Skocz do zawartości

Finlandia

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, należy tylko dodać , że wody bardziej dziewicze niż w Szwecji , mimo siatek , które im dalej na północ stają się rzadsze, często tylko puste boje znaczą ich obecność . Niestety wody te są też mniej żyzne , wcale nie tak łatwo o 1 metr+ . Ale osobiście wolę Finlandie i wcale nie chodzi tu o wódkę

Tomek

Niemal wszystkie rzeki i rzeczki, a nawet jeziora, w których występują ryby w kropki, są licencjonowane. Niektóre całkowicie niedostępne, na większość można kupić licencję. Najlepiej pytać w najbliższej miejscowości, w sklepie, na stacji paliw, w kawiarni. Ceny są najprzeróżniejsze, od kilku euro do kilkuset za dzień łowienia.

• Like 1

Eventur mocno reklamuje (i nie powiem działa to na mnie) jeziora z koskami (krótkie "rzeczne" połączenia jezior z szybkim nurtem) - czyli na jezioro na szczupaki a potem na koskę na pstrągi/lipienie - bardzo optymistyczne opisy - jak to w komercji.

czy ktoś mógłby uprzejmie podać bardziej "z życia wzięty" opis łowienia powiedzmy na zmianę: dzień w jeziorze /dzięń na koska? - to realne/sensowne?

... Niestety wody te są też mniej żyzne , wcale nie tak łatwo o 1 metr+ . ...

tak mnie właśnie nieco dziwi, że Eventur pisze że przeważa szczupak 1-3 kg - w opisach szwedzkich łowisk nie wyrywa sie ten operator z takimi stwierdzeniami (jakby nieco zniechęcającymi)

O pstrągi i lipienie łatwiej na północy, im dalej na północ tym lepiej, fajne są okolice jeziora Inari, oraz na zachód i północ od niego. Ja nad Inari błądziłem sobie samochodem po lasach,zatrzymując się nad różnymi małymi jeziorkami i czasem trafiały się jeziora że szczupakiem i okoniem, a czasem z lipieniem , pstrągiem lub palią...oczywiście same Inari dało mi kilka fajnych ryb, ale jakoś fajniej łowiło mi się w małych leśnych jeziorkach. Łowisk licencjonowanych nie odwiedzałem, tych nielicencjonowanych jest naprawdę sporo. Na północ jedzie się długo, a tym dłużej im częściej zatrzymujesz się nad przydrożną wodą, a że ciężko czasem się nie zatrzymać więc tak ze dwa-trzy dni na północ się jedzie. Jak wspomniałem na wody stojące które nie są licencjonowane wystarcza zwykła opłata ma całą Finlandię którą kupisz w R-kioskach oraz wszelkich innych sklepach ze sprzętem wędkarskim, a kiedyś kupiłem ją nawet w muzeum ( w Inari). Wszędzie też na tych wodach (nielicencjonowanych) można łapać na spining, a przynajmniej ja nie spotkałem jakiś ograniczeń. O rybę wbrew pozorom nie jest tak całkiem łatwo, większość jeziorek jest bardzo płytka przy brzegu i ryby biorą daleko, na granicy rzutu. Nie wszystkie też jeziorka jakie spotkasz w lesie są rybne, niektóre zamarzają zimą do dna i w takich ryb nie ma, choć wyglądają świetnie i obiecująco. Trzeba zwracać uwagę na oczkowanie, lipienie zwykle coś tam skubią z powierzchni. Jeśli jezioro z lipieniami ma dopływ, to zwykle są w nim również pstrągi. Na północy lipień jest jednak podstawową rybą.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Bardzo dużo jest bystrzy (koski) z fly fishing only więc trzeba zwracać na to uwagę. Niby kontroli nie ma ale trzeba być fair. Ceny różne od kilku do kilkudziesięciu € / doba.

Ale z ivarem się zgodzę. Im dalej na północ tym lipieni i kropków więcej.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Witam,

Po całkowicie nie udanym wędkarsko wyjeździe do Chorwacji kieruje się na północ w okolice Helsinek. Znacie jakieś warte uwagi jeziora? Czy może lepiej na szkierach? Brać ponton czy lepiej wypożyczyć coś na miejscu ?

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Jeżeli szkiery to raczej nie ponton. W okolicah Helsinek z jeziorami tak sobie, trzeba troche na północ wyjechać. Jest też jedno fajne jezioro lohjajarvi na zachód od Helsinek z ładnym sandaczami (ale wertykalnie) i przyzwoitymi szczupakami.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jeżeli szkiery to raczej nie ponton. W okolicah Helsinek z jeziorami tak sobie, trzeba troche na północ wyjechać. Jest też jedno fajne jezioro lohjajarvi na zachód od Helsinek z ładnym sandaczami (ale wertykalnie) i przyzwoitymi szczupakami.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dziękuje Mam pytanie w jakiej części jeziora najlepiej szukać ryb o tej porze roku. Do verticala najlepiej mieć elektryka spiętego z gps wiec odpada i połowie klasycznie z opadu:) poszukam tez szczupaków i okoni.

Na lohjajarvi obowiązują dodatkowe opłaty czy krajowa wystarczy?

Pozdrawiam

Wojtek

Edytowane przez Gobio Gobio

Dziękuje Mam pytanie w jakiej części jeziora najlepiej szukać ryb o tej porze roku. Do verticala najlepiej mieć elektryka spiętego z gps wiec odpada i połowie klasycznie z opadu:) poszukam tez szczupaków i okoni.

Na lohjajarvi obowiązują dodatkowe opłaty czy krajowa wystarczy?

Pozdrawiam

Wojtek

Lohjanjärvi (taka jest fińska pisownia jeżeli dobrze pamiętam) nie ma dodatkowej opłaty, krajowa wystarczy 12 e za tydzień.

A co do miejsc na jeziorze, w których szukać ryb to nie pomogę, bo za rzadko sam tam łowię. Znajomi, łowiący tam regularnie, rezultaty mają dobre ale nikt się nie chwali miejscówkami. Trzeba szukać. Jezioro nie jest duże. 

• Like 1

Może nie duże ale najwieksze w rejonie Uusimaa. I do tego całkiem głębokie bo ma max 55m. Średnia głębokość ponad 12m. W Lohjajärvi okoni i szczupaków nie brakuje. Z tego co na fińskich stronach można znaleźć to z wielkością też tragedii nie ma.

Kiedy zamierzasz przyjechać i na ile?

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

• 5 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Istnieje wątek dotyczący Szwecji, w którym od czasu do czasu coś skrobnę,  postanowiłem więc, za radą Roberta (@BOB1), otworzyć wątek o wędkarskich wydarzeniach w Finlandii.

Ja co prawda jestem teraz w Hiszpanii, w pracy, ale napisze kilka słów o odbywających się właśnie 3-dniowych zawodach  HK OPEN 2018 będącymi nieformalnymi mistrzostwami Finlandii w połowie szczupaka. Zawody na wzór Pike Fight. Liczy się 5 najdłuższych szczupaków złowionych w ciągu 3 dni. Startują zespoły 2 osobowe. Wymiary ryb spływają, wraz z fotką, telefonicznie. Pełen zaufanie. Zawody bez napinki. 

A teraz kilka słów o wynikach po drugim dniu:

Pierwsza 10-tka:

1 Team Hajalla 546 cm
2 Kismet Gays 539cm
3 KuhaNullit 535cm
4 United Fishbums 520 cm
5 ATC fishing team 506cm
6 Sika Mikkone & kumppanit 506cm
7 Team Zyklon 506cm
8 Team Tuplatärppi 499cm
9 Salo&Rajalin 494cm
10 TEAM TJT 493cm

Szczupaki, które liczą się w klasyfikacji >80cm.

To jest coś co wciąż różni PL od FIN, tu się ufa ludziom, ale i ludzie nie mają nawyku kombinować. Jest jeden identyfikator. Zawodnicy łowią na swoim terenie. 

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 12

A już za tydzień odbędą się 24-godzinne eliminacje do programu Ultimate Adventure Fishing Finland, programu tv rodem z Australii. Finlandia został podzielona na północną, wschodnią, zachodnią i południową. Eliminację odbywają się co tydzień w różny częsciach Finlandii. Zwycięzcy poszczególnych stref geograficznych wezmą udział w programie telewizyjnym Ultimate Adventure Fishing Finland. Piękna sprawa. 

Zawody dotyczą szczupaków ;)

• Like 5

Żeby pokazać jaki potencjał mają fińskie wody publikuję pierwszą 10 zakończonych zawodów HK OPEN 2018. 

1 LEKI Pike Team 573 cm
2 Outdoor Gentlemen's Club 571 cm
3 Team Hajalla 550 cm
4 Sika Mikkone & kumppanit 543 cm
5 KuhaNullit 541 cm
6 Kismet Gays 540 cm
7 American Tackle Company 538 cm
8 United Fishbums #1 524 cm
9 Team Ruthless Fishing 522 cm
10 Team Zyklon 516 cm

Startowało 276 drużyn. Sama pierwsza 10 złapała minimum 50 1m+ ryb. Pierwsza trójka, osiągnęła rewelacyjny wyniki łowiąc 5 ryb > 110cm. To były zawody amatorskie. Osiągnięte wyniki potwierdzają, że właśnie rozpoczęło się wielkie żarcie  :D  :D  :D
  • Like 4