Skocz do zawartości
  • 0

Jakie echo??

Kuba Standera

Pytanie

Witam, ponieważ jestem całkiem zielony w temacie chciałem Was poprosić o pomoc w zakupie echa - bez niego łowienie na tutejszych jeziorach, jak również rzece wydaje sie być pozbawione sensu. Poszukuję czegoś przydatnego do trollingu, w cenie do ok 250$. Znalazłem to:

-Garmin Fishfinder 160 Blue Offshore Series

Myslicie że mogło by być ok??

• Odpowiedzi 128
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Humminbird - kupilem kiedys wypasiony model - ekran parowal, powodowalo to zwarcie (nie dzialalo az slonce nie wysuszylo), duze trudnosci montaz/demontaz ekranu a przede wszystkim czujnik w porownaniu do prawdziwej sondy nie pokazywal NIC.

Lowrance/Eagle - nawet skrzynki maja nieraz identyczne, roznia sie kolorem.Wymyslili dwie blizniacze marki w celach marketingowych... Sadze, ze kupiles jakis trafiony model, nie probowales go reklamowac?

Gumo

• 0

Witam,

zaczynajac od tego, ze nie wymagam od echa, aby wskazal mi konkretna rybe, lecz jedynie miejsca, w ktorych poszukiwany gatunek moglby sie czuc dobrze, nie moge nazekac na moj Eagle Cuda 168 (glownie woda slodka, drobne rzeczki i niewielkie jeziorka)- spisuje sie swietnie od czterech, pieciu sezonow i mimo istnej inflacji na rynku echosond nie widze (na razie :mellow: ) powodu do zmiany.

Co do problemu zaparowania ekranu: Czytalem kiedys na stronach jednej szwajcarskiej firmy wyspecjalizowanej w reperowaniu ekranow, ze jest to spowodowane nadmiernym nagrzewaniem urzadzenia przez slonce - pod wlywem wysokiej temperatury rozszeza sie zawarty w urzadzeniu azot az na tyle, ze przedmuchuje uszczelki, po ochlodzeniu sie otoczenia i echa powstaje podcisnienie, ktore zasysa wilgotne powietrze z zewnatrz, co prowadzi do (czasowego)zaparowania ekranu. Zalecaja chronienia urzadzenia przed bezposrednim sloncem...

• 0

Witam,

Co do problemu zaparowania ekranu: Czytalem kiedys na stronach jednej szwajcarskiej firmy wyspecjalizowanej w reperowaniu ekranow, ze jest to spowodowane nadmiernym nagrzewaniem urzadzenia przez slonce - pod wlywem wysokiej temperatury rozszeza sie zawarty w urzadzeniu azot az na tyle, ze przedmuchuje uszczelki, po ochlodzeniu sie otoczenia i echa powstaje podcisnienie, ktore zasysa wilgotne powietrze z zewnatrz, co prowadzi do (czasowego)zaparowania ekranu. Zalecaja chronienia urzadzenia przed bezposrednim sloncem...

Czyli Cover powinien być panaceum na ten problem.

• 0

Wyszukalem ta strone, w miedzyczasie reperuja na Wegrzech (nizsze koszty): http://www.sonardoctor.com/index-de.htm

Pod haslem L?sungen jest opis tego zjawiska nazywanego fogging,

a pod N?tzliches odpowiedz na pytanie, jak temu zapobiec (ze zdjeciami)... A jak reperuja, widac na Werkstatt...

• 0

Mam taka prosta zasade, ktora nigdy nie zawodzi.

To, co kupilem i jest uzywane zgodnie z przeznaczeniem i ewent. instr. obslugi a nie dziala jak trzeba eliminuje z uzywania.

Rzadko kiedy decyduje sie potem na zakup czegos tej firmy/ wzglednie z danego zrodla.

Chyba, ze mam spora pewnosc ze byl to wypadek przy pracy...

W przypadku Humminbirda...mialem pozniej jeszzce ze 3 rozne sondy (Eagle, Lowrance, Garmin), w zadnej nie wystapily takie numery jak w w/w.

Na szczescie skonczyly sie czasy, ze jak czlowiek chcial sobie powedkowac to musial byc ciesla, galwanizerem, lakiernikiem, materialoznawca, fizykiem,...,....,....,....

Oczywiscie jak kto lubi sobie kupic zestawik typu Adam Slodowy to droga wolna..po to ten portal zeby wskazywac takie drogi rowniez... <_<

Gumo

• 0

Mam taka prosta zasade, ktora nigdy nie zawodzi.

To, co kupilem i jest uzywane zgodnie z przeznaczeniem i ewent. instr. obslugi a nie dziala jak trzeba eliminuje z uzywania.

Rzadko kiedy decyduje sie potem na zakup czegos tej firmy/ wzglednie z danego zrodla.

Chyba, ze mam spora pewnosc ze byl to wypadek przy pracy...

Gumo

I wszystko jasne. Masz dokładnie taką samą zasadę co ja :lol:

I nikt i nic już mnie nie przekona do Eagla...

• 0

Pare razy bylem juz z Lowrance X-59DF nad woda.

Wnioski:

- bardzo dobry ekran, niezaleznie do warunkow oswietlenia zewnetrznego

- w trybie auto wszystko co ''nie woda'' tp ''ryba''

- po 20 h pracy aku 7 Ah twierdzi, ze jeszcze da rade

- czujnik predkosci padl !!!

• 0

Witam.

Koledzy, które echo doradzalibyście- Lowrance X125 czy Eagle Fishmark 320? Różnią się trochę ceną i rozdzielczością. Myślę nad zakupem pierwszego echo, ale nie chcę przechodzić kolejnych, coraz lepszych modeli, tylko chciałbym kupić od razu coś dobrego (dobrej jakości) i niezawodnego.

Pozdrowienia

Herman :D

• 0

Lowrence x125 i Egle fishmark 480 mają taką samą rozdzielczość 480x480 pikseli.Moc sygnału 2400W Lowrance i 1500W Egla-lepiej wypada x125.Mają takie same obudowy więc jest pewnie podobnie ze szczelnością.Według echosondy.pl Lowrenca x125 jest tańsza o 150zł przy lepszych parametrach wybór wydaje się być prosty :mellow:

• 0

O ja pierdziu - półtora tysia za echo kosztujące 190$ :huh: Nieprawdopodobne i wręcz nieprzyzwoite zdzierstwo. Ja rozumiem cło itd ale to już jest przegięcie pały :angry: Czy tych ludzi coś powaliło?? Nie dotarło jeszcze do nich że istniejej internet i ludzie są w stanie sprawdzić ceny i wiedzieć jak strasznie są waleni w rogi??

• 0

O ja pierdziu - półtora tysia za echo kosztujące 190$ :huh: Nieprawdopodobne i wręcz nieprzyzwoite zdzierstwo. Ja rozumiem cło itd ale to już jest przegięcie pały :angry: Czy tych ludzi coś powaliło?? Nie dotarło jeszcze do nich że istniejej internet i ludzie są w stanie sprawdzić ceny i wiedzieć jak strasznie są waleni w rogi??

Nie wiem jak to jest możliwe ale tak jest w Polsce zwłaszcza ze sprzętem wędkarskim <_< .Może ma specjalną akcyzęjako towar luksusowy :mellow:

• 0

Wlasnie moze mi ktos wytlumaczy dlaczego w Polsce sa tak drogie echosady??? Kilka tygodni temu nabylem Humminbird 565 za $199 w Bass Pro( polecam, nieporownalna roznica z moja poprzednia tej samej firmy PirhaniaMax 10) i z ciekawosci zagladnalem ile kosztuje w Polsce. Przeliczalem kilkakrotnie bo nie wierzylem, wychodzilo na zielone ponad $500 !!! Z Eagle FishMark 320 podobnie, w Cabelas po $149 w Polandzie okolo $400 !!