Skocz do zawartości

Kije spinningowe Rapala - opinie, uwagi, spostrzeżenia

TARAS

Rekomendowane odpowiedzi

Napiszę tutaj, najwyżej admin przeniesie. Posiadam wędkę Rapala North Coast do 21g/2,6m. Testuje ja już drugi sezon, łowie nią głównie nad Odrą. Wyholowałem ta wędką śmiało ponad setkę boleni, wiele kleni, kilka brzan, kilka przyłowów sumów (w tym PB 165 cm). Dla mnie ideał na rzekę. 
Zapodam dwa filmiki na których łowie tą wędką
 Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=iB1FSDYBmBA

Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=LWRLtidF-1Y

siema,

na początek małe sprostowanie- wędki Rapala pojawiły się na pewno dużo wcześniej niż rok temu.

Świadczy o tym chociażby fakt, że wędką spinningową tej Firmy, posługuję się już dobre 3 lata.

Jest to model: Angry Birds TM ⓒ 2009-2012 Rovio Entertainment LTd. RAPALA lenght 5'6" 165 cm, c.w. 3-18g.

post-52249-0-02885700-1537791582_thumb.jpgpost-52249-0-58881000-1537791609_thumb.jpg

Wędka została wyposażona w kołowrotek spinningowy o stałej szpuli- także firmy Rapala.

post-52249-0-62408400-1537791637_thumb.jpg

Cały zestaw zachowuje się wprost znakomicie!

Łowiłem na niego w zasadzie wszystko co się w wodzie rusza- bolenie, jazie, klenie, szczupaki, okonie, świnki i barrakudy.

Jednak przede wszystkim, jego modna ostatnio długość, jak i charakter dolnika ("Japan Style") predystynują go do łowienia pstrągów na tłiczing, co też czyniłem namiętnie.

C.W. prawidłowo opisany, ale mogę bez kozery powiedzieć, że pociągnie więcej, tylko trza umić.

Akcja- moderate, jednak przy tej długości, jest wystarczająco szybka nawet na sandacze.

Opad czuć już od 2 g.

Jakość wykonania- wysoka. Co prawda przydałyby się torzite i spigot, ale nie wymagajmy za dużo- nawet elitki spigota się jeszcze nie dorobiły.

post-52249-0-15262500-1537792217_thumb.jpg

Dodatkowo piękne zdobienia i pociągający kolor blanku. Uchwyt idealnie leży w dłoni.

post-52249-0-67499900-1537792249_thumb.jpg

Polecam.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Hej,

Storm Adventure spinning - łowił ktoś ta wersją 20 lb w spinningu? Jedyne co udało mi się znaleźć to informacja o niedoszacowaniu wędki. Swoją drogą wszystkie z tych wędek rapala/storm mają dziwne podwójne opisy.
Pozdrawiam.

Edytowane przez Jano

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam

Mieliście może styczność z tym kijkiem?

Rapala lagan jig 240 8-32g

Będąc dzisiaj w sklepie wędkarskim, sprzedawca zachwalał ze to idealny kijek do łowienia sandaczy. Szybki, sztywny i fajnie trzymający rybę.

Przemawia za nim cena i to że wsadzili do niego przelotki fuji.

Będę wdzięczny za opinie :)

Edytowane przez Jano

• 6 miesięcy temu...

Dobrze ponieważ nie ma wśród nas wielu, którzy mieliby styczność z tymi kijami, to coś powiem. Wczoraj kupiłem sobie model Gonne ML 270 cm 5-25 g. Co prawda jeszcze na niego nie łowiłem, ale muszę wam coś powiedzieć. Zanim wybrałem swój egzemplarz, to wziąłem do ręki kilka kijków. Ogólnie wykonanie spoko, ale... ostatnia, największa omotka górnej sekcji we wszystkich miała jakieś nadlewki, albo pęcherzyki powietrza. Być może to kwestia tych egzemplarzy, ale sygnalizuję, co ewentualnie można by było obejrzeć przed zakupem. Poza tym musicie wiedzieć, że tych wędek nie ma w katalogu i informacji na ich temat w zasadzie nie ma. Ustaliłem w trakcie poszukiwań, że Rapala przygotowała kilka budżetowych modeli... Tasser (taka wersja podstawowa), Breede (wędki light i UL), Gonne i Lagan i kilka innych. Gonne to rurka o długościach 240 i 270 cm i różnych ciężarach wyrzutu, a Lagan to wklejka o podobnych parametrach. Osprzęt Fuji stosowany jest od modeli Gonne i Lagan wzwyż.

Jeśli chodzi o wartości użytkowe, to na razie nie jestem w stanie nic powiedzieć.