Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, czy dla różnicy w rozdzielczości, bo tylko to mnie interesuje, warto wymienić Elite 7Ti2 na 9 HDS Live. Jak w rzeczywistości przekłada się to na obraz - szczególnie w SideScan. W teorii wiem jak to wyglada ale interesuje mnie opinia kogoś kto taka ścieżkę przeszedł. Z góry dzięki za opinie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Łukasz ;

1 . 2 cale na ekranie to bardzo duzo , tu jest największa różnica

2. Przetwornik - on ma tu kluczowe znaczenie + rozdzielczość ,

3. Każdy brand maluje według swoich algorytmów i rozdzielczość nie zawsze się przełoży na jakość

4. Garmina obrazowanie jest „ziarniste” , Lowrance dużo czyściej maluje , hb jak dla mnie najładniej - ale hb , jest jak Apple - pokochasz albo nie będziesz mógł się przyzwyczaić i ogarnąć myśli konstruktorów …:)

Napewno między 7ti2 a hds9 live będzie znaczna różnica jakościowa na + dla live . Miałem te wszytskie „graty” na pokładzie , kwestia upodobań i przyzwyczajenia

• 0

Dzięki Panowie za odpowiedz.

Bije się z myślami bo tj ponad 6k do dołożenia przy sprzedaży 7Ti2.

HDS live ma jeszcze coś czego już nie przeskoczę. Potrafi w jednym czasie obrazować w Chirp na tradycyjnym sonarze i w SideScan + Downscan.

Większy ekran z wyższa rozdzielczością można zaadoptować w postaci tabletu ale to jest już taka trochę rzeźba.

• 0

Przerzucanie obrazu obcina jakość ,lagi - to jest rzeźba , dobre dla mapy , sytuacyjnej , nie dla jakości. Gdyby streaming działa bez utraty jakości i w pełni funkcjonalny był, to sporo osób by kupowało małe ekrany i tablety :)

Edytowane przez siarq
  • Like 1

• 0

https://youtu.be/vHUqv2uhwEY

Rozdzielość przydaje się głównie na zoomie, największe różnice to funkcjonalność przy podziale na więcej niż dwa okna- tutaj będzie dużo wygodniej w 9 calowym ekranie, kolejna rzecz to jasność w słońcu i matryca o kilka klas lepsza w HDS i trzecia różnica to szybkość działania -ti2 zamula trochę, HDS jest dużo szybszy. Poza tym interfejs ethernetu to możliwości rozbudowy o system live active target , przesyłanie obrazu pomiędzy ekranami carbon, FS oraz podpięcie modułu i przetwornika structurescan 3d- najlepszego dotąd zestawu do sonaru bocznego. W niektórych szwedzkich sklepach HDS 9 przeceniono poniżej 6 tysia na nasze, ale na ogół są już wykupione.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Panowie potrzebuję pomocy, co może być przyczyną zmiany kolorów na wyświetlaczu HDSa live 12. Dodam że echo jest nowe przez pierwsze 10min chodziło b.dobrze i nagle podczas płyniecia coś się stało z wyświetlaczem. Tło zrobiło się ziarniste w żółto zielonych cieniach.

post-51443-0-31669300-1692220681_thumb.jpg

Edytowane przez TomaszN.

• 0

Panowie potrzebuję pomocy, co może być przyczyną zmiany kolorów na wyświetlaczu HDSa live 12. Dodam że echo jest nowe przez pierwsze 10min chodziło b.dobrze i nagle podczas płyniecia coś się stało z wyświetlaczem. Tło zrobiło się ziarniste w żółto zielonych cienia

Nie widziałem dotąd takiego problemu, przywróć system do ustawień fabrycznych, sprawdź na innym akumulatorze, ale raczej pachnie to serwisem. 

• 0

Naciśnij i przytrzymaj klawisz włączania/wyłączania na ekranie pojawi się dodatkowe menu-sprawdź czy nie włączył się tryb nocny

Nie, w trybie nocnym czcionka jest czerwona.

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

• 0

Termos a dokładniej thermos może dziecko nie dokrecilo może się zdarzyć.

Zero kawy w torbie więc ilość była niewielka racze.

Leżała ekranem w dół z zabezpieczeniem więc tylko przez tylne podpięcia mogło się coś dostać do środka.Morał z tego idzie jasny ,zabezpieczenie przed wilgocią marne

Jadę zaraz oddać do serwisu i zobaczę czy da się wymienić ekran ,czy nową trzeba brać.Nie płacze nad rozlanym.mlekiem, bo optymistycznie trzeba podchodzić do wszystkiego i może być gorzej ;) ,tylko dziwi mnie takie zabezpieczenie na wilgoć gdzie jest styczność nonstop z wilgocią.

• 0

Witam, czy podpowie mi ktoś co robię źle z przerzucaniem map ze społecznościówek genesis maps, otóż standardowo pobieram mapy na pc, rozpakowuję, i folder z plikami .at5 po zmianie nazwy kopiuję na kartę sd i do plotera. Rozumiem że mapa powinna pokazać się w menu jako jedno ze źródeł map, niestety ciągle mam do wyboru tylko opcje Lowrance lub navionics. Z cmap pobieram mapy pod zarejestrowanego już tam mojego hds'a. Na samym ploterze nie mogę się jednak zalogować do serwisu, wersja soft 65.1.37. We wcześniejszym moim urządzeniu elite ti2 było trochę podobnie raz pobrane mapy się pokazywały raz nie więc raczej problem nie tkwi w sprzęcie?