Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nihil novi.

Coraz więcej ludzi dochodzi do wniosku, że nie ma sensu wymiana 7 i 9 cali Carbona na Live. Poza tym ostatnie porównania grafik pokazują, że nowy 3+1 jest trochę lepszy od Totalscan i niewiele więcej. Natknąłem się na opinię, że soft potrafi się wieszać - ale to tylko sprawa łatki. 

LiveSight to kosmos cenowy tak czy siak dla większości z nas, nie wpłynie zapewne na decyzję o zakupie nowego echa. 

Oczywiście HDS Live będzie miało pierwszeństwo do aktualizacji i jak dla mnie to główna zaleta urządzeń 7 i 9 cali. 

• Like 1

• 0

Bo tak naprawde kolejna odslona w tych rozmiarach nie wiele w nosi..., a to co w niesie to i carbon dostanie. Roznica to byla miedzy gen3 a carbon, lepszy ekran, mocniejsze flaczki - zauwazalna roznica na duzy + dla Carobon. A tu wieksze ekrany dostaly klawisze funkcyjne i wsparcie dla antka czy ios , 6 okien podzialu . Live scope za 11k zl to troche gruba sprawa...do tego juz wypada miec spora krype i dziobowy silnik. Na detke by to upchal , tylko kula kabli i dodtakowe black boxy niwecza jaka kolwiek mobilnosc... Panoptixy u garmina tez chyba zbyniego szalu nie zrobily, a sa juz na rynku kilka lat.

Nikt tez o tym nie wspomina za czesto, ale kolejny przetwornik to kolejne zapotrzebowanie na amperki . 9cali z 3d bierze prawie 3A , 12 pewnie do 5A + Live = ? i zaraz sie okaze ze dla 12" w pelnym szynku na dzien plywania trzeba aku 100AH :)

Jednak poczekajmy do wiosny/lata - zapewne mistrzowie marketingowi dolicza sie lusek na lini bocznej sandaczy poprzez Live ... :)

Edytowane przez siarq

• 0

Widziałem innych mistrzów u nas, którzy za pomocą panoptixa monitorowali głębokość schodzenia woblera.....

Polska to jednak nie zachód - zarówno jeżeli chodzi o ryby jak i o prawne uwarunkowania łowienia wertykalnie. 

Czytelny zasięg to ok. 20m, a to trochę za mało jak na spiningowe podchody u nas, bo umówmy się, zapięta ryba widoczna pod łodzią w panoptix/livescope to nie jest przeznaczenie zestawu za 10k+ pln. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Bo tak naprawde kolejna odslona w tych rozmiarach nie wiele w nosi..., a to co w niesie to i carbon dostanie. Roznica to byla miedzy gen3 a carbon, lepszy ekran, mocniejsze flaczki - zauwazalna roznica na duzy + dla Carobon. A tu wieksze ekrany dostaly klawisze funkcyjne i wsparcie dla antka czy ios , 6 okien podzialu . Live scope za 11k zl to troche gruba sprawa...do tego juz wypada miec spora krype i dziobowy silnik. Na detke by to upchal , tylko kula kabli i dodtakowe black boxy niwecza jaka kolwiek mobilnosc... Panoptixy u garmina tez chyba zbyniego szalu nie zrobily, a sa juz na rynku kilka lat.

Nikt tez o tym nie wspomina za czesto, ale kolejny przetwornik to kolejne zapotrzebowanie na amperki . 9cali z 3d bierze prawie 3A , 12 pewnie do 5A + Live = ? i zaraz sie okaze ze dla 12" w pelnym szynku na dzien plywania trzeba aku 100AH :)

Jednak poczekajmy do wiosny/lata - zapewne mistrzowie marketingowi dolicza sie lusek na lini bocznej sandaczy poprzez Live ... :)

Dlatego róznica w cenie miedzy carbonem a hds live jest minimalna. Czy live ma identyczne bebechy jak carbon? Edytowane przez bassy

• 0

Różnice w Live9:

płaska, dokładniejsza antena GPS- jak w moim EVO3

mniej nitów w podświetlaniu ekranu 1200 vs. 1300 u Carbon

2x gniazdo 9pin - jak w EVO3

gniazda SD z magnetyczna klapką- układ jak w EVO3, 

Echo jest fizycznie cieńsze i bardzo mocno przypomina EVO3 w ogólnej bryle. Nie chcę przez to powiedzieć, że to facelifting EVO3, ale wygląda bardzo podobnie. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

.

Live Scope bierze dodatkowo około 4A.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

niestety ale tylko chyba Polacy mamy taką tendencję że wszystko ma być mega mobilne i jeszcze pracować na baterii jak Nokia 3310 :-))) Niestety przy takim napchanym środku musi żreć prąd. To projektują Amerykanie u nich nie nosi się akumulatora w plecaku   :D

• Like 3

• 0

Jeżeli poprzedniej generacji ducer robiący w 455khz kosztował grubo ponad  2K u nas, to ten nowy będzie pewnie droższy.

skądinąd  jestem ciekawy jego przyłącza- poprzednik ma dwie wtyczki wpinane w moduł, każda po 12 pin - o ile się nie mylę.

Do tej pory można było pod echo podpiąć bez huba 3 ducery - dwa poprzez sonar 1i2, trzeci poprzez ethernet.

• 0

Czy masz miarodajne informacje od kiedy te drakońskie blokady są/mają być wprowadzone. Do pewnych krajów Europy nie opyla się ściągać sprzętów z USA, bo ceny i tak są ok. Nie mówię o Polsce.

One sa obecne od lat w wyższych tierach urządzeń.

Insight Genesis i Geofancing - czy jakoś tak.

Co do kodów językowych- warto zadzwonić do serwisu ParkerPoland i zapytać się o koszt polonizacji urządzenia z Europy Zachodniej. Podstawowa paczka językowa nie zawiera naszego języka, pewnie wschodnich i południowych sąsiadów  też. Jest opcja na odblokowanie języka polskiego- droga wiedzie przez serwis, poboczne też pewnie są, ale nie znam się kto i co potrafi.

Ja przyzwyczaiłem się do angielskiej wersji, to nie lot  w kosmos- nie korzystam z większości opcji nawigacyjnych, internetowych, monitorujących itp.

Dla odmiany HB ma dwie wersje urządzeń- amerykańską z systemem imperialnym i europejską  z możliwością wyboru systemu metrycznego, bazą języków menu- w tym naszego. W wersji US nie ma blokady gps

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Jakby Amerykańcowi sprzęt nie działał w E.U. , a nie był o tym poinformowany , to puściłby sprzedawcę z torbami. Serwis w U.S. może odblokować co potrzeba za drobną opłatą. Niestety dla Nas to wiąże się już z dużymi kosztami. Przedstawiciel Lowrance musi z czegoś żyć. Dziwię się tylko , że nikt w Europie nie wziął się za produkcję elektroniki wędkarskiej .

• 0

Orłow dobre materiały pokazuje od dawna. Co prawda pojawiły się zarzuty, że nie ma aktualnego softu w SS3D  w tym materiale.

Z  Active Imagingiem jes duży show... jak z każda nowością. Owszem jest lepsza detalizacja, owszem kontury są wyostrzone względem SS3D Ale zasięgu 3D nie przeskoczysz w 800khz. Pojawiające się gdzieniegdzie zrzuty ekranu dla 800khz z zasięgiem do 100m na stronę są, ale dla głębokości 30 i więcej metrów. No i struktura jest jako-tako widoczna, ryby siłą rzeczy nie, bo plazmy 40cali by trzeba z racji proporcji ryb na tak dużym zasięgu. 

Niestety, pojawiają się sygnały, że z ActiveImagingiem SS3D nie daje tego co wcześniej, obraz jest rozmyty- czekam do zejścia lodów, by to przetestować. Jak pisałem już niedawno- w USA niektórzy  wędkarze zaczęli szukać plików 18.2 do SS3D rozczarowani degradacją obrazu. Coś więc na rzeczy jest. 

Doszło do tego, że J.Easton - południowoafrykański twórca bardzo dokładnych map dla Lowrance....testuje HB Helix G3, bo obraz na echu to jedno, ale logi i postprodukcja map struktury dna to zupełnie co innego i tutaj sztuczki z kontrastem na ekranie echa nie pomogą za bardzo. Liczy się czytelny, jasny zasięg=siła sygnału i jego obrobienie przez soft. 

• Like 1

• 0

Ja myślę,że prędzej czy później jakaś łatka wyjdzie dla ss3d&Ai że zacznie to współgrać na miarę możliwości/potencjału..generalnie yez nie mgoe sie doczekac testow,zakupiłem hds live,a w momencie kiedy przyszły największe mrozy..A wiadomo już coś więcej na temat nowych ducerow pod 3d Al?