chub norris Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Prewencyjnie dolicz do ceny towaru 27% (nale?źności celne + VAT).Warto pamiętać, ?źe cło 3 czy tam 3,5% to jest na sprzęt wędkarski... Bo np. na odzie?ź (choćby i wędkarską) to jest chyba 17%, czyli w takim przypadku trzeba doliczyć 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinerman Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 telefonowałem do UC Okęcie; je?źeli paczka trafi do oclenia to naliczają vat a następnie od tej kwoty 3% cło. Jak pisał powy?źej bartsiedlce jest to loteria; mogą oclić ale nie muszą. Funkcjonariusz UC powiedział, ?źe małych paczek praktycznie nie otwierają stawiają jedynie stempel Objęto procedurą dopuszczenia do obrotu i poszszłoo do adresata Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 A jak zakupy na EBAY w Japonii? Na przykłąd przy zakupie takiego cuda: http://www.ebay.pl/itm/Shimano-7-0-1-Metanium-Mg7-Right-Hand -Japan-Reel-NIB-/110817435913?pt=LH_DefaultDomain_0&hash =item19cd3be109 musze się liczyć z dodatkowym kosztem? Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Zawsze kiedy wrpowadzasz coś do obrotu z poza Eurokołhozu (wszystko jedno skąd) bądź przygotowany na dodatkowe 26%. Nie licz ?źe Ci się uda, bo jak się nie uda to im większa suma tym bardziej daje po kieszeni. Jak się uda to super, ale jak nie to masz to wliczone w koszta i ju?ź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karaś Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Tak się składa, ?źe niedawno kupiłem buty do śpioch?łw na ebay w USA.Jakie jest prawdopodobieństwo, ?źe paczka zostanie oclona? Je?źeli tak to w jakiej wysokości bo padają r?ł?źne wartości? Z tego co udało mi się wyczytać to na towary o wartości powy?źej 60$ mo?źe zostać doliczony vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Masz 23%Vat+3,5% cło od faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Masz 23%Vat+3,5% cło od faktury.I w k?łłko... Tylko z VAT-em się zgadza.3,5% cło - za kołowrotki, wędki, woblery... Stawka za buty jest wy?źsza, a jaka? To zale?źy - czy są sk?łrzane, czy z tworzywa sztucznego, na gumie, drewnie, stali, adamantycie... Zachęcam do wciągającej lektury :http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_celna/web/main_PL I jeszcze jedno: te wszystkie stawki dotyczą artykuł?łw NOWYCH. Magiczne sł?łwko used wiele zmienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Cło 17% procent na buty (jak pochodzenie CN to mo?źna doliczyć antydamping o ile występuje) plus podatek VAT 23%, do podstawy cła doliczany jest kosz transportu następnie obliczamy cło 17%.Do naliczenia podatku VAT sumujemy podstawe cła plus cło i to daje podstawę do naliczanie podatku VAT 23%Mo?źe Ci się udać a mo?źe nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Za koszulę i czapkę takie płaciłem za buty nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Towary kt?łre chcesz sprowadzić muszą mieć nastepujace cechy i przezznaczenie-musza mieć charekter okazjonalny (urodziny itp.)-muszą to być towary na u?źytek własny lub rodziny i ilość i charakter nie mo?źe wskazywać na przeznaczenie handlowemuszą być wysłąne przez nadawcę bez ?źadnego rodzaju opłat z twojej strony,w takim przypadku od osbu fizycznej z poza UE do osoby fizycznej na terenie UE Ale na lisście AWB musi być zadeklarowana wartość najlepiej jak najni?źsza (ale gdy paczka zaginie to masz pecha- przewo?źnik zwr?łci o ile zwr?łcie ubezpieczenie od wartości zadeklarowanej) Co do rzeczy u?źywanych to nie ma to znaczenia ( czy zostana dopuszczone do obrotu bez naliczania cła i VATu) , mo?źe jedynie zaszkodzić mogą być potraktowane jako odpady i nie dopudszczone do obrotu na terenie UE. Z reguły odprawy paczek o małej wartości robi się w pierwszym porcie lądąwaniu na terenie UE -jeśli to Warszawa to pewnie zrobią odprawę, a jesli na przykłade Pary?ź,czy Drezno bądz Frankfurt itp.mogą wrzucic na zbior?łwke i dostaniesz do domu paczke o ile będzie miała małą wartość. Lądowanie zale?źy od przewo?źnik I Lini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam, A jak wygląda sprawa, jeśli chodzi naprzykłąd o zakup w Estonii? Czy w?łwczas nei występują jakies dodatkowe opłaty, cła itd? Czy cena EBAY + koszt wysysyłki deklarowany na aukcji to wszystko? CHyba nie ma ?źadnych utrudnień jeśli chodzi o kraje UE? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 W krajach Unii kupujesz bez dodatkowych ceł i podatk?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 WitamTe?ź kilka razy kupowałem w USA i ani razu nie zapłaciłem ani zeta Państwu Tuby z wędkami przychodziły z nabitymi stemplami celnymi.Og?łlnie rzecz biorąc loteria.Ocleniu podlega sprzęt przekraczający 150 euro ok 200$(info z izby celnej w Katowicach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 To jeśli dostałeś towar ze stemplami celnymi to znaczy ?źe zostały oclone na zbior?łwce-przesyłki kurierskie i miały zadeklarowaną niską wartość celną.Zrobiła to za Ciebie firma kurierska/przewoźnik-wnioskowali na pewno o zwolnienie z cła i podatku. Ka?źdy towar wprowadzaany na teren UE podlega odprawie celnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Jeśli kupujesz z Estoni to nie ma ?źadnych opłat celno podatkowych EE jest w UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 WitamTe?ź kilka razy kupowałem w USA i ani razu nie zapłaciłem ani zeta Państwu Tuby z wędkami przychodziły z nabitymi stemplami celnymi. To było w ostatnim okresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Kupowałem w 2010 i 1 raz w 2011.Jeszcze gdzieś le?źy tuba ze stemplami celnymi.Nic mi nie przyszło do zapłaty i myślę ?źe ju?ź nie dojdzie .Nigdy nie przekroczyłem kwoty 200$,wolałem kilka paczek o mniejszej wartości(tak do 200$). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEAM DRAGON Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Witam Jak wygląda sprawa opłat celnych z USAPodam przykład wędka w cenie 470 $ w długości 2.30 w 2 kawałkach Jaki procent jest cła nie mam pojęcia jak to wyjdzie na gotowoKtoś coś???wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) Chyba 8 procent cło i 23 VAT trzeba doliczyć do wartości Edytowane 8 Marca 2021 przez Siwy gołąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Koszt zakupu + koszt przesłania + Cło + 23 VAT i jeszcze sporządzenie dokumentacji SAD w agencji celnej lub samodzielnie za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 z tym cłem i vatem to też zależy na jakiego służbistę się trafi, kupowałem dwa razy z ebaja us lexe 300hd, jakieś przynęty za 200$, i paczki przyszły do domu odrazu, jak kupiłem w thornebros bez rejestracji (za ok 160$), to tylko celnik zadzwonił, powiedził aby napisać pewne oświadczenie, najpirw chciał screeny ze sklepu, i dalej też nic nie doliczyli. btw: jedzie do mnie kijek opisany do 15 oz, złożony ma ok 2,4m jak dojedzie to się pochwalę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 z tym cłem i vatem to też zależy na jakiego służbistę się trafi, kupowałem dwa razy z ebaja us lexe 300hd, jakieś przynęty za 200$, i paczki przyszły do domu odrazu, jak kupiłem w thornebros bez rejestracji (za ok 160$), to tylko celnik zadzwonił, powiedził aby napisać pewne oświadczenie, najpirw chciał screeny ze sklepu, i dalej też nic nie doliczyli. btw: jedzie do mnie kijek opisany do 15 oz, złożony ma ok 2,4m jak dojedzie to się pochwalę.U mnie inaczej, każdy zakup z USA równa się Vat i cło. Ostatnio Toro S i to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Jak kupujesz przez sklep i do tego paragon/faktura jest w paczce. Prywatnie jak ktoś ci wyśle to przechodzi zawsze bez. Bynajmniej do tego czasu. Oczywiście oryginalne opakowania najlepiej otworzyć, naklejki pościągać żeby nie wyglądało jak nówka i sprawa załatwiona. Jak nowy młynek, buty, kurtkę czy inną rzecz wrzucisz w ciuchy to kto dojdzie że on nowy. Powiesz że wysyłający prezent ci wysłał lub swój używany. Kupowałem kije, zakupy, silniki po setki dolcow i przechodziło bez cła. Co nie znaczy że może być gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 A ubezpieczales wtedy paczke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Ja też prywatna paczka bez cła i Vat. Blanki multik ciuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi