Skocz do zawartości

Stella SW HG

Michał W.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz jeszcze o jaką generację Stelli SW Ci chodzi? 2001 czy 2008?

Jest tu (na forum) taki jeden kt?łry podobną do wymienionej Stellką SW4000PG 2001 sporo łowi i jest raczej zadowolony a nie ma ona u niego łatwo,pewnie się niedługo wypowie na temat

@biosteron - śliczne te Twoje siostrzyczki,dostać te młynki w takim stanie jak Twoje to nie lada wyzwanie. Super sprawa :D

To ja się podepnę pod wątek....

Co myślicie o Shimano Stella SW4000HG w zestawieniu z Daiwą Game 3500 ? Jak stelka wypada ?

Zastanawiam się czy warto takie coś nabyć na norweskie fiordy :)Warto by?

Mam SW4000HG '01, łowię nią na przynęty do 30g z brzeg?łw Atlantyku. Jak chcesz łowić na fiordach?

ma słu?źyć do łowienia z ł?łdki pilkerami do 300-500g :D

Stella taka jak w linku:

http://allegro.pl/shimano-stella-sw4000hg-absolutny-top-bez- minim-i2086771494.html

To pilkery beda wazyly wiecej niz ten kolowrotek :huh:

Mysle ze SW jest dobrym pomyslem, ale moze rozmiar 6000 -8000 ?

Szkoda młynka...

Do pilker?łw wg. mnie najlepsze są multiki. Du?źe kołowrotki stałoszpulowe najczęściej u?źywane są do klasycznego spinningowania, np. popperami i innymi powierzchniowcami.

http://wedkarskieprzygody.blogspot.com/search?updated-max=20 11-07-29T22:46:00%2B02:00&max-results=5

Słucham, czytam i .... trochę nie wierzę (ale c?ł?ź tam, niewiele mam doświadczeń). Daiwa Saltiga Game 3500 i 300 gr. pilker to moim zdaniem gruuuba przesada. To bardziej kołowrotek spinningowy i do prowadzenia przynęt w spinningowy spos?łb ni?ź do pilk?łw i walenia o dno.

Zaznaczam. Powy?źsza wypowiedź jest oparta na podstawie doświadczeń moich amerykańskich Koleg?łw, kt?łrzy lubią łowić na gruby sprzęt. Co prawda, jeden z nich ma lokalny rekord Blue Fin na liście swoich osiągnięć.

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. :mellow:

Będąc na fiordzie w NR te?ź łowiłem makrele na 25 gr. spinning. Frajda niespotykana. To od tamtej pory nazywam je elektryczne. Ze względy na spos?łb czucia ich walki na kiju.

Wiem, ka?źdą rybę mo?źna wyholować na słabszy sprzęt, rekordy IGFA o tym stanowią, ale czy to mo?źna proponować nam - słabeuszom wędkarskiej przygody.

Moim, bardzo skromnym, zdaniem SW 3500 to 50 metr?łw na pilkerze 80-100 gr., i zabawa jest przednia.

Choć jestem fanem Daiwa, to polecam:

http://fish.shimano.com/publish/content/global_fish/en/us/in dex/products/lucanus_jig_system/what_is_lucanus_.html

ka?źda głębokość jest dobra.

:mellow:

Wytrzymałość zale?źy te?ź raczej od techniki jigowania.tu sustain 3000 nie szarpał się godzinami w wertykalu,a tylko prze?źył kilka odjazd?łw po braniu ?źaglicy na ?źywą przynętę,czy tam trola.

Ostry wertykal ala japońce polujący na tunki to dla 4-tysiaczki mo?źe być katorga ju?ź,Zapewne wytrzyma dłu?źej taka stella ni?ź słabszy model.ale czy nie lepiej do takiego 300-500gram pilka zastosować multik? będzie l?źejszy i opad mo?źna kontrolować precyzyjniej ni?ź w stałej szpuli.

Ja najcię?źej łowiłem w Norweg?łwku 500 gram pilkerkiem przy u?źyciu Emblem-Z 5000 A i to jest max. dla tego malucha. Mo?źe jeszcze ze 200 więcej by udźwignął, ale taka Stelka zemrze błyskawicznie (pomimo niezaprzeczalnej jakości). Obcią?źenia są tak du?źe przy pokaźnych pilkerach i rozwinięciu kilkuset metr?łw linki, ?źe tylko multiki, albo przekładnie ślimakowe w stałoszpulowcach.

W tym roku mam zamiar spr?łbować na kilogramowego trupka z kilogramowym cię?źareczkiem, ale to ju?ź multik. :mellow:

ma słu?źyć do łowienia z ł?łdki pilkerami do 300-500g :D

Stella taka jak w linku:

http://allegro.pl/shimano-stella-sw4000hg-absolutny-top-bez- minim-i2086771494.html

Witam,normalnie czytam i nie wie?źę,300-500gr??????i stella HG,mam taką samą jak ta z linku kt?łry podałeś n?łwke,i ja ją zakupiłem do szybkosciowego łowienia bolk?łw l?źejszymi wobkami,a teraz na zime nawinołem ?źyłke 0,20 i będę łowił pstrągi,a dO cięzkich łow?łw mam SWPG(01),ciezko u mnie to rh12 i cykada max 40gr na 20lb lince,do takich wabik?łw jak opisujesz to bierz rozm 10000,na jebaju tego od groma.

To tak tylko moim skromnym zdaniem,zeby potem nie było ze stella to szmelc bo mi jednego wyjazdu na ryby nie wytzymała :mellow: ,tak jak tu dawno temu ktos pisał ze stradiki sa be i nie warte kasy bo chłopu sandaczowania nie wytrzymał nawet sezonu :unsure: .....rozm 2500 do tego 4 cale guma i 30 gram głowka :lol: :lol:

Tak Dareczku czasem ludki myślą ?źe mały kołowrotek to traktor marki ursus.Jak widzę nad wodą, co ludziska mają przypięte przy kiju a czym rzucają to głowa mała :lol: :lol: .

A nieraz kołowrotek a?ź płacze z braku smaru to ju?ź pora?źka zupełna- ale klient twierdzi, ?źe ma 5lat gwarancji i jeszcze mu 2 lata zostało B).Zostało ale do śmierci kołowrotka :mellow: .

I tak się sprzeda?ź kręci B).

A ja ?źe tak się durnowato zapytam...jak to tam działa w tym kołowrotku Penna?Jak to chodzi,te dwa biegi :unsure: co tam jest?Pstryk i w środku zmienia się jakaś przekładnia,jak w rowerze z przerzutkami,czy skrzynia bieg?łw w samochodzie?Nie wyobra?źam sobie ;) pewnie nikt nie ma zdjęć od środka tego?ź wynalazku?