Skocz do zawartości

ochrona rzek WWF

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Bo z tego co się orientuję to konkrety są na kontach tej organizacji - szum medialny, ładna oprawa, wystąpienia, prelekcje to wszystko kosztuje, na prostackie pilnowanie rzeki kasy może zbraknąć.

Kojarzę akcję introdukcji ( czy reintrodukcji ) rysia i jej skuteczność, czy rozdawanie rolnikom szczeniąt owczarka podhalańskiego ( chłop nie mający pojęcia o prowadzeniu psa pasterskiego dostawał szczeniaka i to miało w cudowny sposób załatwić problem wilków). O rysiach chyba nawet tu w Cafe było.

• Like 1

Pomimo całej sympatii dla organizacji ekologicznych jestem trochę rozczarowany działalnością WWF. Brak transparentności, nieprzemyślana, nachalna promocja i nędzny kontakt.

Mimo tego akcja "Strażnicy rzek" jest warta uwagi ponieważ WWF jest obecnie chyba jedyną instytucją, która dysponuje potencjałem i środkami niezbędnym do podjęcia aktywnych działań w sferze ochrony wód. Uważam, że szczególnie MY wędkarze, powinniśmy być zainteresowani udziałem w takich projektach. W końcu dzikie, czyste i rybne rzeki to wspólne dobro i marzenie każdego z nas. 

Edytowane przez Wojtek2016

Dzisiaj wszystko jest na sprzedaż, zresztą zawsze było tylko my nie chcieliśmy tak myśleć, chcieliśmy niewinności dziecięcej w tym co nas otacza...dalej tak chcemy ale coraz trudniej jest, coraz mniej autorytetów a w zasadzie ich brak.

Warto przede wszystkim samemu sie nie zaprzedać to wtedy punkt widzenia będzie inny.

Ja tam wierzę, że są jeszcze ludzie niesprzedajni i wartości nie do kupienia.

• Like 3

... wszyscy mówią , że każdy ma ponoć swoją cenę :) i nie koniecznie chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze.... ;)

Nie wszyscy. Nie każdy. To stereotypy :-)

Co do postu przed edycją to nie ma ceny. Nie jestem potrzebujący ;-)

Edytowane przez OloPe

... ;)  to była moja mała prowokacja.... mam nadzieję , że nie odebrałeś jej za bardzo złośliwie i osobiście ....  ;)  :) .

Taka organizacja jak np. WWF , a spotkałem się kilkukrotnie z nimi i podobnymi ...

Działa z datków / pieniędzy ludzkich...., a sami  mówią , że są "wolontariuszami" .

Ty / my dając pieniądze nigdy nie będziesz miał wpływu gdzie trafiają, ni kontroli na co tak naprawdę są wydatkowane  :(

Gdy zaczyna brakować kasy na działalność , wyjazdy , promocję  szuka się kolejnych "tematów" by zabezpieczyć sobie wpływy..... i tyle...

• Like 2

Nie wiem jak jest teraz ale dawnymi czasy wiele organizacji "ekologicznych" tudzież walczących "o pokój" czy podobnych  było obficie finansowane przez jedno z mocarstw.

Być może tamten strumyczek wysechł i stąd te akcje z rysiami i sedesami

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 2

Czytam Wasze opinie i jestem zaskoczony, że wędkarze, jak mniemam w Waszym przypadku uznający się z nowoczesnych adeptów tej pasji, mają taki stosunek do inicjatywy sprzyjającej poprawie sytuacji rzek w Polsce. Tym samym Waszej sytuacji. Mnóstwo tu niezrozumienia, braku wiedzy i zaściankowych domysłów popartych nieprawdziwymi informacjami. 

Globalna, systemowa ochrona przyrody to jest biznes. Nikt temu nie przeczy. W tych czasach wszystko jest biznesem. Jak się finansuje biznes, który nie przynosi natychmiastowego zysku mierzonego w walucie? Finansuje się go z grantów, dotacji i wszelakiej maści datków. Na co idą te pieniądze? Na wynagrodzenie pracowników i działalność organizacji, w tym przypadku globalne projekty szeroko rozumianej ochrony środowiska. 

Teraz odrobina edukacji dla tych, którzy skwapliwie zdążyli skrytykować udział w tej akcji producenta "kibelków" ale nie zdążyli się dowiedzieć jak to naprawdę działa i po co. Globalne organizacje tej wielkości co Geberit (potęga na rynku sanitarnym) finansują akcje humanitarne, społeczne, zdrowotne, ekologiczne itp. bo jest to wpisane w ład korporacyjny, ma swoje miejsce w statucie i czuwa nad tym zespół ludzi bo nie są to małe kwoty. Oczywiście można postrzegać to jako element polityki marketingu bo WWF pokazuje logo donatora ale w tym przypadku jest to raczej prestiż. Tym bardziej, że darczyńcy często nie zabiegają o ekspozycję i osobiście znam organizację, krajowy oddział globalnej marki, która rokrocznie wydaje dziesiątki tysięcy złotych na wsparcie różnych tego typu akcji i zupełnie tego nie nagłaśnia. 

Wracając do WWF i akcji związanych z ochroną wód. Czy szanowni rozmówcy mogliby wskazać inną organizację, która chce chronić Polskie rzeki i daje w tym zakresie bezpłatne wsparcie oczekując jedynie zaangażowania w postaci zgłaszania nielegalnych regulacji, samowoli budowlanych, źródeł zanieczyszczenia itp.? Tylko mi nie mówicie, że nasze rzeki nie wymagają czynnej ochrony. 

Nie wiem kolego czy czytałeś artykuł o wwf i adopcji rysia i wilka. Był tu gdzieś link, z budżetu rocznego coś koło 22mln na rysia poszło zdaje się 80tys.a na zarobki pani prezes ponad 300tys.To było za 2016 zdaje się rok.

Także akcja jak najbardziej szlachetna i szczytna ale uczciwość organizacji bardzo wątpliwa i stąd taka reakcja kolegów.

• Like 1

Dla mnie taki artykuł jak w poście na górze wystarczająco podważa wiarygodność, jeśli byłaby to nieprawda już dawno WP i inne portale musiałyby sprostowania zamieszczać. A jak ciągle wierzysz w uczciwość i cele inne niż kasa to już musisz sam poszukać w ich sprawozdaniach finansowych, a jak znajdziesz roczną kwotę wydaną na jakiś cel,zbliżoną przynajmniej do zarobków pracowników(około 3mln) to zamieść ją tu a ja zmienię zdanie o nich.

• Like 3

"Walka" o ochronę rzek, czy ogólnie przyrody prowadzona przez WWF i jej podobne organizacje, oraz "walka" z globalnym ociepleniem, ma tylko jeden cel. Wyciągnąć ile się da kasy na finansowanie wszelkiej maści nierobów i nieudaczników, którzy pod pretekstem swojej "szczytnej" działalności tak na prawdę zajmują się ekoteroryzmem. To tak w bardzo dużym skrócie 

• Like 4

Bądźmy poważni, ale 300 tys. za zarządzanie budżetem na poziomie 22 mln. to chyba jakieś nieporozumienie. Przyrównajcie to sobie do zarobków naszych premierów i rocznego budżetu państwa. A czym takim ta pani musi się wykazać w porównaniu do szefa firmy, który ma taki przychód  zrobić działając w warunkach silnej konkurencji na rynku? Tomku  w KGHM to chyba szefowie związków tyle mają. Zarząd raczej trochę więcej.