tym nie mam do silnika zastrzezen.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk