michaex Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 A jak płyniesz z noclegiem ? Po 14 godzinach fajnie wziąć prysznic i się przespać i o 6 ruszyć dalej.Wiem wiem jeździcie panowie po 30 godzin , ale po co . Jest urlopik jedziemy na rybki bez napinaniaByłem trzy razy za jednym zamachem i w zeszłym roku z noclegiem . Inna bajka Szczególnie, że w samym porcie można pławić się w luksusach hotelowych za 50 eur za dwójkę Ja też jak mam czas to lubię pospać trochę więcej niż na promie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Szczególnie, że w samym porcie można pławić się w luksusach hotelowych za 50 eur za dwójkę Ja też jak mam czas to lubię pospać trochę więcej niż na promie.Prom z noclegiem wyszedł nas w podobnych pieniądzach jak bez noclegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Chyba nie zrozumieliśmy się, pisałem o promie z Tallina do Helsinek. Tam raczej ciężko się wyspać 14 godzin to Gdańsk - Nynashamn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Chyba nie zrozumieliśmy się, pisałem o promie z Tallina do Helsinek. Tam raczej ciężko się wyspać 14 godzin to Gdańsk - NynashamnO tym promie piszę Prom jest chyba o 21 płynie 2,5 godziny i zabudowany stoi w Helsinkach. Wypuszcza samochody dopiero coś koło 6 rano . Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 O tym promie piszę Prom jest chyba o 21 płynie 2,5 godziny , stoi w porcie w Helsinkach do rana a my sobie śpimy. Wypuszcza samochody dopiero coś koło 6 rano . Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaex Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 @bartsiedlce, Tallin - Helsinki, twarde fotele na pokładzie, ale po spaniu podczas powrotu można co najmniej do Kowna dojechać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Panowie jak ktoś jedzie z południa Polski 16, czy 18 godzin do Tallina, to taki prom z noclegiem w kajucie jest super sprawą. Rano wstajesz, zjeżdżasz z promu w Helsinkach, kilka godzin na łowisko i możesz wypoczęty łowić. Różnica w cenie promu z noclegiem i bez jest znikoma. Płynęliśmy w taki sposób w tym roku w obie strony, bynajmniej nie czuliśmy aby nasze życie jakoś się skomplikowało. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Olo1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 W Talinie przy samym promie macie na Starówce hostele w niskiej cenie. Można się zatrzymać, wpaść do knajpki i rano polecieć dalej na północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Panowie jak ktoś jedzie z południa Polski 16, czy 18 godzin do Tallina, to taki prom z noclegiem w kajucie jest super sprawą. Rano wstajesz, zjeżdżasz z promu w Helsinkach, kilka godzin na łowisko i możesz wypoczęty łowić. Różnica w cenie promu z noclegiem i bez jest znikoma. Płynęliśmy w taki sposób w tym roku w obie strony, bynajmniej nie czuliśmy aby nasze życie jakość się skomplikowało. Teraz rozumiem, nigdy tak nie płynąłem, zawsze na przedmieściach Tallina spałem i przeprawa rano. Na powrocie wieczorny prom i też spanko w Tallinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) WitamKrótka zajawka z wyjazdu w czerwcu 2016 https://m.youtube.com/watch?v=ooOFOYsA-8cW tym roku powtórka Edytowane 26 Stycznia 2017 przez rothen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Most jakby znajomy , skała chyba też, ale ryby "jakby" większe od tych co my łapaliśmy. A poza tym to Finlandia jednak bardziej mi leży niż Szwecja . Wodom Cześć . Połamania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Było jeszcze duży miętus na spinning oraz od groma sandaczy,tylko małych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivar Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Starówka Tallina jest zjawiskowa, niedaleko portu, kilka minut spaceru, naprawdę warto.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Starówka Tallina jest zjawiskowa, niedaleko portu, kilka minut spaceru, naprawdę warto..Szczególnie nad ranem. Pełna barów i dyskotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wiosną, rano...jest tam pięknie...ale knajpy zamknięte...niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 WitamKrótka zajawka z wyjazdu w czerwcu 2016 W tym roku powtórka Super filmik, tereny jakby znajome, ale wiele jezior w Finlandii wygląda podobnie. Jeszcze tylko 4 miesiące, 3 dni i znowu będziemy w tej cudownej krainie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Ukłony dla Koleżanek i Kolegów.Chyba nie ma jeszcze takiego wątku (a jeśli jest to poproszę o przeniesienie)Dosłownie dwie godziny temu dostałem propozycję od przyjaciół wyjazdu do Finlandii (jeden z kolegów nie może jechać z przyczyn rodzinnych). Rejon miejscowości Kuhmo a jezioro chyba o nazwie Niskanselka?Wyjazd już 8-go czerwca (decyzję muszę podjąć dzisiaj!) ale przynajmniej trochę czasu na przepakowanie przynęt jest. Ale co zabrać? Nigdy nie byłem na fińskich łowiskach.Może coś doradzicie? A może znacie te rejony? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Robaki przed wszystkim ! I coś by je zalać ! Sorry BOB ale nie moglem sie powstrzymać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Cześć, jezioro dość daleko na północ , jak na ten rok to być może trochę za wcześnie , zabierz to samo co na Szwecję . To są dzikie ryby im jest prawie wszystko jedno czy przynętą będzie żółta czy prawie żółta. Parę oczojebów , poparte naturalnymi kolorami oraz normalne zwykle Algi , i to te duże , zapewne jest sporo zaczepów , a wahadła łatwiej się odczepiają , a w razie czego dużo nie kosztują. Kolega kiedyś za tydzień urwał 14 Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Potwierdzam, że może być trochę za wcześniej. Zima była długa i zimna. Na poludniu (archipelag ) szczuple dopiero co sie wytarły a woda w najcieplejszych płytkich zatokach ma 12-13 C. Okoń teraz będzie wchodzi u nas w tarło. Wszystko w tym roku o 3 tyg do tyłu. Przynęty duże do zbrojenia na płytką wodę. W tym sezonie bardzo dobrze sprawdzaja mi sie 6-8 calowe twistery z 3-5 gr główka i hakim 5/0 6/0 do prowadzenia na plytkiej wodzie. Jak masz dostęp do burbota od sg to zdecydowanie polecam. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Ukłony dla Koleżanek i Kolegów.Chyba nie ma jeszcze takiego wątku (a jeśli jest to poproszę o przeniesienie)Dosłownie dwie godziny temu dostałem propozycję od przyjaciół wyjazdu do Finlandii (jeden z kolegów nie może jechać z przyczyn rodzinnych). Rejon miejscowości Kuhmo a jezioro chyba o nazwie Niskanselka?Wyjazd już 8-go czerwca (decyzję muszę podjąć dzisiaj!) ale przynajmniej trochę czasu na przepakowanie przynęt jest. Ale co zabrać? Nigdy nie byłem na fińskich łowiskach.Może coś doradzicie? A może znacie te rejony?Ja wyjeżdżam 2 czerwca na jezioro, jakieś 350 km na pn. od Helsinek. Jadę trzeci rok z rzędu, więc chyba naprawdę warto. Początek czerwca to chyba najlepszy okres na szczupaka w Finlandii. Generalnie łowię płytko, przy spadach na głębszą wodę, klasycznie jak na naszych jeziorach, duże przynęty, gumy od 12 cm w górę, na wleczonego, jerki, duże spoony. Za sandaczem trzeba popływać i poszukać go, jako przyłów trafiają się przepiękne jazie, sporo dużego okonia. Jak lubisz połowić w bystrzach zabierz trochę przynęt pod pstrąga. Jeziora są z reguły połączone bystrzami, gdzie można połowić piękne łososiowate. Na niektóre, zezwolenie będzie w cenie ogólnej licencji, na te lepsze trzeba ją dodatkowo wykupić. Dużo by trzeba opowiadać, fantastyczna przyroda, znikoma presja, trzeba jechać i zobaczyć samemu. Prognoza na pierwszą dekadę czerwca korzystna, temp. 15-17 stopni, typowa fińska wiosna. W ubiegłym roku na początku czerwca było blisko 30 stopni, nastąpił zmasowany atak komarów, było ciężko, przy takiej temperaturze powinno ich nie być. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Robert jak masz mozliwosc,to sie nie zastanawiaj tylko pakuj sie i jedz.Pogoda dostala kopa i przyspieszyla,bedzie dobrze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Decyzja zapadła. Jadę . Przykro tylko, że musiałem przeprosić przyjaciela, że spotkania w Boże Ciało na Wytycznie nie będzie (ale to da się nadrobić )Właśnie kręcę "poważne" przypony FC Edytowane 29 Maja 2017 przez BOB1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Ale qrna ty tam będziesz ze 3 dni płynął to ty kasy lepiej dużo weź a przypony z nudów na barce będziesz robił Edytowane 29 Maja 2017 przez seiken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Będę robił i sprzedawał na promie ... po cenach komercyjnych! A z resztą, koszty mojego wyjazdu z powodu pewnych okoliczności są bardziej niż atrakcyjne więc moja ekipa zostanie wyposażona gratisowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi