Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gdyby wchodzili w wyższe khz, to pewnie by się tym pochwalili. Może w tym nowym przetworniku coś upchną.

Co do Live nie wiem, czy realnie jest to takie upgrade, bo łowienie z live to albo wert(póki co nie u nas na śródlądziu) albo stacjonarka. Czyli dochodzi konieczność kotwiczenia się stabilnego, albo dziobowiec jako miejsce montażu  ducera i jednocześnie kotwica= drogi szpas.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Nie sądzę, by zwiększyli rozdzielczość dla mniejszych modeli- poza 16cali, okoliczności do tego nie zmuszają- i tak mieli najwięcej pix/cal wśród producentów ech dużego rozmiaru.

Nie wierzę w nowe kryształy, bo to raczej sprawa fizyki jest, poza tym sam najlepiej wiesz ile kosztują dobre kryształy Airmara, cena za taki wypasiony nowym SS i Live byłaby zbyt wysoka realnie, poza tym ten nowy ducer ma też robić dla EliteTi2, więc nie będzie tam max wypasu.

Czas pokaże, pewnie za chwilę ruszą z jakąś akcją marketingową.....

Swoją drogą Rosjanie mają jako pierwsi tego newsa- nie znalazłem gdzie indziej, na FB nie zaglądam- nie mam, news powinien wyjść skądinąd.

Patrząc na ilość bugów w 18.2, to muszą sporo się napocić do następnego update- skargi są dość częste. Chyba rozumiem, dlaczego nie wyszło te mapowanie do Simradów.....

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Pewnie będzie „Lowranceoptix” ewentualnie „Panowrance”[emoji6]. Nie będą pracować nad czymś, co Garmin ma opracowane. Dorzucą pewnie kilka tzw. wodotrysków i cena poszybuje w górę. Już teraz carbony można fajnie kupić, ale poczekam na to coś...[emoji846]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Ponoć dogadali się z Garminem, tym   bardziej, że Garminowcy też mieli co nieco za uszami ws. DI ;)

Głównym wodotryskiem ma być tryb Live, poza tym echo ma być zwyczajnie mocniejsze. Propozycje innych ducerów póki co są owiane tajemnicą(khz),  Active Amazing vol1. ma dawać to samo co Totalscan, a vol 2. SI+DI i dodatkowo jakiś 2d trzeba będzie wpiąć dla łuków ryb. Taki układ sugeruje kolejną zmianę - czyli HDSLive może mieć zaszyty moduł 3D i wystarczy wpiąć vol2 by mieć to co obecnie daje moduł StructureScan 3D, a opcjonalny LiveSight będzie działał na zasadzie zewnętrznego modułu.

Póki co wygląda to na rebranding przetworników, wzmocnienie CPU echa i integrację ze StructureScanem i moduł zewnętrzny+ducer dla LiveSight. Czyli będzie drogo w bogatej kompletacji- patrząc na ceny Garminowskich Live

• 0

Nie ma się co podniecac za wcześnie:) jeśli to nie fake. To marketingowa machina niebawem ruszy i zaprezentuje nową odsłonę . Sprzęt nie zdąży gwarancji stracić a tu nowe idzie

Ja miałem podobnie kupiłem Simrada Evo 2 a tu za 6 miesięcy wyszedł evo3 i zaraz pewnie też coś nowego wejdzie.

• 0

Ja miałem podobnie kupiłem Simrada Evo 2 a tu za 6 miesięcy wyszedł evo3 i zaraz pewnie też coś nowego wejdzie.

A ja w sumie na chłodno to biorę- kupiłem evo3 w lipcu- z Live nie korzystałbym i tak, bo to do stacjonarki jest raczej, ducery te same są- czyli nie będzie zmian w jakości bocznego. Warte zastanowienia byłoby to, gdyby RAPR zmienił podejście do verta...

Jeżeli miałbym cokolwiek kupić czysto na wodę, to zleciłbym wykonanie obrotnicy 360 z użyciem przetwornika od SS3D- zasięg i jakość obrazowania miód. Wiem, że takie rzeczy robią na wschód od nas. Funkcjonalność jak dla mnie lepsza- system dookólny a nie sektorowy- jak w przypadku Live/Panoptix.

• 0

Ponoć dzisiaj w Genui- ma być pokazana zapowiedź nowości Navico. Z innych rumorów to cena za 9cali i bazowy ducer to 1920$ dla HDS Live, a nowy ficzer-LiveSight być może będzie robił z Carbonem po stosownym update.

W międzyczasie wyczyszczono internet z informacji, które pojawiły się w temacie wcześniej i cicho-sza.......

• 0

Cena będzie u nas standardowa. Przelicznik dolara po 5.5zl ...:) trzeba poczekać co pokażą. Pewnie i tak nie wcześniej się pokaże w sprzedaży niz marzec-kwiecień . Jeśli wyjdzie kolejna odsłona hds . To dla.mnie jednoznaczne jest to. Że kompatybilność pewnie zrobią do carbona... Tylko jeśli będzie tak samo pracować jak ss3d z gen3 , to siła rzeczy niezbędny będzie nowy ploter do obsługi... zobaczymy. Narazie to gdybania. Trzeba by sprawdzić jak ten garminowski livescope pracuje na średniej półce cenowej

• 0

Niekoniecznie będzie pikseloza na Carbonie- moim zdaniem czterordzeniowość potencjalnego następcy Carbonów podyktowana jest bardziej integracją 3D w echu, do tej pory to moduł odciążał echo, teraz wiadomo- live będzie trochę zamulać ale też nie wiadomo na jakiej zasadzie będzie on działał- np. echo jest tylko projektorem sygnału z modułu.......trzeba czekać i patrzeć.

• 0

Najlepiej, by ten moduł Live mykał z obecną generacją sprzętów... Realnie owszem, to pomoże, ale patrząc na ilość materiałów o Livescope/Panoptix, to wielkiej popularności nie widzę jakoś. Drogie toto. A co do trybu 3D to też nie używam, bo wolę realne SI dalekiego zasięgu.

• 0

To pozamiatali cenowo i to grubo. Garminowskie ducery i moduł chodzą  u nas po ok. 8,5 tysia. Jeżeli powyższe ceny okażą się końcowe, a trzeba przyjąć, że nowe 9 cali w wydaniu krajowym wyjdzie ze 12k, do tego przetwornik do 3D i zrobi się zabawa za ćwiartkę....

Za tydzień będzie wiadomo ocb fo real, póki co musieli chyba pozabierać komórki dealerom w Genui przed wejściem do sali z elektroniką, bo tam w piątek miała być prezentacja zapowiedzi nowych zabawek, a do sieci nic nie przeciekło, albo przynajmniej nic mi się nie udało wyniuchać.

• 0

Hold on Your horses.  To co najważniejsze, nie zostało dotąd pokazane. Póki co są zdjęcia nowej zabawki ale jakby ze starym ducerem i ficzerami podkręconymi softowo a nie sprzętowo.

https://www.pressmare.it/it/servizi/navico/2018-09-25/live-nuovi-fishfinder-design-rinnovato-16721

• 0

Póki co najistotniejsza zamiana jaką widzę, to 800khz o zasięgu 30m na stronę, pełna komunikacja ze smartfonem-HDS działa jak dodatkowy monitor, gdzie echo może używać widoków ze smartfona jako jednego z wydzielonych ekranów- a ten  może dzielić na 6 części.

Pewnie nie powisi za długo ten link, wytną go w USA, ale kto zdąży, ten coś dojrzy....

https://youtu.be/A8H6VcOKVSY

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2