Skocz do zawartości

Finlandia

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

A jak płyniesz z noclegiem ? Po 14 godzinach fajnie wziąć prysznic i się przespać i o 6 ruszyć dalej.

Wiem wiem jeździcie panowie  po 30 godzin , ale po co . Jest urlopik jedziemy na rybki bez napinania

Byłem trzy razy za jednym zamachem  i w zeszłym roku z noclegiem . Inna bajka

Szczególnie, że w samym porcie można pławić się w luksusach hotelowych za 50 eur za dwójkę ;)

Ja też jak mam czas to lubię pospać trochę więcej niż na promie.

Chyba nie zrozumieliśmy się, pisałem o promie z Tallina do Helsinek. Tam raczej ciężko się wyspać :D

14 godzin to Gdańsk - Nynashamn

O tym promie piszę

Prom jest chyba o 21 płynie 2,5 godziny i zabudowany stoi w Helsinkach. Wypuszcza samochody dopiero coś koło 6 rano .

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

O tym promie piszę

Prom jest chyba o 21 płynie 2,5 godziny , stoi w porcie w Helsinkach do rana a my sobie śpimy. Wypuszcza samochody dopiero coś koło 6 rano .

Panowie jak ktoś jedzie z południa Polski 16, czy 18 godzin do Tallina, to taki prom z noclegiem w kajucie jest super sprawą. Rano wstajesz, zjeżdżasz z promu w Helsinkach, kilka godzin na łowisko i możesz wypoczęty łowić. Różnica w cenie promu z noclegiem i bez jest znikoma. Płynęliśmy w taki sposób w tym roku w obie strony, bynajmniej nie czuliśmy aby nasze życie jakoś się skomplikowało. 

Edytowane przez Olo1970

Panowie jak ktoś jedzie z południa Polski 16, czy 18 godzin do Tallina, to taki prom z noclegiem w kajucie jest super sprawą. Rano wstajesz, zjeżdżasz z promu w Helsinkach, kilka godzin na łowisko i możesz wypoczęty łowić. Różnica w cenie promu z noclegiem i bez jest znikoma. Płynęliśmy w taki sposób w tym roku w obie strony, bynajmniej nie czuliśmy aby nasze życie jakość się skomplikowało. 

Teraz rozumiem, nigdy tak nie płynąłem, zawsze na przedmieściach Tallina spałem i przeprawa rano. Na powrocie wieczorny prom i też spanko w Tallinie.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Ukłony dla Koleżanek i Kolegów.

Chyba nie ma jeszcze takiego wątku (a jeśli jest to poproszę o przeniesienie)

Dosłownie dwie godziny temu dostałem propozycję od przyjaciół wyjazdu do Finlandii (jeden z kolegów nie może jechać z przyczyn rodzinnych). Rejon miejscowości Kuhmo a jezioro chyba o nazwie Niskanselka?

Wyjazd już 8-go czerwca (decyzję muszę podjąć dzisiaj!) ale przynajmniej trochę czasu na przepakowanie przynęt jest. Ale co zabrać? Nigdy nie byłem na fińskich łowiskach.

Może coś doradzicie? A może znacie te rejony?

• Like 1

Cześć, jezioro dość daleko na północ , jak na ten rok to być może trochę za wcześnie , zabierz to samo co na Szwecję . To są dzikie ryby im jest prawie wszystko jedno czy przynętą będzie żółta czy prawie żółta. Parę oczojebów , poparte naturalnymi kolorami oraz normalne zwykle Algi , i to te duże , zapewne jest sporo zaczepów , a wahadła łatwiej się odczepiają , a w razie czego dużo nie kosztują. Kolega kiedyś za tydzień urwał 14

Tomek

• Like 2

Potwierdzam, że może być trochę za wcześniej. Zima była długa i zimna. Na poludniu (archipelag ) szczuple dopiero co sie wytarły a woda w najcieplejszych płytkich zatokach ma 12-13 C. Okoń teraz będzie wchodzi u nas w tarło. Wszystko w tym roku o 3 tyg do tyłu. Przynęty duże do zbrojenia na płytką wodę. W tym sezonie bardzo dobrze sprawdzaja mi sie 6-8 calowe twistery z 3-5 gr główka i hakim 5/0 6/0 do prowadzenia na plytkiej wodzie. Jak masz dostęp do burbota od sg to zdecydowanie polecam.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Ukłony dla Koleżanek i Kolegów.

Chyba nie ma jeszcze takiego wątku (a jeśli jest to poproszę o przeniesienie)

Dosłownie dwie godziny temu dostałem propozycję od przyjaciół wyjazdu do Finlandii (jeden z kolegów nie może jechać z przyczyn rodzinnych). Rejon miejscowości Kuhmo a jezioro chyba o nazwie Niskanselka?

Wyjazd już 8-go czerwca (decyzję muszę podjąć dzisiaj!) ale przynajmniej trochę czasu na przepakowanie przynęt jest. Ale co zabrać? Nigdy nie byłem na fińskich łowiskach.

Może coś doradzicie? A może znacie te rejony?

Ja wyjeżdżam 2 czerwca na jezioro, jakieś 350 km na pn. od Helsinek. Jadę trzeci rok z rzędu, więc chyba naprawdę warto. Początek czerwca to chyba najlepszy okres na szczupaka w Finlandii. Generalnie łowię płytko, przy spadach na głębszą wodę, klasycznie jak na naszych jeziorach, duże przynęty, gumy od 12 cm w górę, na wleczonego, jerki, duże spoony. Za sandaczem trzeba popływać i poszukać go, jako przyłów trafiają się przepiękne jazie, sporo dużego okonia. Jak lubisz połowić w bystrzach zabierz trochę przynęt pod pstrąga. Jeziora są z reguły połączone bystrzami, gdzie można połowić piękne łososiowate.  Na niektóre, zezwolenie będzie w cenie ogólnej licencji, na te lepsze trzeba ją dodatkowo wykupić. Dużo by trzeba opowiadać, fantastyczna przyroda, znikoma presja, trzeba jechać i zobaczyć samemu. Prognoza na pierwszą dekadę czerwca korzystna, temp. 15-17 stopni, typowa fińska wiosna. W ubiegłym roku na początku czerwca było blisko 30 stopni, nastąpił zmasowany atak komarów, było ciężko, przy takiej temperaturze powinno ich nie być.

• Like 3