Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS Live / Pro

Koza11

Pytanie

Z dostępnych danych wynika, że 1.10 na targach w Holandii bodajże  Navico ogłosi nowy model HDSLive, który ma być karmiony czterordzeniowym prockiem i integrować Livescope od Garmina  jako LiveSight

- Przetwornik Totalscan ma zostać zastąpiony ma zostać zastąpiony  Active Imaging™,  ale trochę później.

- mapowanie w trybie rzeczywistym

- powiadomienia z komórki na ekranie

Source:

https://lowrance.ru/anons-lowrance-hds-live/

EliteTI2 ma działać z nowym ducerem- Active Imaging, mapowanie live, powiadomienia z komórki, być może matryca Solarmax też tam trafi.

Także widać, że dogadali się z Garminem, pytanie tylko czy udało im się poprawić zasięg tego przedniego sonaru względem Garminów. Ciekawe, czy to oznacza koniec 3D od Lowrance, bo Garmin ma i nie wiem, czy czasem nie jest lepszy.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Interes musi się kręcić:) tylko , że dotychczasowe news-y wskazują na niezły puder roz dla 7-9" . Trzeba poczekać do wiosny na testerów i wnioski. Jednak przesiadki w tych rozmiarach z carbona raczej mija sie z celem... ciekaw jestem co tam wodz naczelny marketingu , za pieśń wyśpiewa o live ...:)

• 0

No ale tego nie ma i nie będzie do wiosny- tak za wodą wielką piszą......czyli gruby preorder...Do tego nie wiadomo, czy będzie to panoptix czy livescope w wydaniu Navico.

A dorzucając nowe ducery Active Imagingu ćwiartka za 9 cali może nie starczyć...........

• 0

Panowie przez wątek przebrnąłem ale nadal pewności nie mam. Odnoście SS 3D. 

Czy w nowym HDS Live i przetworniku Active Imaging, SS 3D:

1) Będzie zintegrowany?

2) Nie będzie zintegrowany, i tak samo oddzielny moduł jak w Carbon.

3) Będzie zintergrowany ale w późniejszej wersji

jeśli nie będzie zintegrowany to jaka będzie różnica między totalscan a active imaging? Tak zastanawiam się nad przesiadką z elite7ti i nie wiem czy warto czekać na 9Live? Jeśli live, nie będzie miało modułu 3d zintergrowanego, to chyba w ogóle oleję przesiadkę i poczekam sobie na kolejną generację. 

Edytowane przez rower26

• 0

Wiele rzeczy jest jest niestety gdybologią- brak jasnych informacji od Navico. 

Póki co ma wyjść soft 18.3- który zwiększy czytelność obrazu na zasadzie balansu kontrastu, jasności itp. 

Active imaging 3+1 ma mieć lepsze kryształy niż totalscan, zwiększony zasięg obrazowania 800khz

2+1 będzie wymagał modułu 3D jak do tej pory - tyle ludzie piszą w USA i w Norwegii

• Like 1

• 0

skoro ss3d bedzie kompatybilny z live ,to chyba go tam jeszcze nie upchali, Dotychczasowy xdcr ma 2 wtyczki, wiec musiala by byc jakas przejsciowka ktora to spina w 1 . Jak Powiedzial kolega Maciek, poki co za malo wiesci a te ktore sa , wskazuja na ostry puder dla 7-9".  Teraz jest dobry czas na zakup carbona - leca ceny , a sprzet na dzien dzisiejszy ma chyba wszytsko co trzeba. Napewno odczujesz roznice na wyswietlaczu. bo Ti vs carbon to przepasc

• 0

Carbony  w tym momencie są nieco lepsze niż EVO3, bo te drugie nie doczekały się Genesis Live- czyli doraźnego mapowania jako wewnętrznej aplikacji w echu=bez dodatkowych kosztów.

Co do EliteTI2 matrycę będzie miała Carbonową, flaki słabsze i mocno zastanowiłbym się nad Carbonem z wyprzedaży a TI2. Wszystkie aktualne i niedalekie ficzery działają z Carbon, a nie masz opcji, by je wpiąć w TI2.

• 0

Trzeba zaczekać, bo za dużo gdybań jest ciągle.

Moje źródło w Norwegii, które jest testerem i konsultantem Navico - odpisało mi wczoraj, że nie jest planowany nowy ducer 3D, moduł będzie istniał dalej czy to dla HDS live, czy dla Carbon/Evo3

Pozostałe dwa przetworniki czyli 3 w 1 (dawny Totalscan) i 2 w1 (dawny Lss-2) owszem, będą poprawione pod względem piezo-kryształów i tak jak ich poprzednicy będą wpinane bezpośredno w echo.

Największą różnicą ma być soft do echa znaczy Active Imging, który dla Carbon/Evo3 to 18.3 i to od niego będą pochodziły ulepszenia graficzne obrazu - dokładnie tak samo jak w przypadku wiosennego update.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Trzeba zaczekać, bo za dużo gdybań jest ciągle.

Moje źródło w Norwegii, które jest testerem i konsultantem Navico - odpisało mi wczoraj, że nie jest planowany nowy ducer 3D, moduł będzie istniał dalej czy to dla HDS live, czy dla Carbon/Evo3

Z informacji na FB Lowrance PL wynika, że (cyt.): W 1 kwartale 2019 pojawi się nowy czujnik Active Imaging 3D wpinany bezpośrednio w echo i zastępujący StructureScan 3D (tylko HDS Live)

• 0

Erik - autor bloga http://teamcolibri.blogspot.com/

odpisał mi wczoraj, gdy go o to zapytałem - nie ma planów by zastępować istniejący ducer 3D czymś nowym. 

Stąd nadal twierdzę, że nie wiemy wszystkiego, albo informacje nie są jeszcze zbyt precyzyjne. 

Mogę podpytać jeszcze jednego z testerów nowinek od Navico, może potwierdzi czy tak, czy nie. 

1 kwartał 2019 to  (także?) czas premiery LiveSight- które jest przetwornikiem tylko dla HDS Live bez modułu. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witajcie . Jak ktoś szuka Carbona 9 w dobrej cenie , to tu znajdziecie , 6400 zl z totalscan .                                                https://www.ssbilbehor.se/lowrance/lowrance-carbon-hds-9-5055

• 0

Tutaj moja wariacja na zapakowanie zasilania,  kabli, SS3D w coś "kompaktowego"

https://photos.app.goo.gl/aK2Yhhvu5nyGm5oH8

Ducery wożę na łodzi, uchwyt burtowy ale samo ramię z czujnikami mogę również zdjąć. Wstawiam pudło, unoszę klapę, wpinam kable do SS3D i zamykam je w pudle. Pod nogami nic się nie plącze. A pływam na pontonie i to trochę utrudnia mocowania wszelakie.

• Like 1

• 0

Witajcie . Jak ktoś szuka Carbona 9 w dobrej cenie , to tu znajdziecie , 6400 zl z totalscan .                                                https://www.ssbilbehor.se/lowrance/lowrance-carbon-hds-9-5055

Porównuję tak tą cenę z polskimi ofertami to aż mi sie wierzyć nie chce, że taka jest różnica w cenie. To 2/3 ceny w porównaniu do sklepów w PL. Jest w tej szwedzkiej ofercie jakiś "haczyk" czy jest to ten sam zestaw co jest oferowany w PL dla przykładu tu:

https://allegro.pl/lowrance-echosonda-hds-9-carbon-totalscan-i7584207610.html

Czy ktoś się orientuje jakie są ceny wysyłki standardowo jakąś firmą kurierską lub pocztą ze Szwecji do Polski? Dochodzą jakieś "dodatkowe" opłaty?

• Like 1

• 0

Porównuję tak tą cenę z polskimi ofertami to aż mi sie wierzyć nie chce, że taka jest różnica w cenie. To 2/3 ceny w porównaniu do sklepów w PL. Jest w tej szwedzkiej ofercie jakiś "haczyk" czy jest to ten sam zestaw co jest oferowany w PL dla przykładu tu:

https://allegro.pl/lowrance-echosonda-hds-9-carbon-totalscan-i7584207610.html

Czy ktoś się orientuje jakie są ceny wysyłki standardowo jakąś firmą kurierską lub pocztą ze Szwecji do Polski? Dochodzą jakieś "dodatkowe" opłaty?

Żaden haczyk , kilka osób już skorzystało z oferty sklepu. W normalnych krajach , jak coś nowego się pojawia na rynku , to tanieje . A , w Polsce jak zawsze , wydojić do granic możliwości .