jabadaon Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Jestem w szoku...ciekawe dlaczego tak tłuką te ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Bo zawsze to robili. Ciężko sobie wyobrazić, ale w Skandynawii szczupak był bardzo ceniony jako opał na zimę. Finowie nie ewoluują tak szybko jak Szwedzi. Może to kwestia wschodniego sąsiada i jego mentalności. My też święci nie jesteśmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Jak wpracy mówię, że ja to C&R w 90% to nie mogą pojąć, że ja ryby wypuszczam [emoji23][emoji226][emoji123] ale jak, nie lubisz[emoji848]? To przynieś nam [emoji23] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Czerwca 2019 przez MarCinFin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Marcin, tyle razy mówiłem: zabieramy! a co nie zjemy to oddamy ...a może uda się sprzedać?! A Ty tyko...wypuszczaj nie marudź!!! Edytowane 18 Czerwca 2019 przez BOB 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Czesto pada też pytanie jak dużą, albo ile mam zamrażarek [emoji6], oststnio pojawiła się propozycja od lokalnego restauratora na dostawy sandacza i okonia [emoji857][emoji857][emoji857] - każda ilość [emoji848] Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Czerwca 2019 przez MarCinFin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Dasz kontakt? Widzę dla siebie przyszłość w tym pięknym, ekologicznie poprawnym kraju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Marcinie, jesteś na miejscu i znasz Finów. Z czego może wynikać ich podejście do bicia i zabierania ryb? Jeśli chodzi o stopę życiową chyba nie odbiegają od Europy zachodniej? Myśliwska tradycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Marcinie, jesteś na miejscu i znasz Finów. Z czego może wynikać ich podejście do bicia i zabierania ryb? Jeśli chodzi o stopę życiową chyba nie odbiegają od Europy zachodniej? Myśliwska tradycja?Na brak ryb nigdy nie narzekali ale teraz zaczyna się to zmieniać (kiedyś to było ...). Dla Finów zabieranie ryb jest, moim zdaniem, czymś naturalnym. Dużo czasu spędzają w swoich domkach letniskowych (mokit), zazwyczaj położonych nad wodą. Rybka jest doskonałym uzupełnieniem wypoczynku. Sandacz i okoń cieszą się bardzo dużym powodzeniem ale i szczupakiem nie pogardzą. Siat jest pełno, za dużo! Szczegolnie wiosną stawiają gdzie mogą i nikt się tym nie przejmuje, nikt nie sprawdza. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Może w ogóle się nie zastanawiają mając wody zajmujące 10% powierzchni kraju i 16 mieszkańców na kilometr kwadratowy. My patrzymy na to zjawisko z lekkim przerażeniem przykładając polskie proporcje. Tam trafiają się pewnie jeszcze zupełnie dziewicze wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Łowiłem w Finlandii od Turku, Aland'ów przez Helsinki do Kotki. Pori - Tampere, do Joensuu. Vaasa do Kuopio. Oulu po Kuusamo. Średnia wielkość łowionych szczupaków dużo poniżej średniej szwedzkiej. Cieżko było przekroczyć 70cm kilka lat temu to było ale jednak w Szwecji, Norwegii łowiłem większe. Tylko w FInlandii widziałem taka ilość pułapek na ryby, szacunek do szczupaków żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 19 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Niestety lepiej nie będzie. Anomalie pogodowe, mniej naturalnych tarlisk, siaty, zabieranie wszystkich ryb przyniosą żniwo za kilka lat. Szczególnie gdy mówimy o szczupakach >80 cm, okoniach >40cm i sandaczach >60cm (tak, tak 60cm). Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Kilkakrotnie w ostatnich latach łowiłem na jeziorze Keurusselkka około 20 km od miasteczka Matta Vilpulla. Właścicielka domków była zdziwiona, że wypuszczamy szczupaki. Proponowała je zakopać w lesie, ale daleko od domków, aby nie zwabiły niedźwiedzi[emoji3]. Miejscowi w sieci łowili sieje i o dziwo leszcze, szczupaki zabijali i wyrzucali, że niby szkodnik. Nieliczni na wędkę łowili sandacze w wertykalu. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Wg miejscowych szczupak to chwast, na wielu jeziorach całą zimę zastawione są sieci. Ogólnie średniawo połowiłem, woda bardzo ciepła była po fali upałów a i cel wyprawy był inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Cześć.W tym roku nikt nie wękował, wędkuje w Finlandii?. Dziwne to trochę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Cześć.W tym roku nikt nie wękował, wędkuje w Finlandii?. Dziwne to trochę.Finlandia od wiosny jest zamknięta dla ruchu turystycznego z Polski, ja zaplanowany wyjazd z końca maja przełożyłem na koniec września, a że nadal się nic nie zmieniło to na początek czerwca 2021. Takie czasy. Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Ja mam plan na koniec czerwca 2021 w okolice Kuopio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Kucnął wątek. Fińczyki zrobili kwarantanne wjazdową z powodu korony. To powód mojego niebycia tam (na całe szczęście planów nie było). Jednak Marcinie (@MarCinFin), skrobnął byś kilka zdań o tym co się działo (choć sezon jeszcze trwa) w ostatnim okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Obiecuję się poprawić. Restrykcje wyjazdowe obowiązują ale rybom to nie przeszkadza Powoli rusza runda jesienna, na rekonesansie ulubionych miejscówek ładnie mi zbeszcześciła dziewiczego piga prawie metrówka , zabrakło jej 3 cm.Fotka za chwilę Edytowane 18 Września 2020 przez MarCinFin 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Na tej fotce wygląda na młodocianego pretendenta do metróweczki ale, uwierzcie mi na słowo, miała 97 cm Edytowane 18 Września 2020 przez MarCinFin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Wakacje spędziłem na północy Finlandii, kto był, rozpozna Edytowane 18 Września 2020 przez MarCinFin 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Marcin, nie tylko ja, ale cała społeczność czeka na korespondencję naszego człowieka z tamtych stron 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Pamiątka z podróży Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 (edytowane) Ludwik "zakochał się" w szczupakowej #9Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Września 2020 przez MarCinFin 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 W sumie, to jak Cię znam ... dokładnie takiej pamiątki i wspomnień spodziewałem się po Tobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 18 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2020 Będąc w nastroju dorzucam jeszcze fotki z okolic KuusamoW domku nad koski coś do poczytania [emoji3526] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi