Michal_ Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Z jebaja albo sklepu idzie oficjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Nie wiem po co sobie życie utrudniać, płacić cło i podatek. Lepiej użyć polamer lub DOMA, koszty wysyłki niższe, a i cła ani podatku nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foreks Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 SAD to powyżej 1000€. Cła nie ma chyba do 150 €. Na mnie na oddziale celnym Poczty Polskiej czekają właśnie 2 zegarki z USA. Cło+VAT wyszły koło 25%, Poczta wzięła z 10zł opłat. Cło zależy od towaru, ale to 1-10% przedział. Ogólnie na tle cen w PL jestem dalej 30% do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 Mam taką sytuację z firmą kurierską na litrę F. Zamówiłem towar, potem dostałem maila od pośrednika celnego kuriera, wyspowiadałem się mailem z zawartości, kosztów etc. z pełnomocnikiem celnym wszystko mailowo. Standard. Nie naliczono mi żadnych opłat celnych, dostałem info że przesyłka została zwolniona z odprawy (mailem) towar przyjechał, ja zapomniałem. Teraz po kilku tygodniach otrzymałem wezwanie do zapłaty rzekomo niezapłaconej a wysłanej do mnie faktury za należności celne. Jak się dowiedziałem telefonicznie na infolini faktura została wysłana listem (nie mailem jak to cały czas bywało) bez potwierdzenia odbioru. Nikt tego listu nie widział, poczta nie wie czy dostarczyła bo nie było potwierdzenia, a ja nie wiem jak naliczono należności. Ostatecznie nie mogłem nawet skorzystać z prawa do nie płacenia za należności jakie mi przysługuje. Bo mogę tak zrobić i wtedy przesyłka wraca do nadawcy. Czy ktoś miał podobną sytuację i czy firma działa zgodnie z prawem czy idzie na rympał bo sama dała ciała zwalniając przesyłkę bez opłat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 Mam taką sytuację z firmą kurierską na litrę F. Zamówiłem towar, potem dostałem maila od pośrednika celnego kuriera, wyspowiadałem się mailem z zawartości, kosztów etc. z pełnomocnikiem celnym wszystko mailowo. Standard. Nie naliczono mi żadnych opłat celnych, dostałem info że przesyłka została zwolniona z odprawy (mailem) towar przyjechał, ja zapomniałem. Teraz po kilku tygodniach otrzymałem wezwanie do zapłaty rzekomo niezapłaconej a wysłanej do mnie faktury za należności celne. Jak się dowiedziałem telefonicznie na infolini faktura została wysłana listem (nie mailem jak to cały czas bywało) bez potwierdzenia odbioru. Nikt tego listu nie widział, poczta nie wie czy dostarczyła bo nie było potwierdzenia, a ja nie wiem jak naliczono należności. Ostatecznie nie mogłem nawet skorzystać z prawa do nie płacenia za należności jakie mi przysługuje. Bo mogę tak zrobić i wtedy przesyłka wraca do nadawcy. Czy ktoś miał podobną sytuację i czy firma działa zgodnie z prawem czy idzie na rympał bo sama dała ciała zwalniając przesyłkę bez opłat? Oni tak robia. Wysylaja fakture zwyklym listem. Z Holandii.Powiadamiaja o zwolnieniu przesylki z odprawy... po odprawie.Jesli odbylo sie to "wyspowiadałem się mailem z zawartości, kosztów etc. z pełnomocnikiem celnym wszystko mailowo" to potem bedzie faktura do zaplacenia. U nich chyba nie ma innej sciezki. Z tego co pamietam, to za obsluge celna wezma NIE MNIEJ niz 69 PLN. Nawet jesli nie nalicza oplat celnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 27 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2022 To jest rozumiem jakaś nowa polityka tej zacnej firmy? Wysyłanie przedsądowych nakazów zapłaty bez możliwości uprzedniego zapłacenia cła i vatu? Ostatnio w zeszłym roku zamawiałem cokolwiek z użyciem tej firmy kurierskiej i było normalnie. Wymiana trzech maili, faktura na maila i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 To jest rozumiem jakaś nowa polityka tej zacnej firmy? Wysyłanie przedsądowych nakazów zapłaty bez możliwości uprzedniego zapłacenia cła i vatu? Ostatnio w zeszłym roku zamawiałem cokolwiek z użyciem tej firmy kurierskiej i było normalnie. Wymiana trzech maili, faktura na maila i po sprawie.Nie lubię ichNie będę ich broniłNapisałem jak mi się zdarzyło, jak to wyglądałoUnikam, jak mam alternatywy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Mam taką sytuację z firmą kurierską na litrę F. Zamówiłem towar, potem dostałem maila od pośrednika celnego kuriera, wyspowiadałem się mailem z zawartości, kosztów etc. z pełnomocnikiem celnym wszystko mailowo. Standard. Nie naliczono mi żadnych opłat celnych, dostałem info że przesyłka została zwolniona z odprawy (mailem) towar przyjechał, ja zapomniałem. Teraz po kilku tygodniach otrzymałem wezwanie do zapłaty rzekomo niezapłaconej a wysłanej do mnie faktury za należności celne. Jak się dowiedziałem telefonicznie na infolini faktura została wysłana listem (nie mailem jak to cały czas bywało) bez potwierdzenia odbioru. Nikt tego listu nie widział, poczta nie wie czy dostarczyła bo nie było potwierdzenia, a ja nie wiem jak naliczono należności. Ostatecznie nie mogłem nawet skorzystać z prawa do nie płacenia za należności jakie mi przysługuje. Bo mogę tak zrobić i wtedy przesyłka wraca do nadawcy. Czy ktoś miał podobną sytuację i czy firma działa zgodnie z prawem czy idzie na rympał bo sama dała ciała zwalniając przesyłkę bez opłat?Mnie też tak Fedex potraktował. Fakturę zapłaciłem. Przesyłka przyszła w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 28 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 Generalnie ten FedEx to jakaś kpina ,miałem z nimi przeboje z przesyłką z jp.Dlatego też jeżeli jest tylko ta opcja wysyłki to rezygnuje ,nigdy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Czy kupując coś w sklepie stacjonarnym trzeba wyrzucać karton/opakowanie z zakupionego towaru, żeby nie doliczyli cła i opłat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faja Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Jaki może być przybliżony koszt odprawy celnej w PL, Vat i reszty opłat od nowych części silnikowych za 6500$. A może taniej będzie jak prywatna osoba przepakuje i wyśle z US do Pl. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Kiedyś prywatne paczki szły bez cła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Ściągał ktoś ostatnio wędkę/blank z usa ? Ile mogą wynieść opłaty celne ? Ile % cła jest naliczane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Cło nie jest problemem, tylko VAT Zwykle to dodatkowo łącznie ok. 30% do ceny blanku powiększonej o koszty transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Wiedziałem, że vat też. To jeszcze jedno pytanie. Jeśli paczkę dostarczy kurier, to od razu dla kuriera trzeba uiścić opłatę czy później przychodzi jakieś pismo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Nie jestem pewien, ale to zależy od firmy - u niektórych (nie wiem, czy u wszystkich), faktycznie, rozliczenie jest kilka dni po dostawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 Drugimi modelem jest dostarczenie najpierw pisma ile owego cła i VAT nalezy zapłacić i dopiero potem dostarczą paczuchę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi