Skocz do zawartości

Finlandia

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

W środę wracam do domu i już kombinuję jak tu wyrwać się na cały weekend nad wodę. A żona stęskniona :) Jakieś patenty koledzy?

W tej sprawie mogę podpowiedzieć tyle, że gdyby nie Żona - nie miałbym dziś zdjęcia z życiówką bolenia.

post-48419-0-66575700-1527193588_thumb.jpg

Sprzętowo jak wyżej, tylko RH10 dla odmiany, czyli tym razem na miękko.

I piosenka, z dedykacją dla wszystkich, do których dziś dzwoniłem znad wody, żeby przyszli mi zrobić zdjęcie :D

https://www.youtube.com/watch?v=nAg-1w3d24E

• Like 2

Żona wyjechała! Pogoda piękna, chyba zabiorę swoich urwisów-sterników na nockę. Kiełbasa, ognisko i namiot. Cały dzień z "tatulą" nie wyrobią na łódce ale 3 godzinki popołudniu i 3 rano dadzą radę ;)

Kilka lodów i dodatkowe godziny na konsoli będzie mnie to kosztowało, ale co się wydarzyło pod nieobecność Mamy zostaje między nami :)

• Like 8

Po drodze do Helsinek będziesz miał jezior do bólu. W północnej i środkowej Finlandii szczupaki będą dopiero po tarle więc możesz mieć dobre łowienie. 

Na południu sandacz zaczął tarło. 

Ekipa znajomych wyrusza za tydzień do Nordkapp. Warunki ciężkie powiadasz.

Tak jak koledzy powiedzieli bedziesz miec mase jezior po drodze.

Nie wiem czy masz ze soba jakis srodek plywajacy. Jezeli masz, to proponuje kazde wieksze jezioro po drodze.

Licencje i zezwolenie na dany region (czyli ten w ktorym bedziesz lowic) kupisz w kazdym "r kioski".

Jezeli nie masz duzej lodki to proponuje tez mniejsze, co znaczy, wcale nie male jeziora.

Ogolnie musisz byc mobilny. Jak przez 2h nic i jezioro ci jakos nie podejdzie, to pakuj sie i na nastepne. 

Beda 10ki jeden obok drugiego.  

Fajne sa tez takie male oczka w lesie. Miejscowi zazwyczaj nimi gardza, a czasami jest fajna ryba.

Jak masz wiecej pytan to pisz.

pozdr

"Zanęty" nam nie zabraknie :) zaczynam kopać robaki :)

Marcin, a tak na serio. Jak pływasz po archipelagu albo gdzieś po jeziorach to widać liny?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Na szkierach nie widziałem, ale na i jeziorach jak najbardziej.

..i schładzaj już szklanki ;)

Robert, a ostatecznie to ile tej zanęty i gliny na leszcza przygotować? W środę wstawiam 20 kg kuku do parzenia, wystarczy?No i najważniejsze ile szuflad w zamrażarce na filety opróżnić?

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 2

Marcinie, przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam na te zasadnicze pytania, ale akurat było pewne zamieszanie zdrowotne w rodzinie (opowiem)

Martwi mnie, że zamiast nastawić tę kukurydzę na odpowiedni produkt spożywczy, zmarnowałeś ja poprzez jakieś prażenie?! no chyba, że da się z tego jeszcze pędzić coś w tonacji podpalanej. Szuflady zamrażalnika opróżniaj, ale na kostki lodu ...gwarantuję, że się przydadzą :P  :D

Tylko nie wiem, co zrobić z tej gliny???!!! SPA? B)  ;)  :D

• Like 1

Cześć,

W Finlandii wieje, na jeziorze fale mają 1m z płytkiej wody szczupły 56cm. Okoń brak, może jutro będzie lepiej z pogodą.

Wieje pięknie i niech nie przestaje, przynajmniej do niedzieli. Na koniec niech dmuchnie z południa.

• Like 1

Jeśli teraz wieje, to się cieszę. "Zupa" się wymiesza i jak przyjadę będzie wielkie żarcie ...przynajmniej taką mam nadzieję ;) :)

Gdybyś przyjechał w tym tygodniu to byłaby lipa. Za tydzień będzie lepiej czy medalowo to się okaże :)

Mając w planach kilka miesięcy włóczęgi po fińskiej Północy z wędkarstwem w roli pierwszoplanowej, pozwoliłem sobie ruszyć z blogiem pod wiele mówiącym tytułem DEET ;) Wszystkich, którym temat wędkowania w kraju pływających saun i wydłużonych samogłosek jest bliski, serdecznie zapraszam do lektury!
http://jerkbait.pl/blog/23-deet-czyli-na-rybach-w-laponii/

Edytowane przez Marvin
  • Like 8

Mając w planach kilka miesięcy włóczęgi po fińskiej Północy z wędkarstwem w roli pierwszoplanowej, pozwoliłem sobie ruszyć z blogiem pod wiele mówiącym tytułem DEET ;) Wszystkich, którym temat wędkowania w kraju pływających saun i wydłużonych samogłosek jest bliski, serdecznie zapraszam do lektury!

http://jerkbait.pl/blog/23-deet-czyli-na-rybach-w-laponii/

Pogoda słaba na jeziorze fale metrowe, ale.4b0dcc11e18d26ab3510106c0aec3e98.jpg77a4751279ff1bbd7a09ff6ca62ea6e7.jpg8d670e27792b54b3a48620aac29db0fa.jpgf994ec3dc3fde151bbc174bf5490c84d.jpg

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka