Skocz do zawartości

Finlandia

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Hej, wybieram się na początku czerwca nad jez. Paijanne. Będę w jednej z południowych zatok. Czy ktoś z Was łowił w tym jeziorze? Jeśli tak to byłbym wdzięczny za praktyczne rady. To krótki wyjazd, 3-4 dni łowienia, a wody ogrom:) Na jakie ryby (szczupak, okoń, sandacz) najlepiej w tym okresie się nastawić? Gdzie ich szukać, na jakiej głębokości itp.? Z góry dzięki. 

Sezon uważam za otwarty [emoji16]

3 pigi spotted bullhead 20, 23 i 26 cm dały te piękne rybki: 91, 95 i 104cm (7.45kg)

Woda jeszcze bardzo zimna 3-4C, tydzień temu zszedł lód w zatokach. Ryby stały na 2m na spadach 1-5m. Do tarła jescze daleko, jak obecna pogoda się utrzyma to może w pierwszym tygodniu maja zaczną się trzeć.

To są ryby z Bałtyku.

P. S. Były jeszcze 2 80-tki. [emoji6]8cbc4e09bcefb5c2a5b145eb47891222.jpg5862cdca84529ef73c6eb49d01b0be66.jpgb31b998e71dd6646027c336f0baf09a0.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 8

Finlandia zawsze mnie kusiła, tylko przeraża mnie ta droga :) Może ktoś napisać coś więcej o kosztach, wychodzi drożej niż wyjazd do Szwecji? Ile trwa podróż?

Samolot, obecnie tylko z Gdańska, 1.5 godziny. Po pandemi jak przywrócą będą latać też z Warszawy i Krakowa, autem z centralnej Polski trzeba liczyć cały dzien: powiedzmy Warszawa - Talin tam prom do Helsinek i dalej do Turku. Jak dalej na północ to już kolejne godziny, zależy jak daleko na północ. Im dalej tym mniejsza presja [emoji6].

Nie wiem jak z kosztami ale według mnie porównywalnie. Najtaniej wyjdzie samolotem, bilety wiosną i jesienią są tanie (tzn były, zobaczymy jak będzie dalej)

Nie koniecznie, mam miejscówki w Szwecji gdzie swobodnie sobie jeździmy co roku. Ale kusi nas Finlandia. Jednak jak widzę nie ma na to opcji, nie chcę jechać ponad 24h autem, a nie mamy odpowiednich wędek do samolotu. Wychodzi na to, że musielibyśmy kupić nowe zestawy na Finlandię :) a to już chyba mija się z celem, pytałem z ciekawości i już wszystko wiem, dzięki.

• Like 1

Przed moim pierwszym lotem do Finlandii do Marcina, miałem wyłącznie jedno składy z pazurem. Kupiłem chyba trzy kije ze średniej półki na naszej giełdzie, wydałem jak na jeden "super wypas" Na miejscu świetnie się bawiłem łowiąc ryby i jakoś nawet nie myślałem, że to prostackie dwa kawałki ... a możne świetną zabawę zawdzięczam Marcinowi? nie wiem, ... nie pamiętam :P  :D

Kije są ze mną do tej pory a nawet coś dokupiłem przed kolejnym lotem. Jak są ryby i fajny klimat to klasa sprzętu mam najmniejsze znaczenie :)  ;)

• Like 4