Novis Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Znaleźliśmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Przyszło takie ochłodzenie, że po trzech/czterech dniach łowienia temperatura wody spadła np. z 13 na 7C i szczupłe właśnie tak się zachowywały ... popatrzyły, powąchały i powrót do zielska 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Wybredne się zrobiły, co dobrze nie wróży dla wyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Przyszło takie ochłodzenie, że po trzech/czterech dniach łowienia temperatura wody spadła np. z 13 na 7C i szczupłe właśnie tak się zachowywały ... popatrzyły, powąchały i powrót do zielska Bo Wy obadwa to łapać nie umita , kto to widział castingiem do szczupoków .Jak by tam był to bym Was nauczył, a tak to se tylko popatrzyliście . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 ...granatów nie mieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 No proszę. A pod nieobecność starego bywalca na Żarnowieckim padły dwie 124-ki. Zasadniczo to ta Finlandia jest bynajmniej krajem przejrzałej wiśni... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Bo Wy obadwa to łapać nie umita , kto to widział castingiem do szczupoków .Jak by tam był to bym Was nauczył, a tak to se tylko popatrzyliście .Sławku, tylu ryb wychodzących do przynęt to jeszcze nie widziałem. Był akcje, że pod dwa jednocześnie do wabia wychodziły. Jak Robert robił tą fotkę to drugi szczupak wyskoczył nam spod łódki i o mały włos do tragedii nie doszło, znaczy się zderzenia szczupakowego. Opatrzność nad nimi czuwała .W sumie to Robert tych ryb nie widział bo on WX, za gruby hajs, nie ma . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 No proszę. A pod nieobecność starego bywalca na Żarnowieckim padły dwie 124-ki. Zasadniczo to ta Finlandia jest bynajmniej krajem przejrzałej wiśni...przymrozek był ... kwiaty wiśni wrażliwe na przymrozki są, to i wiśni nie ma... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 przymrozek był ... kwiaty wiśni wrażliwe na przymrozki są, to i wiśni nie ma...Dużo nie ma... po mrozie ostatniej nocy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 ...na takich trudnych wyjazdach jest okazja najwięcej nauczyć jak się "trafi" to sie po prostu łowi ryby , często bezmyślnie.... jak sie "nie trafi" trzeba kombinować i to czasem daje najwięcej, zwłaszcza w dłuższej perspektywie.... przyznam że chętnie bym poczytał o tych Waszych kombinacjach, czego próbowaliście nad wodą, co się sprawdziło a co nie, myslę że taka "relacja" i dyskusja nad nią moga być ciekawsze niż oglądanie kolejnych zdjęć z rybami ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) ...na takich trudnych wyjazdach jest okazja najwięcej nauczyć jak się "trafi" to sie po prostu łowi ryby , często bezmyślnie.... jak sie "nie trafi" trzeba kombinować i to czasem daje najwięcej, zwłaszcza w dłuższej perspektywie.... przyznam że chętnie bym poczytał o tych Waszych kombinacjach, czego próbowaliście nad wodą, co się sprawdziło a co nie, myslę że taka "relacja" i dyskusja nad nią moga być ciekawsze niż oglądanie kolejnych zdjęć z rybami ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie...Nie będę zdradzał szczegółów, Robert zapewne napisze kilka zdań na temat wyprawy, powiem tak - nie tak miało być ale walczyliśmy do końca. Nie był to najlepszy okres na duże ryby. Paweł zgadzam się z Tobą w 100%, trudne warunki nad wodą sprawiają, że trzeba kombinować, szukać ryb i przede wszystkim nie poddawać się. Edytowane 9 Maja 2019 przez MarCinFin 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Wybieram się w lipcu do Petäjävesi, chętnie przyjmę wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Wybieram się w lipcu do Petäjävesi, chętnie przyjmę wszelkie rady Inna pora , zupełnie co innego. Z mojego doświadczenia szczupak głęboko za to fajnie okonie powierzchniowo. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Inna pora , zupełnie co innego. Z mojego doświadczenia szczupak głęboko za to fajnie okonie powierzchniowo. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaDzięki, stoję przed zakupem teleskopa spiningowego i rozważam lekko / ciężko Łowienie tylko wieczorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Pisze o szczupakach 80+ , mniejsze będą pewnie przy każdej trzcince . Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Panowie, czy łowił ktoś na szkierach na wschód od Helsinek, okolice Sarvisalo, Valko Valkom? Nie mogę nic znaleźć na temat potencjału tej wody, a wyjazd już za 10 dni... Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Od znajomego usłyszałem że im bardziej pod ruską granicę tym gorzej z rybami. Byłem wczoraj nad rzeką vuoksi. Zaskoczyła mnie tania licencja dobowa na tą rzekę ale gdy dotarłem na miejsce i zobaczyłem 5 Ruskich którzy mieli zarzucone gruntówki + każdy z nich miał po 2 dodatkowe zestawy(sznury) to wiedziałem że będzie cienizna z rybami. 6 godzin łowienia i tylko 2 ryby widziałem które odprowadzały moją gumę. Zrezygnowany pojechałem nad jezioro z nadzieją na jakieś szczupaki i okonie. Udało mi się złowić 2 okonki i po raz kolejny zmieniam miejsce na małe leśne jeziorko o powierzchni ok.5ha, tam do końca dnia nie widzę żadnej ryby, kompletnie nic. Najlepsza jest środkowa Finlandia jeśli chodzi o pstrągi i sandacze ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Robert, pisałeś już może o swoim wyjeździe? Jeśli jeszcze nie, to ja chętnie posłucham. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Miałem nie pisać bo fajerwerków nie było, ale już parę osób czeka na relację to napisałem. Tekst i sporo fotek jest już u jednego z modów. Kiedy pojawi się w artykułach? nie wiem. To zależy od moda (tzn od możliwości poświęcenia jak by nie było jego prywatnego czasu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 No to fajnie.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 Dziś konczy się tygodniowy pobyt na szkierach w miejscowości Dragsfiard. Fajerwerków nie było, napiszę więcej po powrocie do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) W sobotę wróciłem z tygodniowego pobytu na niesprawdzonej miejscówce https://www.google.com/maps/place/Villa+Sea+Golf+R%C3%B6nn%C3%A4s/@60.3705855,26.0489355,15z/data=!4m8!3m7!1s0x0:0xc7b4a51169c13a18!5m2!4m1!1i2!8m2!3d60.3705855!4d26.0489355. Całkowita porażka, woda dziwnie mętna, ryb jak na lekarstwo, przez tydzień złowiono około 40 sztuk na 4 osooby, i nawet jedna metrówka jaka została złowiona nie rozjaśniła tego pobytu. Z łodzi miejscówki wyglądają książkowo, jak to na szkierach, jednak ryb nie widać, nawet małych i do tego bardzo mała przejrzystość wody, z czym na szkierach spotkałem się po raz pierwszy. W głębi zatoki znalazłem ruiny jakiejść starej fabryki, wyglądającej na jakąś przetwórnię, u nabrzeża zatopione i rdzewiejące, całkiem sporej wielkości statki, więc być może to jest przyczyna zmętnienia wody i rybostanu. W każdym razie, gdyby ktoś wybierał się na wschód od Helsinek, w te okolice na ryby to szczerze odradzam, chyba, że pograć w golfa, bo miejsce i warunki lokalowe do tego idealne. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez Olo1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 Muszę przyznać, że po ustabilizowaniu pogody po majowych przymrozkach, udaje mi się namierzyć ryby i całkiem przyzwoicie połowić. Szczególnie ilościowo. Metra w tym roku jeszcze nie zaliczyłem. Trzeba szukać ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Na przełomu mają i czerwca wraz z 5 kolegami wędkowaliśmy na szkierach w miejscowości Dragsfjard. Pogoda normalna poza wiatrem który skutecznie uniemozliwiał dalekie penetrowanie łowiska. Ryby wielkościowo i ilościowo bez szału.Ja wymęczyłem około 40 szt. przeciętnych szczupaków 60-75cm na gumy 12.5-15 cm. Koledzy podobnie z tym, że na blachę z rybą wyjazdu 93cm. Woda w większości to pustynia, ryby zlokalizowane zaledwie w kilku zatokoch i wokół jednej wyspy na głębokości 0.5 m do 2.5 m. Zdziwiony z powodu ogromnej ilości sieci, dużej strefy wyłączonej z wędkowanie przed wojsko i zabijania wszystkich szczupaków bez względu na wielkość. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Szwedzi tez tak robili wczesniej az zrozumieli ze szczupak to chyba najwazniejsza ryba dla wédkarzy turystów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi