Skocz do zawartości

zimowe pstrągi

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

tak... :lol: okoliczni aborygeni nazywają ją Piaseczno! <_<

Fajna zabawa. Nawet w śnieżycę (ledwo widziałem koniec łódki) nieźle się nałowiłem, choć największe pstrążki nie przekraczały 60cm...

Jedna ponad 70cm samica odprowadziła mi Executora i tyle ją widziałem. Nadal można się tam wyszaleć.

@baloo, to tam mozna na spin? myslalem ze tylko mucha wchodzi w gre... Do kiedy tam mozna lapac? Bo jade do Polski na swieta, ale wracam przed rozpoczeciem sezonu trociowego i juz myslalem, ze nie zamocze kija podczas tego pobytu, ale wlasnie wpadlem na diabelski plan zeby tam zawitac. Zatem do kiedy tam mozna ganiaz za rybami?

@luko - do upadłego, od 8 rano do ciemaka byle lodu nie było. Pstrągi gryzą cały czas. Tylko latem schodzą dość głęboko i są trudne do złowienia. Według niejakiego Artura im bliżej zimy tym większa szansa na prawdziwy okaz. Choć ostatnio mało o nich słychać, to chyba kilka 90+ tam jeszcze pływa.

@Rocky jest także znawcą tematu, choć Mariusz chyba częściej z muchą tam straszył. B)

Piaseczno toż to komercyjne - prywatne łowisko www.lowisko-piaseczno.pl

@Komancz,no tak, ale jaka jest inna perspektywa? A poza tym to chyba nie jest to klasyczny wedkarski burdel ze stawem 20x30m, wiec moze jednak skusze sie na wizyte tam, jesli jeszcze nie bedzie lodu...

@Baloo, no wlasnie takie mam wyobrazenie, bo gdyby co rzut bylo branie, to nie mialbym zamiaru sie wybrac. Chodzi o to, ze jest tam ryba, a ja nie lubie mieszac pustej wody. Szczegolnie grudzien jest denny jesli chodzi o wedkowanie w okolicach domu rodzinnego, bo albo mozna probowac zebatych, jesli jeszcze jakies zostaly albo sandacze, a z tymi nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia albo lipienie (ale ojcu nie usmiecha sie stac caly dzien po pas w lodowatej wodzie...), wiec chyba jednak Piaseczno.

• 3 tygodnie później...

W końcu i ja wybrałem się na Piaseczno zmęczyć rękę holami przyzwoitych ryb.Artur straszył mnie ,że słabo biorą, są bardzo płochliwe i nawet on nie potrafi sie do nich dobrać.Faktycznie mało sie pokazywały.Złowiłem 6 rybek,trzy poszły z muchą w tym jedna ok 5 kilo.Niestety czujność pstrągów wymuszała stosowanie żyłki 0,16mm.przy 18-tce już nie było brań :?Much bez zadziorów pozbędą się szybko :mellow: Ponoć mój wynik jest najlepszy od dłuższego czasu, bo łowiono po jednej ,góra dwie ryby dziennie.

Ponizej prześliczna 70-ka

post-61-1348913316,1994_thumb.jpg

@rocky ladna sztuka, mam nadzieje, ze na spinning tez ua nam sie cos skusic.

Wybralem sie dzis z kolegami na lipienie. Dla mnie to mialo byc zakonczenie sezony na szkockich wodach. Liczylem na jakis mocny akcent w postaci kardynala. Jak rano wstalem (o 5:00) i zobaczylem co za oknem sie dzieje, to przyszla mi do glowy tylko jedna mysl: WEDKARZE TO ZBOCZENCY, a ja jestem jednym z nich <_< Szybkie pakowanko i jazda do kumpla, a potem jego autem zrobilismy zbiorke reszte ekipy (ogolnie piec osob). Jeszcze tylko 2,5h jazdy i oczom naszym ukazala sie piekielnie rwaca rzeka, z podniesionym stanem o jakies 1,2m albo moze i nawet wiecej, koloru kawy i mleka. Korytem plynely konary drzew i inne niezidentyfikowane przedmioty. Pisze niezidentyfikowane, bo wysoka fala i predkosc z jaka sie przemieszczaly, nie pozwalaly nawet okreslic co to jest... Normalnie plakac sie chcialo. Sobotnie przygotowania (mial byc kurczak z ryzem gotowany nad woda) poszly na marne. Pokrecilismy sie troche, zwymyslalismy na los, ktory tak nas zalatwil i ruszylismy w droge powrotna (kolejne 2,5h) i tak mniej wiecej wygladalo zakonczenie sezonu.

Pozdrawiam wszystkich zboczencow znad rzek i jezior :mellow:

Będąc w tym roku na Piasecznie miałem bardzo ciekawe spotkanie z nowym wydaniem no kill :wacko: .Ale zacznę od początku .

Jak co roku kilka dni spędzam z rodzinką na Piasecznie,cisza spokój i możliwość złowienia dużej ryby to jest to co mnie tu ciągnie.Po przyjeździe i szybkiej aklimatyzacji pakuję sprzęt do łódeczki ,woblerek z dociążeniem do wody i powoli pulsuje szczytóweczka wędki w trolingu.Kilka okrążeń nie przynosi jednak upragnionej zdobyczy więc próbuje zagadać z kolesiem który tak jak ja łowi na troling, ale zanim jednak do niego dopływam jego wędka wygieła się w głęboką parabole .Po paru minutach ryba jest przy powierzchni i zaczyna się łapanie ryby podbierakiem :lol: po kilku nieudanych próbach gość daje za wygraną i woła czy bym mu nie pomógł.Oczywiście nawet się nie zastanawiam i podpływam z podbierakiem jedno zagarnięcie i ryba była w łódce .Tęczak ma na oko 65 cm, oczywiście gratuluję i robię kilka zdjęć pogromcy tęczaka i wtedy gość zadaje mi bardzo dziwne pytanie CO Z NIM ROBIMY :unsure: ,bo moja babcia prosiła mnie o rybe .Odpowiadam gościowi twoja ryba twój problem ,poczym gość wali dwa razy tęczaka w łeb i rzuca hasłem roku ,BO JA WŁAŚCIWIE JESTEM NO KILL :mellow: :lol: .Jego babcia musiała być bardzo głodna bo później podobny los spotkał kolejne cztery tęczaki w tym jednego ponad 80cm.

Tak się zastanawiam czy to Piaseczno jeszcze jest tym łowiskiem co kiedyś, kiedy było tylko no kill.Powoli zaczyna się to robić typowo tęczakowym burdelikiem tylko o większym stopniu trudności.

Tak czy owak co roku będe tam jeździł bo komfort łowienia jest tam nieporównywalny z jakimkolwiek łowiskiem w Polsce ,narazie.

Czy takie rzeźnie spotkaliście już na Piasecznie, czy tylko ja miałem szczęście oglądać łódke całą w krwi.

post-110-1348913318,2858_thumb.jpg

post-110-1348913318,4258_thumb.jpg

Rognis niestety można bez żadnych ograniczeń :( klijent nasz pan :angry:

Płacisz i rupta co chceta.

Ten tęczak ponad 80 dostał w łep przy asyście pana Buzalskiego bo akurat pływał na łódce i robił zdjęcia szczęśliwemu łowcy okazu.

Sam myślałem że oszczędzi przynajmniej tego tęczaka.

Powoli łowisko schodzi na psy .Wygonin miał być najlepszym łowiskiem szczupakowym w polsce a jest karpiowa sadzawka. :(