Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja myślę,że prędzej czy później jakaś łatka wyjdzie dla ss3d&Ai że zacznie to współgrać na miarę możliwości/potencjału..generalnie yez nie mgoe sie doczekac testow,zakupiłem hds live,a w momencie kiedy przyszły największe mrozy..A wiadomo już coś więcej na temat nowych ducerow pod 3d Al?

Na wschód od nas  też trwa dyskusja w tym temacie- posiłkowana sprawami prozaicznymi: Co da się wpiąć w gniazda 9pin? 2in1 z elementami 3d? czy coś zupełnie nowego? W SS3D są podwójne kryształy, które dają detalizację na dużym zasięgu. Czy da się zrobić coś takiego dla 800khz? Jeden z dwóch testerów norweskich stwierdził, że nie spodziewa się super-nowej,a  twórcze wykorzystanie istniejących rozwiązań- w tym wypadku ducery active imaging. 

Adam ma rację - więcej plotek niż konkretów

A co do livesight to doczytałem, że moduł dla carbonów wyjdzie w 3Q 2019r. 

Ciepło idzie, jak tak dalej pójdzie atakuję wodę za tydzień, może już coś będzie otwartego. Wtedy obczaję co na rzeczy jest z tym SS3D w 18.3. 

• Like 2

• 0

Nie znalazłem żadnego filmu , ale rozmawiałem z człowiekiem , który widział obraz livesight i mówił , że wszystko widać pięknie . Dostępne są tylko zdjęcia w sklepach , ale z nich raczej nie wyciągniemy żadnych wniosków. Tutaj są zdjęcia widoku "Livesight" : https://www.basspro.com/shop/en/lowrance-livesight-sonar-transducer

• 0

Nie znalazłem żadnego filmu , ale rozmawiałem z człowiekiem , który widział obraz livesight i mówił , że wszystko widać pięknie . Dostępne są tylko zdjęcia w sklepach , ale z nich raczej nie wyciągniemy żadnych wniosków. Tutaj są zdjęcia widoku "Livesight" : https://www.basspro.com/shop/en/lowrance-livesight-sonar-transducer

W ciągu miesiąca powinno się wyjaśnić, preordery mają być wysyłane od kwietnia, także zabawki już są w produkcji. Suche porównanie khz do przetworników live od Garminów wskazuje na wersję Panoptix a nie livescope, ale to tylko jeden z elementów układanki i może być różnie. 

Czas pokaże. 

W UK widziałem preorderowy zestaw(przetwornik+moduł do carbon/evo za 7,3kpln po przeliczeniu, nijak ma się to do 11k oznajmionego na profilu fb Lowrance naszego.To jest  różnica kosmiczna. Tutaj nie ma opcji na kod językowy, wsparcie i tak realizowane jest przez serwis na zachodzie Europy. Nie wiem ocb, może o intelektualny wkład w tłumaczenie instrukcji? Jeżeli tak, to nasza dystrybucja ceni się nieźle. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Raczej tak źle nie jest  z echem. Pewnie zimne łapki  -sam tak mówi. Za to tych palet dużo, jest co robić.

Ja nie zmieniam zdania o przydatności tych zabawek- vert ewentualnie, bo 20-25m to nie jest dużo i trzeba duży ekran, by to miało ręce i nogi.

• 0

Chciałem nowy topik założyć, ale faktycznie tu będzie mu lepiej.

Co sądzicie? Bo jak dla mnie detalizacja gorsza niż w livescope, który robi na wyższych khz.

Jak dla mnie to slabiutko zarowno jesli chodzi o jakosc, jak i rozmiar przetwornika . Ludzie nakupili hds live z myślą o live sight , a tu coś takiego . Aby nie było powtórki jak z spotlight scan.

• 0

Dla mnie to jest technologia przyszłości którą nie do końca ma sens,(tzn w moim przypadku) moje preferencje odnośnie wykorzystywania echosondy są zupełnie inne,a natomiast czekam z niecierpliwością na przetwornik 3d bez modułu,jak to będzie wyglądac,jak będzie pracować.

• 0

Moim zdaniem są porównywalne. Czasami mam nawet wrażenie, że przy samym dnie Raymarine ma jakby lepszą separację obiektów. Na co dzień  nie pływam z tymi dwoma echosondami jednocześnie, ale jak już je miałem odpalone to własnie tak mi się wydawało. Nie mogłem z wiadomych względów nagrać logu sonaru żeby to potem porównać na spokojnie.