Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przypadek?

https://youtu.be/eO9hOwJeaU4?t=225

Choć tutaj może wystarczyć kalibracja kompasu silnika. 

Maciek popatrz na echo 8:21 . Mapa kręci się jak karuzela. Prawdopodobnie brak point 1 brak kalibracji dziobowca, tak to na moje oko wygląda... Podobno zalecana jest każdorazowa kalibracja GPS w dziobowym po zmianie łowiska.

• 0

Sęk w tym, że silniki są wstępnie skalibrowane. Point to osobny temat.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Pisałemo Pion 1 w kontekście echa. Co do fabrycznych kalibracji pragnę przypomnieć że wadliwe są moduły GPS. W takim przypadku jeżeli już się komuś uda podłączyć po sieci z echem to cud, natomiast wcześniej zalecam kalibrować echo. Kumpel z którym pływam od jakiegoś czasu zaczął stosować taką taktykę. Trochę się poprawiło, ale problem sieci dalej występuje, zarówno na Elite Ti2 9" jak i HDS Live 12".

Winny jest tu sam moduł - nawet nie silnik. Używanie samego dziobowca bez parowania w sieci odbywa się poprawnie. Pilot - pedał, wszystko działa w miarę poprawnie...

• Like 1

• 0

Mercury dopiero od 40hp ma nmea2000. Yamaha juz od 30hp

Nie do końca Marcin jest tak jak piszesz.

W piątek byłem w Fox-Boats i trafiłem tam na speca z Yamahy, który akurat coś podłączał.

Okazuje się, że można podłączyć pod sonar każdy silnik yamahy z wtryskiem tylko trzeba dokupić multiHub. Silniki od 30hp  w górę mają go już wbudowany fabrycznie i dlatego są gotowe do podłączenia 

post-69011-0-35183300-1583413304_thumb.jpg

• 0

Dokladnie to samo co mowi kolega multi hub mozesz podlonczyc silnik radio trims praktycznie wszystko do lowrence lub simirad, na morskiej lodce z kumplem mamy dokladnie to samo zamiast miliona zegarow i wyloncznikow sterujesz wszystko z ekranu echa my mamy podlonczone hds gen3 pokazuje paliwo godziny obroty predkosc olej trim radio radar oczywiscie wszystkie funkcje fish finders podlanczasz kabel serwisowy z silnika do ustrojstwa a ustrojstwo wpinasz w network zaznaczam nie dziala z hds live musielismy zostac przy 3 bo live nie dzialal

Fajna sprawa wywalilismy caly kokpit dokupilismy jeszcze jedna 12 i teraz zamiast zegarow i przyciskow mamy wszystko digital na ekranach fajna jeszcze sprawe mozna podlonczyc ze jak wpadniesz do wody automatycznie lodz staje

Edytowane przez sharkfishing

• 0

Czytuję zachodnie i wschodnie fora odnośnie softu 20.0

Nie wiem, ale póki co wygląda to na lipę- jeśli w użyciu jest coś więcej niż przetwornik. Moduł ss3d się często nie wykrywa, obsługa zapisanych plików sl3 padła realnie.  Simrady zostały tak ukochane, że po zainstalowaniu tegoż cudu nie ma możliwości downgrade. Nie instaluję, chyba że mnie zmuszą np. by motorguide poprawnie zadziałał. Nie wiem czy niedługo ten sam zaszczyt nie obejmie HDS Live....

W ogóle to jakoś z tymi softami ostatnio nieciekawie- Lowrance to wiadomo, że cyrk, Garmin od zimy już ze 4 razy coś wypuszczał naprawczego dla livescope... 

Btw, Live jesienią obchodzi drugie urodziny, ktoś coś słyszał o następcy? Bo taki obyczaj był w Navico, że co dwa lata odświeżają flagowce...

• 0

Nie tylko Lowrance ma problemy. 15 czerwca Microsoft wypuścił poprawkę Windowsa 10 po którym drukarka przestała mi działać. Po konsultacji z Call Center dostałem poprawkę od poprawki.  Póki co, soft 20 na Carbonie działa poprawnie.

Ona chyba HDI przetwornik wskrzesiła, bo sporo ludzi tego się domagało. W ogóle to Navico ma problemy z realizacją zapowiedzi - SS3D 2 miał być, pilot do Ghosta też,  ktoś coś wspominał o livesight2- a tu cisza. Nawet z nowym MFD. Inna sprawa,że nie wiem jak z targami wędkarskimi teraz za wielką wodą, nie bardzo jest gdzie się pokazać. 

Tyle tylko, że konkurencja poszła mocno do przodu i teraz nawet Garmin na najwyższych seriach ekranów z dobrą rozdzielczością ma DI lepsze niż to co jest teraz o ofercie Navico, Si już niedaleko i oczywiście systemy live. HB naprawdę udał się ten M360, choć oni tam płytko łowią, u nas może nie być tak różowo na głębszej wodzie, niemniej to jest gamechanger. Navico jakoś tak zachowawczo, pudruje te trupy swoje i nie ma czegoś, co może przyciągnąć wzrok i pieniądze. 

• Like 1