Skocz do zawartości

Finlandia

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

Finlandii nie tykamy bo to badziewie! Dotykamy tylko "LAPHROAIG" ...cacy singelek ;)

Co do klasy towarzystwa to Roger trafił w punkt!! Jest po prostu zajefajnie!!!

Dzisiaj byłoby o czym pisać, ale jesteśmy shetani na maxa, dopiero zjechaliśmy do domu ...a rybki były i jedna naprawdę zacna :)  :)  :)  :D

Teraz więc kontynuujemy pkt.1 ;)

To piszę ja, BOB ... po włamaniu się na konto Marcina!!!

• Like 2

Naprawdę zacna to dość zawiłe określenie. Może uściślij Włamywaczu, czy komponowała się smakowo z singielkiem, była oszałamiająco ubarwiona czy może osiągnęła wiek emerytalny. A włamując się do kompa Marcina miej na uwadze, że Finlandia również wdrożyła RODO. Wycieczka może kosztować 20 milionów euro ;)

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam

tak się składa że od sierpnia do połowy października będę miał robotę w Finlandii nad zatoką fińską w miejscowości Loviisa około 90km na wschód od Helsinek. 

Czy ktoś zna te tereny jeśli chodzi o wędkowanie (zatoka fińska, jeziora, rzeki). Głównie chciałbym się nastawić na spining, ale też spławikówkę zabiorę. A może ktoś coś wie gdzie mam jakąś rzekę pstrągową/łososiową, lub ewentualnie gdzie kawałek dalej skoczyć na te ryby (np. na weekend).

Każde info będzie dla mnie cenne.

Edytowane przez Krupin

W Bałtyku łapałem szczupaki okonie i sandacze, w jeziorach głównie szczupaki i okonie, ale jest kilka rzek z pstragami/łososiami w okolicach Kotki bodajże..a to znaczy że będziesz miał blisko..natomiast chyba są to łowiska specjalne..

Edytowane przez ivar
  • Like 1

• 5 tygodni później...

Witam wszystkich . Pod koniec sierpnia wybieram się do Finlandii na ryby . Jadę z namiotem i pontonem . Czy wędkując w Finlandii ponton musi być zarejestrowany tak jak u nas w Polsce ? Czy istnieją jakieś ważne przepisy , o których trzeba pamiętać ? Dziękuje z góry za odpowiedz. Pozdrawiam , Tomek .

• Like 1

Witam wszystkich . Pod koniec sierpnia wybieram się do Finlandii na ryby . Jadę z namiotem i pontonem . Czy wędkując w Finlandii ponton musi być zarejestrowany tak jak u nas w Polsce ? Czy istnieją jakieś ważne przepisy , o których trzeba pamiętać ? Dziękuje z góry za odpowiedz. Pozdrawiam , Tomek .

Nie jest wymagana rejestracja pontonu i małych łodzi. Potrzebujesz wykupić lokalną licencję na wędkowanie, ok 11 euro za tydzień, dopuszczalna zawartość alkoholu na łodzi to 1 promil, za kółkiem 0,5 [emoji16]

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

To tak w kwestii sprostowania - licencja tygodniowa 15 e z wykluczeniem łowisk specjalnych (szczególnie rzek lub koski pstrągowo-łososiowych)

Z promilami o ile wiem to 0,5 na drodze i wodzie. 1.0 na wodzie nawet gdyby był chyba bez sensu :(

Jednostki do 30 km bez rejestracji, większe spoza FIN na okres czasowy również ale z ważnym przeglądem technicznym.

Edytowane przez MarCinFin

• 2 tygodnie później...

Wakacje w Finlandii już się skończyły. Trzeba wrócić do łowienia ryb :)

Od ponad 2 tygodni mam świetną zabawę z okoniami. Na archipelagu duże stada dużych okoni trzymają się charakterystycznych miejsc (wejścia do zatok, lokalne przeprawy promowe, uskoki za mostkami)  z dobrze natleniona wodą. Jest tak dobrze, że w 2-3 godziny można ogarnąć 30-50 okoni >30 cm a często gęsto trafia się przyłów w postaci fajnego szczupaka lub małego sandacza. Ostatnio na okoniowym lajciku wyjechało 85-centów zacięte pięknie za końcówkę pyszczka :) na 0,25mm FC.

Woda cały czas bardzo ciepła - 21-22st C. czekamy na wrześniowe ochłodzenie i powrót MAM na płytsze wody. W międzyczasie bawimy się dalej z okoniami. To jest fajny moment na wypad z dziećmi żeby podszkoliły się w rzucaniu, prowadzeniu przynęty i co najważniejsze miały frajdę ze złapanych ryb. Młodszy już pocisnął kilka fajnych okonków, w tym tygodniu czas na starszego, co za wędkarstwem przepada jak ja za baletem :) . Mam nadzieję, że będą brały :)

• Like 6

Za tydzień zaczynam jesienne szczupakowanie :D, kilka miejscówek jest już wytypowanych  :ph34r:. Temperatura wody w końcu spadła poniżej 20 st C i zaczynają się chłodne poranki.  

Oj będzie się działo   :rockon: . 

Ten rok już muszę zaliczyć do bardzo udanych a to dopiero półmetek. Wiosenne mamy prawdziwa petarda. W końcówce lipca i teraz w sierpniu nastawiałem się tylko na okonie i szczerze mówiąc mam już dość trzydziestaków (lekko na tą chwilę ponad 250 garbusów) - może jeszcze się trafi 40 cm+ :rolleyes: . 

• Like 5

• 1 miesiąc temu...