Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Krzysiek- krajową opcje znasz. Zagraniczna też jest. Ogłoszenia i na FB i na Olx

Tylko kasa potrzebna w każdym przypadku.

Dzieki ,już ogarnąłem za fri.

Wystarczyło zadzwonić do Se i chłopaki spoko powiedzieli co i jak i kod dali.

A tu jak widać nadal chcom niektórzy błyszczeć

• Like 1

• 0

Witam.

Od niedawna mam problem z ustawieniami w swoim hds live . Przy prędkościach do około 8km/h wszystko jest ok , na downscanie z fishreveal normalnie pokazuje łuki I mniejsze ryby jako kropki . Gdy tylko zaczynam zwiększać prędkość łuki praktycznie znikają wszystko pokazuje jako kropki małe i tych kropek pojawia się bardzo dużo . Jak tylko zwolnię odrazu widać że kropek jest o wiele mniej i zaczynają pojawiać się łuki.

Obawiam się że coś gdzieś poprzestawiałem i nie bardzo wiem co , może ktoś kojarzy?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam.

Od niedawna mam problem z ustawieniami w swoim hds live . Przy prędkościach do około 8km/h wszystko jest ok , na downscanie z fishreveal normalnie pokazuje łuki I mniejsze ryby jako kropki . Gdy tylko zaczynam zwiększać prędkość łuki praktycznie znikają wszystko pokazuje jako kropki małe i tych kropek pojawia się bardzo dużo . Jak tylko zwolnię odrazu widać że kropek jest o wiele mniej i zaczynają pojawiać się łuki.

Obawiam się że coś gdzieś poprzestawiałem i nie bardzo wiem co , może ktoś kojarzy?

Zawsze możesz przywrócić ustawienia fabryczne w systemie. 

Wejdź w zaawansowane ustawienia sonaru tradycyjnego, sprawdź prędkość nadawania/pingowania w 2d. Spróbuj zmienić je w czasie płynięcia, a jeżeli nie- to daj maksymalne- o ile tego nie zrobiłeś do tej pory. Echo więcej impulsów wyśle=więcej powróci i powinno to nieco pomóc. 

• 0

Przywrócilem ustawienia fabryczne , jeszcze nie wiem czy pomogło. Mam podpięte do niego przez nmea2000 elitke ti2 i nie pamiętam gdzie się włączało opcję żeby waypointy przesylały miedzy sobą

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

W hds live mam dwa gniazda na przetwornik czarne i niebieskie oba wyglądają tak samo, czy czymś się różnią?. Do czarnego mam podłączony 3in1 czy do niebieskiego mogę podłączyć airmar tm150 z wtyczką 9 pin ?

• 0

Z instrukcji instalacji:

Sonar CH1 - blue 9-pin connector Supports: • Sonar / CHIRP Sonar • DownScan • Active Imaging 3D transducer • LiveSight Down/Forward transducer Ú Note: A 7-pin transducer cable can be connected to a 9-pin port using a 7-pin to 9-pin adaptor cable. However, if the transducer has a paddle wheel speed sensor, the water-speed data will not be displayed on the unit. Ú Note: Channel 1 can do SideScan via an Active Imaging 3D transducer. It cannot do SideScan from an Active Imaging, Active Imaging 3-in-1, TotalSCan, StructureScan or StructureScan HD transducer.

Sonar CH2 - black 9-pin connector Supports: • Sonar / CHIRP Sonar • DownScan • SideScan • Active Imaging/Active imaging 3-in-1/TotalScan/StructureScan Ú Note: A 7-pin transducer cable can be connected to a 9-pin port using a 7-pin to 9-pin adaptor cable. However, if the transducer has a paddle wheel speed sensor, the water-speed data will not be displayed on the unit.

• Like 1

• 0

Jakiś czas temu pisałem o problemie znikających łuków i pojawiające się duże ilości kropek przy większej prędkości. Niestety ustawienia fabryczne nie pomogły więc problem musi leżeć gdzie indziej . wrzucam link do filmu jak to wygląda, jak płynę z prędkością do 8km/h to rysuje normalnie jak tylko wcisnę gaz to odrazu łuki znikają i wyskakują kropki , jak tylko odpuszę gaz kropki znikają. Czy to mogą być zakłócenia od silnika? Ewentualnie od przewodów od ładowania które idą tym samym przepustem co przewód od przetwornika? Nie pomyślałem aby sprawdzić czy jakby na luzie wprowadzić silnik na obroty to efekt byłby taki sam , wtedy byłoby wiadomo że to nie wina prędkości. Może ktoś coś doradzi gdzie jeszcze szukać . Echo podpięte pod ten sam aku co silnik

Link do filmu

https://photos.app.goo.gl/jyWboTQMJhws3g5T9

• 0

1. wraz ze wzrostem predkosci obiekt jest krocej w wiazce. mozna to zaobserwowa :

- jak stoisz robia sie linie

-jak zaczynasz plynac luki robia sie coraz krotsze i bardziej szpiczaste

2. efektywne sonda obrazuje obiekty do 8-10kmh , powyzej to tylko glebokosc i linia dna

No tak ale to nie tłumaczy tych wszystkich kropek które się pojawiają

• 0

te kropki to najprawdopodobniej zaklocenia , plywasz na spalinie ? do 8-10 kmh zazwyczaj jednostki plyna jednostajnie ,pozniej  zaczyna zadzierac sie dziob do gory ,az do momentu wejscia w slizg - tym samym zmieniasz polozenie przetwornika, zawirowania wody , bable powietrza

Edytowane przez siarq

• 0

te kropki to najprawdopodobniej zaklocenia , plywasz na spalinie ? do 8-10 kmh zazwyczaj jednostki plyna jednostajnie ,pozniej zaczyna zadzierac sie dziob do gory ,az do momentu wejscia w slizg - tym samym zmieniasz polozenie przetwornika, zawirowania wody , bable powietrza

Tak pływam na spalinie , przy 10 jeszcze mi dziobu nie podnosi zaczyna tak przy 13-14.

A taki efekt jest gdzieś tak od 8km/h

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

Witam

Jak szukacie na echo sandaczy w zbiornikach zaporowych? Pytam bo nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę kiedy zlokalizuje kule ławic. Czy próbujecie zlokalizować sandacze na 2d, bo w tych kulach to nie bardzo wiem gdzie może być sandacz. Czy używacie DI i jak macie ustawione. Czy na SI, ale gdy jest grubo drobnicy ciężko namierzyć sandacze - jak dla mnie. Używam Lowrance Hds Live 12. Może macie jakieś zdjecia, które zobrazowały by mi na co zwracać uwagę.

Pozdrawiam

• 0

Wydaje się wszystko ok    

Musisz dla sprawdzenia bardziej zagłębić przetwornik , za łódką lub obok, nawet na kiju od szczotki przypięty trytytkami. Bez tego możesz zgadywać kilka sezonów.

Edytowane przez Blackstarpro

• 0

Witam

Jak szukacie na echo sandaczy w zbiornikach zaporowych? Pytam bo nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę kiedy zlokalizuje kule ławic. Czy próbujecie zlokalizować sandacze na 2d, bo w tych kulach to nie bardzo wiem gdzie może być sandacz. Czy używacie DI i jak macie ustawione. Czy na SI, ale gdy jest grubo drobnicy ciężko namierzyć sandacze - jak dla mnie. Używam Lowrance Hds Live 12. Może macie jakieś zdjecia, które zobrazowały by mi na co zwracać uwagę.

Pozdrawiam

Na 2D masz wszystko, ryby przeszkody zaczepy itd. Sandacz czy szczupak jak bedzie stal przy lawicy to bedzie nieopodal tej lawicy, z boku , dolu czy nawet nad nia. I to widac w porownaniu do lawicy bo zapis bedzie zdecydowanie wiekszy nic drobnicy.

A na bocznym rowniez powinno ci dobrze swiecic. Tylko musisz ustawic dobra palete kolorow zeby dobrze swiecily :)

• Like 1

• 0

Tak tylko na bocznym to świeci się tyle, że ciężko wytypować miejscówkę. W necie gdzieś widziałem, że połączenie 2d + DI można wyszukać drapieżniki pod ławicami, do tego jeszcze jak jest SI to juz bajka. Pytam się bo cały czas się uczę interpretacji. Jak wrócę z trasy to postaram się wrzucić kilka zdjęć lub gdy będę nad wodą to porobię.

• 0

Czy sa jakeis przecieki odnosni nowosci, ktos moze dysponuje jakimis informacjami ?

Ekran jak ekran- Simrad nie wniósł nic nowego poza więcej CPU oraz widokiem menu, więc nie spodziewam się po Lowrance niczego innego. Natomiast jest ciśnienie, plotki na temat nowej wersji Livesight, i to potencjalnie może być ciekawe. 

• 0

Maciej_K - mnie przerazila cena zestawu z Livesight, nie wiem czy sobie tego nie odpuszcze, jestem raptem moze 20x nad woda w roku. 

kreci mnie to mocno, ale cena torche przeraza, zmienic echo to zmienie bo chce miec 9" mam Elitke 7"  Ti i raczej zamienie na 9" Live jesli sie pojawi.