Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witam

potrzebuje pomocy. Po zainstalowaniu przetwornika SS3D  w ustawieniach zniknął mi przetwornik 3 in 1.  Jak ustawić aby w urządzeniu mógł sobie wybierać z dwóch dostępnych. Teraz mam SS3D a drugi nazywa się "to urządzenie" nie wiem o co chodzi.

Poniżej zrzuty.

post-70883-0-02455200-1569355313_thumb.png

post-70883-0-92111900-1569355336_thumb.png

post-70883-0-64173400-1569355349_thumb.png

nie wiem jak to poustawiać aby wszystko działało.

• 0

Jeśli masz obrazowanie tradycyjne to.znaczy że dziala , bo 3w1 posiada je. ss3d ma si i do, jest sonarem sieciowym i podczas sondowania w zakładce bocznej masz wskazane źródło jako ss3d 54.xxxx cos tam coś tam. Po za tym on sam.sie zgłasza w live i nie trzeba go szukac

• 0

Do czego? Do 3D lepszy jest 3D. Miałem przez chwile w Carbonie 3D i zrezygnowałem, raz że trzeba używać dwóch przetworników do wędkowania a dwa - za dużo kabli, dodatkowa skrzynka oraz nie było płynności. Zresztą na filmie widać ze nadal trochę brak płynności pomimo lepszego sprzętu.

• 0

To który rzetwornik jest lepszy.?

3d ma obecnie  największy zasięg sonaru bocznego, nie wymięka na zoomowaniu. Tryb 3d u mnie nie ma zastosowania.

Widzisz, gdybyś zapytał przed zakupem- to nie byłoby rozczarowań.

Niższe khz teoretycznie dają mniej ostry obraz, ale tam są podwójne kryształy i wcale nie jest tak źle w porównaniu do wyższych częstotliwości. Pokaże ci on na bocznym to samo co 3in1 na bocznym sonarze, wylądać też będzie podobnie.

Jak ocenić który jest lepszy- popłynąć tą samą trasą z jednym i drugim, nagrywać logi, porobić screeny

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Oj @Goldi... zamiast na goraco kupować warto wpierw poczytać, poszukać inf. Druga sprawa jeśli.masz ss3d to możesz porównać obrazowanie SI z niego vs 3w1 . Łusek na żadnym z nich i tak nie policzysz. Do tego też polecam porzucić teorię rozpoznawania gatunków ryb na obrazowanie 2d/si/di- wrozenie z fusow

Edytowane przez siarq

• 0

Ja miałem podobny dylemat z 3d ale kupiłem i potem dokupiłem TM 150 ale musialem wrocić do starszego softu żeby uzyskać to czego oczekiwałem. Nowy w jakiś dziwny sposób okrajał możliwości Tm 150.

Tak więc radze popływać i sprawdzić .

Przecież możesz podzielić ekran na 2 okna i w jednym zapodać sygnał z SS3D a na drugim z 3 in 1 i zobaczysz co i jak.

• 0

Panowie, ma taki problem: Mam połączone w sieci: HDS Live, Xi5, Point 1, mapa Navionics. Po włączeniu urządzeń działają poprawnie 15-60 minut, a potem następuje  reset echa lub wyłączenie silnika xi5 oczywiście tracę wszelkie ustawienia nawigacyjne jeżeli wcześniej je „zaprogramowałem” i tak dzieje się bez końca. Nie jestem informatykiem, obsługuje echo zgodnie z załączoną instrukcją. Próbowałem zmieniać kolejność włączania urządzeń, czekałem na jakiś "ślepy traf" - niestety ten wirus dalej działa.

Może znacie sposób, rozwiązanie mojego problemu? 

Zasilanie silnika i echa jest oddzielne.

• 0

Weź odetnij na początek z NMEA2000 Gatewaya, popływaj - jeżeli się sensacja nie powtórzy- odpowiedź znasz. 

Hard reset echa zawsze na propsie pomimo tego, że HDS Live już tego nie wymaga. Wiadomo, że trzeba kalibrować Pointa po nim, ale to pikuś. 

Jedziesz na sofcie z pudełka,czy dogrywałeś nowy?

U mnie sporadycznie też echo się wyłącza, czasami raz na pół dnia, czasami w ogóle. Podejrzewam właśnie Gatewaya/soft silnika Xi o taką interakcję. 

Sieć sam składałeś, czy ktoś ci instalował elektronikę?

• 0

Weź odetnij na początek z NMEA2000 Gatewaya, popływaj - jeżeli się sensacja nie powtórzy- odpowiedź znasz. 

Hard reset echa zawsze na propsie pomimo tego, że HDS Live już tego nie wymaga. Wiadomo, że trzeba kalibrować Pointa po nim, ale to pikuś. 

Jedziesz na sofcie z pudełka,czy dogrywałeś nowy?

U mnie sporadycznie też echo się wyłącza, czasami raz na pół dnia, czasami w ogóle. Podejrzewam właśnie Gatewaya/soft silnika Xi o taką interakcję. 

Sieć sam składałeś, czy ktoś ci instalował elektronikę?

GPS xi5 i Point - kalibrowałem. Soft - dograny. Sieć - sam połączyłem.

A te problemy dziją się stojąc na kotwicy czy w trybie NAV ?

Tak i tak, ale częstszy reset następuje  kiedy zadam kotwicę czy nav z poziomu echa nisz z pilota.