Skocz do zawartości

Finlandia

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon okoniowy w pełni, już sporo średnich ryb w przedziale 30-37 się ze mną przywitało, ale dziś Ahti wynagrodził moje starania, na nowej miejscówce po prostu było pięknie. Szczupaczki do 60 cm, sandaczyki do 45 cm i piękne okonie. Wisienka na torcie miała 45 cm/1.43 kg, mój nowy PB [emoji4]

c75dc888b709bac48644dbdd971a718a.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 12

A dziś było jeszcze piękniej[emoji2956]

43 sandaczyki, największy 48 cm (no niestety rozmiarowo to one nie powalają) i kolejny okazały okoń - 43 cm, z tej samej miejscoweczki co wczorajszy ( miejsce z tych dziewiczych co mam na wyłączność) a2926123375ea303f528e4836d177fb9.jpgdf18bf7aee7d62d8e4ffe605aba05616.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 9

• 2 miesiące temu...

W tym roku po raz pierwszy "zdradziłem" szwedzką Laponię, na rzecz fińskiej. Dodatkowo - pierwszy raz w rzece (Kemijoki)

Trafiliśmy na okres permanentnego spadku ciśnienia i ryby były zupełnie nie aktywne. Tych w rozmiarze "polskim" można było połowić sporo, ale polowanie na większe to była ciężka orka, mimo, że na echu było widać masę szczupaków.

Koniec końców coś tam udało się wydłubać, a nieco słabsze wyniki rekompensowały fantastyczne widoki.

Udało się też trochę pokręcić - film z całego wydarzenia:

https://youtu.be/AnhzbIoPaJk

Wysłane z mojego ELS-NX9 przy użyciu Tapatalka

• Like 12

• 11 miesięcy temu...

Zamierzam wybrać się do Finlandii na przyszłą wiosnę (Maj), plan jest prosty, samochód, namiot i szukanie pstrągów w rzekach. Teraz pojawia się pytanie. Czy w większości rzek i tak zwanych koski (odcinki między jeziorami) występują potokowce? Czy trzeba jechać na jakieś "specjalne" zarybiane rzeki? Raz już byłem w Finalndii, ale typowo za szczupakiem/sandaczem. Będę wdzięczny za rady osób które próbowały łowić kropasy w okolicznych rzekach.

• 8 miesięcy temu...

Zerknij u mnie na YT:

https://www.youtube.com/@mateuszw5116/videos

kropy w lipcu i sierpniu łowiłem spore. Największe 65+ na vaajakoski obok jyvaskyla. generlanie na każdym koski miałem rybę 60+ ale z vajaakoski były najsilniejsze i nierzadko hol trwał min. 5min 

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Tydzień na archipelagu Turku, pod kapitańskim okiem Marcina, minął jak z casta strzelił. Jednak majówka to jeszcze trochę wczesna pora. Woda zimna a jednego dnia na początku nawet śnieżek popadał. Z tego powodu wyniki tylko dobre. W trzech złowiliśmy ok 75 szczupaków w przyzwoitych wymiarach tzn do 87cm. Koledze Darkowi trafił się rodzynek 106 cm tym słodszy, że na zestaw okoniowy. 

Bez względu na wyniki, które mnie satysfakcjonowały, wyprawa był zajefajna.

Dzięki Marcin za organizację, przewodnictwo i atmosferę  :)

• Like 6

• 3 miesiące temu...

Trochę koski przerabiałem :) Największe potoki i w dużej ilości miałem na karvionkoski, vaajakoski, kuusaankoski, kermankoski. Przynęty poniżej 8cm proponuję zostawić w domu ;)

Mowisz tu o "zwyklych" potokach czy moze o tych jeziorowych? Bylismy niedawno na polnocy kraju i troche sie przejechalismy bo okazalo sie, ze w rzece wystepuje tylko ten jeziorowy ktory wlasnie szedl na tarliksa. Ryby duze ale jak na lekarstwo. Lowiles moze gdzies bardziej na polnoc? Szukamy alternatywy na nastepny rok. Zalezy nam na miejscach gdzie mozna biwakowac i palic ognisko. 

Edytowane przez Luckyguliver

• 8 miesięcy temu...

Cześć,

czy ktoś z forumowiczów wędkował może w okolicy Tölvä? Jeziora np. Heinäsalmi, Niskaselkä, Karvaselkä, Naarvanjärvi? Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje i opinie, publiczne lub priv. 

Podziękowania dla społeczności, za dotychczasowe kontakty priv w sprawie Finlandii, szczególnie dla kolegi @rothen i @Szczepek2.

Cześć,

czy ktoś z forumowiczów wędkował może w okolicy Tölvä? Jeziora np. Heinäsalmi, Niskaselkä, Karvaselkä, Naarvanjärvi? Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje i opinie, publiczne lub priv. 

Podziękowania dla społeczności, za dotychczasowe kontakty priv w sprawie Finlandii, szczególnie dla kolegi @rothen i @Szczepek2.

Uzupełnię tylko, że w zasadzie chodzi o Onkivesi.

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...