Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maciej_K - mnie przerazila cena zestawu z Livesight, nie wiem czy sobie tego nie odpuszcze, jestem raptem moze 20x nad woda w roku. 

kreci mnie to mocno, ale cena torche przeraza, zmienic echo to zmienie bo chce miec 9" mam Elitke 7"  Ti i raczej zamienie na 9" Live jesli sie pojawi.

Obecne Livesight nie nadaje się do niczego poza verticalem. Detekcja przynęty kilka skromnych metrów od przetwornika. 

• 0

A po co przechylac przetwornik?

Przetwornik powinien wisiec prostopadle do wody.

Raczej równolegle, ale najwyraźniej nie leży, gdyby leżał to łuk byłby pełny

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

Może tak, może nie. Jak mówią górale: "jak sie nie przewrócis, to się nie naucys". Pokręć trochę przetwornikiem na wodzie i się przekonasz. Być może akurat miałeś dobrze ustawiony.

No wlasnie tu jest problem bo przetwornik to jest airmar tm150 i on nie ma regulacji płynnej tylko podkladki o roznych kątach. Więc montaż w garazu test na wodzie i jeżeli nie pasuje to kolejna próba dopiero przy kolejnym wyjezdzie

• 0

Nie mam

Pytam, bo on mierzy też pochylenie łodzi w obu osiach

i przymując pierwotne ustawienie przetwornika równolegle do kila, można sprawdzić pod obciązeniem i przy szybkości  kąty w point i o tę wartość zmodyfikować ustawienie przetwornika, by był równoległy do tafli wody

• Like 1

• 0
Gość Michal Sz

Pytam, bo on mierzy też pochylenie łodzi w obu osiach

i przymując pierwotne ustawienie przetwornika równolegle do kila, można sprawdzić pod obciązeniem i przy szybkości  kąty w point i o tę wartość zmodyfikować ustawienie przetwornika, by był równoległy do tafli wody

Zamierzam tego POINT-1 kupic w marcu i widze ze fajna informacje dostalem, powiedz tylko, czy aby ten poziom byl pokazany prawidlowo to wymaga pewnie kalibracji ?

• 0

Zamierzam tego POINT-1 kupic w marcu i widze ze fajna informacje dostalem, powiedz tylko, czy aby ten poziom byl pokazany prawidlowo to wymaga pewnie kalibracji ?

Akurat do tego - nie

Natomiast zgodnie z zaleceniami producenta, należy go skalibrować poprzez wykonanie półtora okręgu  z prędkością kątową 2-3stopnie. Żadna kalibracja w rękach,bo niektórzy też tak robią kręcąc nim.

• 0

Szkoda chajsu ja mam i uważam że zbędny sprzęt na lodzi mapa i tak się kręci.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

• 0
Gość Michal Sz

Szkoda chajsu ja mam i uważam że zbędny sprzęt na lodzi mapa i tak się kręci.

No tego nie wiedzialem, coś chyba musisz mieć nie tak point-1 ma kompas więc nie powinno się kręcić tak jak bez.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

• 0
Gość Michal Sz

Kalibrowałem i moji koledzy co też to kupili też tak twierdza [emoji852]

Napisz cos wiecej o tym doswiadczeniu, czy wogule echo i mapa zachowuje sie tak samo jak bez point-1,

czy moze rusza sie tylko w kilku stopniach, mialem do konca stycznia sobie to kupic ,

ale troche mnie zmartwiles tym ze nie ma porzadanego efektu.

Pozdrawiam

• 0

Cześć,

czy może ktoś już instalował soft 20.1?

Chciałbym się podpytać czy instalacja nowego softu nie przywróci geofence i nie zlikwiduje języka PL. Mam echo z USA a geofence i language pack były uwalniane za pomocą kodów. Nie chciałbym jeszcze raz przez te procesy przechodzić ;) 

Dzięki za wszelkie info!