Skocz do zawartości

Finlandia

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobrze traficie to macie dużą szansę na duże mamusie przed tarłem co mogą dać wagowo medalowe ryby.  W rejonie Kuhmo temperatura jest aktualnie około 10C, nie jestem pewien ale wydaje mi się że niedawno zeszły tam lody takie co miały około 1 m grubości. Tak czy inaczej BĘDZIE PAN ZADOWOLONY :)

• Like 1

BOB1 dobry wybór. Rybek sporo, przyroda cudna tylko procenty drogie. Jak masz możliwość i lubisz czasami posmakować to lepiej zabrać z Polski.

Jedno jest pewne. Nie będziesz żałował, a jest nawet duża szansa że wrócisz po więcej.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

To ważna rada. Tylko w jakiej formie należy składać te prośby aby w ogóle zostały dosłyszane? :rolleyes:

Należy te słowa wypowiedzieć do pustej już butelki Finlandii

Bierzesz butelkę Jaloviina, idziesz nad brzeg morza/jeziora, pierwszy kieliszek dla Ahtiegi wlewasz do wody wypowiadając słowa: ANNA AHTI AHVENIA! 

Zapewiam Cię że działa, ja dziś 103 cm /7,25 kg zębatego szczęścia w zamain dostałem.

• Like 3

Dzisiaj wieczorem ruszam. 

Pierwszy etap to prawie 1000 km do Tallina. Potem relaks na promie do Helsinek i pozostanie jeszcze "tylko" 650 km na łowisko w rejonie Kuhmo.

Mam nadzieję, że będzie to urlop z rybami z odpoczynkiem od laptopa i internetu.Jak będzie o czym pisać to skrobnę kilka słów relacji po powrocie.

• Like 6

Dzisiaj wieczorem ruszam. 

Pierwszy etap to prawie 1000 km do Tallina. Potem relaks na promie do Helsinek i pozostanie jeszcze "tylko" 650 km na łowisko w rejonie Kuhmo.

Mam nadzieję, że będzie to urlop z rybami z odpoczynkiem od laptopa i internetu.Jak będzie o czym pisać to skrobnę kilka słów relacji po powrocie.

Czeka mnie wyprawa w te same rejony, tylko że w połowie września, również rejony Kuhmo.  Dlatego z ciekawością będę oczekiwał relacji. A że będzie to mój pierwszy wyjazd do Finlandii, każda informacja z Twojego pobytu będzie bardzo cenna.

My wczoraj wróciliśmy z Finlandii. Byliśmy na Puruvesii w okolicach Savolinny od początku czerwca przez 8 dni. Pogoda i otoczenie jak u nas późnym marcem, wszystko do tyłu o jakiś miesiąc i temperatury rzędu 5stopni ( woda 8-10st) dały nam niezły wycisk.

Co do wędkowania 2 łódki 15 i 20 konne i 4 osoby. Złowiliśmy ogromne ilości szczupaka niestety większe ryby były nie do namierzenia i wyjazd skończył się bez metra ( max 92cm ). Większość ryb w przedziale 50-60cm. Na okonia też było troszkę za wcześnie i złowiłem raptem kilka sztuk plus dwa piękne jazie 50+. Ogólnie woda z niesamowitym potencjałem - wielka po horyzont, życia by zabrakło żeby to obłowić. Pierwszy raz byłem w Skandynawii i to jest po prostu bajka. Wpływasz na trzcinowisko i ciągniesz 4 szczupaki w 4 rzutach :) Odległość niestety powala. 30h w aucie w jedną stronę to troszkę za dużo. Może za rok uda się coś wykombinować z samolotem.

• Like 2

Jak wszystko potoczy się bez zgrzytu , to Ja też szykuję się na "FIŃSKIE GRYZONIE" we wrześniu.

Właśnie między innymi na opóźnienia spowodowane tegoroczną pogodą.

Wystarczająco wymarzłem się tegorocznej wiosny u NAS , teraz chcę połowić w cieple  :)  i bez TŁOKU !!!!!!!!!!!!!

My wczoraj wróciliśmy z Finlandii. Byliśmy na Puruvesii w okolicach Savolinny od początku czerwca przez 8 dni. Pogoda i otoczenie jak u nas późnym marcem, wszystko do tyłu o jakiś miesiąc i temperatury rzędu 5stopni ( woda 8-10st) dały nam niezły wycisk.

Co do wędkowania 2 łódki 15 i 20 konne i 4 osoby. Złowiliśmy ogromne ilości szczupaka niestety większe ryby były nie do namierzenia i wyjazd skończył się bez metra ( max 92cm ). Większość ryb w przedziale 50-60cm. Na okonia też było troszkę za wcześnie i złowiłem raptem kilka sztuk plus dwa piękne jazie 50+. Ogólnie woda z niesamowitym potencjałem - wielka po horyzont, życia by zabrakło żeby to obłowić. Pierwszy raz byłem w Skandynawii i to jest po prostu bajka. Wpływasz na trzcinowisko i ciągniesz 4 szczupaki w 4 rzutach :) Odległość niestety powala. 30h w aucie w jedną stronę to troszkę za dużo. Może za rok uda się coś wykombinować z samolotem.

A jak dużych przynęt używaliście? Oczekując 1m+ msmusiek trzeba iść na grubo, jak łowisz gumeczkami 8-15cm to wieszają się pistolety. Oczywiście trafiają się metróweczki ale o wiele rzadziej. Takie są moje obserwacje, a fińską wodę mam na codzień.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dla wszystkich planujących wypad jesienią do FIN. Szanse na duże ryby wzrastają wraz ze spatkiem temp wody. Najlepsze miesiące to październik (druga połowa) i listopad do pierwszego lodu. We wrześniu loteria chyba że masz przewodnika/lokalsa co Cię naprowadzi na miejsca z dużą rybą.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka