Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Element nie był jeszcze przeze mnie testowany. Dane techniczne są ogólnodostępne.

Z drugiej strony do czego jest potrzebny duży zasięg ? Na płytkich wodach wręcz go znacząco ograniczam. Może jak ktoś przeszukuje głęboką wodę i szuka większych obiektów to tak.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Moim zdaniem są porównywalne. Czasami mam nawet wrażenie, że przy samym dnie Raymarine ma jakby lepszą separację obiektów. Na co dzień  nie pływam z tymi dwoma echosondami jednocześnie, ale jak już je miałem odpalone to własnie tak mi się wydawało. Nie mogłem z wiadomych względów nagrać logu sonaru żeby to potem porównać na spokojnie.

Dzięki za info- może komuś się przyda. Mało jest w sieci filmów z bocznym od Raymarine.

Możesz jeszcze w przybliżeniu określić zasięg czytelnego bocznego- bez zaciemnień w Raymarine? Bo w innych echach na stockowym ducerze jest to25-30m przy ok. 8-10m, są mocniejsze zabawki,ale to nie jest wyposażenie standardowe.

• 0

Nie chciałbym puszczać takich informacji, bo po prostu nie pamiętam a nie notowałem takich danych bo były mi zupełnie zbędne. Tym niemniej jednak jest to naprawdę porównywalne do Humminbirda. Nie badam takich danych, jak już jestem na rybach to staram się coś połowić a nie liczyć pixele i zasięgi. Nie robię też map, korzystam z gotowych. Za mało mam czasu na wędkowanie aby zajmowały mnie takie tam pierdoły, mam nadzieję że nie uraziłem nikogo kto poświęca cały swój wolny czas na tworzenie map właśnie i podchodzi do tego jak do misji. Na szczęście dla każdego znajdzie się miejsce na forum aby prezentować swoje doświadczenia i przemyślenia.

Jak bym mógł to czas na wędkowanie bym chętnie kupił....

• Like 1

• 0

wczoraj troszkę popływane na pobliskim jeziorze,widać zatopiony jacht typu "kormoran" (zresztą,ciekawostka... udało mi się rozwiązać 3letnie śledztwo,bo rzekomo jacht w 2016 został skradziony,nurkowie czesali jezioro,ktoś tam używał echosondy-bez rezultatów)  na pozostałych zdjęciach fajnie widać zatopiony stary pomost,można policzyć deski,oponę,nie zabrakło także gniazd sandaczy ,charakterystyczne kratery na twardym dnie,na ten moment jeszcze puste

post-67348-0-98274100-1552812959_thumb.jpg

post-67348-0-73329500-1552812965_thumb.jpg

post-67348-0-70679400-1552812973_thumb.jpg

post-67348-0-95189800-1552812977_thumb.jpg

post-67348-0-05141700-1552812989_thumb.jpg

post-67348-0-79157200-1552812994_thumb.jpg

post-67348-0-45087900-1552812999_thumb.jpg

• Like 4

• 0

moge...

historia dotyczy zakupu silnika za 11,5k zl. Ogolnie wlasciciel firmy Pan Jacek jest bardzo mily i bajere ma. na rzeczy tez sie  zna. Moja przygoda wygladala tak:

w styczniu zapytanie o silnik , w lutym potwierdzenie ceny i decyzja ze w marcu zakup. Dzwonie w marcu w pn , cena 10,5k dostepnosc 2 - 3dni, mowie ok , zamawiamy. We wtorek dzwoni i mowi ze , niestety ale cena nie 10,5 ale 11,5... bo za dzien wyszedl nowy cennik cost tam...., dobra mysle zamawiamy za 2-3 dni ma byc u mnie, przeboleje ta cene. pieniadze wyslane . z 3 dni zrobilo sie 2 tygodnie , bo nagle silniki sie skonczyly a w pn jeszcze byly... dobra , zycie mysle- ale cisnienie rosnie. Przyszedl silnik, piekny nowy , zapakowany . dolecial jakos w srode i w sobote korzystajac z wolnej chwili wio nad wode. zlozony zalaczamy i silnik chodzi jak traktor.. .mysle no nie , nie za  te $. dzwonie mowie ze cos jest nie halo . w odpowiedzi info one sa glosne. Dobra... zaczelem szukac uzytkownikow i gadac z dystrybutorami innymi. pokazalem filmy z pracy. zarowno uzytkownicy jak inni dystrybutorzy mowia jasno. Tak one sa glosne , ale ten pana cos tu nie gra... Biore instrukcje do reki , a wniej jest zapis , ze uzytkownik moze sprawdzic stan oleju w spodzinie oraz stan plynu chlodzacego. Mysle moze faktycznie oleju niema i przekladnia wali..., aby stwierdzic czy jest olej w przekladni , nalezy zdiac srube- smiglo. I tu zaczynaja sie schody... sruba nie jest na wieloklinie , a na jednym klinie poprzecznym i sposob jej montazu polega na tym , ze ustawiamy wglebienie na rowni z klinem i nakretka dociagamy srube. Wchodzi ona strasznie ciasno, nie da rady jej zdiac recznie po wykreceniu nakretki.... miedzy sruba a obudowa silnika jest 1mm! szczeliny i jak to zdiac ? wiec biore dwa plaskie srubokrety i na "wage" do okoloa podwazam srube , aby moc ja zdiac . przy tym zabiegu na deklu wkolo porobily sie odciski. (dekiel aluminiowy) , powoli , powoli sie udalo- sruba zeszla. Pod nia jak w instrukcji sa dwa korki - sruby spustowe do wymiany oleju. Biore imbus m6 odkrecam jeden, patyczek wkladam do srodka - olej jest. Ok , nic tu po mnie , trzeba to odeslac na serwis niech sprawdza co jest grane. Dzwonie do Mistrza Jacka , ze jest reklamacja . to nie moze tak pracowac. Spoko podstawiam kuriera - i tak tez uczynil. Cisnienie prawie osiagnelo zenit , ale mysle, dobra zdarza sie w koncu on tego nie produkuje a sprzedaje , pieniadze przycial, z wysylka go zrobili w ch. - ok. Nie mija dwa dni dzwoni do mnie gosc, co zobaczyl moj film na fb z testow navy 6.0. Byl tez zainteresowany zakupem, gadam z nim , faramazonimy , W koncu gosc mowi, wie Pan co , rozmawialem ze sprzedawca z wodomani Panem Jackiem, i odradza mi zakup tego silnika, glosny , duzo pradu , drogi ... Ale jak sie uprE to mi zalatwi i w gratisie da druga srubre ( K. TA  SRUBE DAJE PRODUCENT W GRATISIE A NIE ON!) Do tego opowiada gosciowi historie, ze ostatnio sprzedal navy 6 (moj) i rzekomo tak zapie....lem na wstecznym i niefortunie przygrzalem w kamien i cala przekladnia sie rozsypala-  taki nie fart...Tylko ze obudowa moja nawet drasnieci nie ma od jakiegokolwiek uderzenia w przeszkode.... Silnik obecnie jest na serwisie,a jak sie sprawa skonczy to zobaczymy. Nie mniej jednak , postawa goscia z wodomani to kpina i zart z klienta. poprostu jego historia o mojej rzekomej "stluczce" na wstecznym z glazem przy pelnej mocy .... wszytsko rozumiem, ale tj przegiecie rogalika na calosci. Mogl prawde powiedziec , tak sa glosne , jakis niefart gosc mial trafil sie bubel - w koncu i mercedesy sie psuja... po co ta gowniana otoczka do tego ?

• 0

Opis poszczególnych rozszerzeń znajdziesz w rozdziale '"sonar" instrukcji obsługi. Z zapisanych plików można utworzyć mapę po założeniu darmowego ( lub odpłatnego) konta C-MAP Genesis. Można również użyć zewnętrznego oprogramowania. Logi gsd są logami nakładki Genesis Live i tutaj mapa tworzona jest na żywo na urządzeniu ( opis w rozdziale "Mapy" instrukcji obsługi).

• 0

Dzieki. C- Map juz przerabialem. Dzis zobacze jak wykorzystac ta mape przerobiona przez nich na podstawie mojego logu.

Jest jakies opragomowanie  ktore  polaczy logi gsd w jeden. Plywam po jeziorze czesto, raz tu raz tam. Za kazdym wlaczeniem echosady powstaje nowy plik ( zakladam tak bo jest ich juz sporo na karcie). Jesli wrzuce to do C-Map genesis bedzie duzo map, a nie jedna.

• Like 1

• 0

Dzieki. C- Map juz przerabialem. Dzis zobacze jak wykorzystac ta mape przerobiona przez nich na podstawie mojego logu.

Jest jakies opragomowanie ktore polaczy logi gsd w jeden. Plywam po jeziorze czesto, raz tu raz tam. Za kazdym wlaczeniem echosady powstaje nowy plik ( zakladam tak bo jest ich juz sporo na karcie). Jesli wrzuce to do C-Map genesis bedzie duzo map, a nie jedna.

Jeżeli włączysz nakładķę mapa jest tworzona i zapisywana na żywo. Nie potrzeba dodatkowego oprogramowania.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka