Woytec Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Z uwagą prześledziłem dyskusję i nie zauważyłem żeby ktoś odpowiedział na pytanie - czy jest inna organizacja na terenie Polski, która wymiernie wspiera ochronę środowiska ze szczególną uwagą na rzeki i dysponuje analogicznym potencjałem? Nikt też nie polemizuje z tym, że rzeki wymagają ochrony ... powiedzcie mi w takim razie, jakie znaczenie ma to kogo organizator pozyskuje do finansowania swojej działalności? Po co robić gównoburzę zamiast wykorzystać okazję i powstrzymać pompowanie ścieków do rzeki albo meliorację małej pstrągowej rzeki itd? Pozwolę sobie na tym zakończyć aktywność w temacie, ponieważ jego "popularność" niestety wynika z konfrontacji poglądów użytkowników a nie jak w moim przekonaniu być powinno z chęci działania i troski o środowisko naturalne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Z uwagą prześledziłem dyskusję i nie zauważyłem żeby ktoś odpowiedział na pytanie - czy jest inna organizacja na terenie Polski, która wymiernie wspiera ochronę środowiska ze szczególną uwagą na rzeki i dysponuje analogicznym potencjałem? Nikt też nie polemizuje z tym, że rzeki wymagają ochrony ... powiedzcie mi w takim razie, jakie znaczenie ma to kogo organizator pozyskuje do finansowania swojej działalności? Po co robić gównoburzę zamiast wykorzystać okazję i powstrzymać pompowanie ścieków do rzeki albo meliorację małej pstrągowej rzeki itd? Pozwolę sobie na tym zakończyć aktywność w temacie, ponieważ jego "popularność" niestety wynika z konfrontacji poglądów użytkowników a nie jak w moim przekonaniu być powinno z chęci działania i troski o środowisko naturalne.Organizacji jako takiej nie ma, to fakt. Są tylko grupy zapaleńców co się organizują i coś statają zrobić. Problem polega na tym że stosunek pozyskanych pieniędzy do ich wykorzystania na te cele ochrony jest delikatnie mówiąc zaburzony. Oczywiście możesz wspierać takie organizacje. Jak to mawiają głupich nie sieją ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 (edytowane) Z uwagą prześledziłem dyskusję i nie zauważyłem żeby ktoś odpowiedział na pytanie - czy jest inna organizacja na terenie Polski, która wymiernie wspiera ochronę środowiska ze szczególną uwagą na rzeki i dysponuje analogicznym potencjałem? Wojtek, więcej wiary. Nie wiem jak z rzekami, nie mniej ochrona środowiska jest wspierana http://katowice.wyborcza.pl/katowice/1,35063,19188429,biskupi-palenie-plastiku-w-piecach-to-grzech-i-lekkomyslnosc.html . Czy wymiernie, to trzeba sobie indywidualnie odpowiedzieć na to pytanie. Potencjał organizacji? Wpływy w 2017 roku ok. 2,8 mld złotych i przedstawicielstwo prawie w każdej miejscowości i dzielnicy. Edytowane 8 Października 2018 przez theslut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 https://smoglab.pl/rzad-chce-wpuscic-w-kanal-polskie-rzeki-a-przy-okazji-nas-wszystkich/?fbclid=IwAR2FQ1PgbgzJ04sw1RjIigaAu0BP9kAmDR6DIWqGbHgXKBO_QTo8hZXZGgQ Bardzo ważny artykuł, polecam lekturę, włos się na głowie jeży co nam szykuje polski rząd... Żadnych istotnych argumentów za, masa rzeczowych kontrargumentów i dowodów przeciw, a hydrolobby i rząd uważa to za świetną inwestycję i prze do realizacji... Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Cóż, należy życzyć Krainie, Której Się Oczko Odlepiło by ten znakomity pomysł legł w gruzach zaraz po wydaniu pierwszych miliardów na badania geologiczne, szkice, rysunki, wizualizacje komputerowe i inne nie wiadomo ile kosztujące pierdoły. Ponieważ jest to prawidłowość w przypadku wszelkich tego typu inwestycji, możemy raczej być spokojni o rzeki, przynajmniej jeśli chodzi o uczynienie z nich betonowych korytek. Pomędrkują, pogłowią się, troskliwie obliczą budżet, a potem odtrąbią, że inwestycja okazuje się zbyt kosztowna i musi zaczekać na tłuste lata. Gawiedź podskoczy z radości nie zauważywszy, że kupa kasy odleciała helikopterem. Wynajętym oficjalnie za pełną stawkę godzinową. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Drogi wodne są dla Polski szczególnie szkodliwe. Podobnie jak autostrady i drogi krajowe.. a nawet tory kolejowe.. Mnóstwo rzeczy się u nas nie sprawdza - nie ma co ryzykować, strach nawet pomyśleć.. Ale w Europie podobno tak bardzo nie szkodzą, a ponoć są tak pożyteczne, że nikt nie protestuje ani nie rezygnuje.. A może tam lud jest bardziej jest ciemny - i nie wie co naprawdę słuszne i dla niego zbawienne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Chciałbym doczekać czasów, kiedy niezależnie od opcji politycznej opozycja będzie pilnowała rządzących właśnie w takich sprawach, a nie zajmowała się tym, kto się do kogo modli i i co sobie w tyłek wsadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Kolego Sławku przeczytaj proszę artykuł i rozważ argumenty. Wisła to nie Ren, niekoniecznie to co tam się sprawdza (niezależnie nawet od problemów jakie tam generuje) sprawdzi się u nas. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Kolego tombraider - w wyścigu po granty, nie obowiązują literalnie żadne ograniczenia dla twórczości ani rozumu.. Kiedy ją czytam - mam wrażenie, że raczej zakłada klapki na oczy.. pogłębiając deficyt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Organizacji jako takiej nie ma, to fakt. Są tylko grupy zapaleńców co się organizują i coś statają zrobić.Problem polega na tym że stosunek pozyskanych pieniędzy do ich wykorzystania na te cele ochrony jest delikatnie mówiąc zaburzony. Oczywiście możesz wspierać takie organizacje. Jak to mawiają głupich nie sieją @OloPe, mawiają również "nie dyskutuj z debilem bo sprowadzi ci do swojego poziomu i pokona doświadczeniem". Dlatego nie będę już z Tobą rozmawiał. Drogi wodne są dla Polski szczególnie szkodliwe. Podobnie jak autostrady i drogi krajowe.. a nawet tory kolejowe.. Mnóstwo rzeczy się u nas nie sprawdza - nie ma co ryzykować, strach nawet pomyśleć.. Ale w Europie podobno tak bardzo nie szkodzą, a ponoć są tak pożyteczne, że nikt nie protestuje ani nie rezygnuje.. A może tam lud jest bardziej jest ciemny - i nie wie co naprawdę słuszne i dla niego zbawienne? Kolego tombraider - w wyścigu po granty, nie obowiązują literalnie żadne ograniczenia dla twórczości ani rozumu.. Kiedy ją czytam - mam wrażenie, że raczej zakłada klapki na oczy.. pogłębiając deficyt.. Jest i dyżurny niszczyciel rozmów, wyszukana erudycja, patriotyzm zaściankowy, teorie spiskowe a przy tym zero poważnych argumentów i zaskakujące przyzwolenie na obrażanie innych userów. Na szczęście świadomość w narodzie rośnie i już nie tylko WWF podejmuje działania w zakresie ochrony rzek, pojawia się coraz więcej krajowych i lokalnych inicjatyw mających na celu ochronę rzek i wszelkiej maści wód powierzchniowych. Zupełnie bez echa na forum przechodzi ciesząca się ogromną popularnością akcja sprzątania rzek, np. Wart od źródeł o ujścia w którą włączyły się lokalne samorządy, instytucje, przeróżne organizacje i masa zwykłych ludzi, ale to pewnie też zaraz zostanie skrytykowane ... 3 ... 2 ... 1 .. start @SOB ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Mowisz i masz.. W dwie niedziele, na ~100 metrach brzegu zalewu, zebraliśmy z żoną mw 5 worów śmieci - jak co roku - doskonale obywając się bez gwizdka ngosów, albo apeli natchnionych grantobiorców, zupełnie wolni od odgórnie organizowanych form aktywności, powodowani tylko i wyłącznie tradycyjnym w naszym kręgu kulturowym, upodobaniem do czystości. Pozostając niezależnym od namolnej socjotechniki, krok w krok kroczącej z wmówieniem.. pod rękę z psychomanipulacją.. Tu przypominam ekooszołomom - żadne rozumne społeczeństwo samo z siebie nie blokuje rozwoju własnego potencjału gospodarczego. A kiedy popada w taką fiksację to przyjeżdża polizei.. Nieprawdopodobne - no nie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Spoko wojtuś, spoooko. Nie dyskutuj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Chwilami smutno robi się na sercu, że nie zostało się inaczej wychowanym, że światopogląd się ma taki jakiś niegdysiejszy, że kaska tak jakoś nie powoduje szumu w głowie, że słowa złodziej i cwaniak nie są synonimami słów przedsiębiorczy i zaradny. Przez to wszystko jakiś taki się czuję wyalienowany i spychany na margines postępowego społeczeństwa. A przecież można pójść do urzędu, zgłosić powstanie kolejnej fundacji pod szyldem WWF BIS, WWF 2, czy WWF+. Być jej Prezesem żonatym z Szanowną Małżonką Skarbniczką. Można, przy odrobinie umiejętności i politycznej przebiegłośći, tudzież sprytu załatwić sobie reklamę na Czerskiej i w innych lewackich przekaziorach. A potem tylko czekać, aż na świeżo otwarte konto w banku zacznie płynąć kasa. Praca jak praca. Coś trzeba w życiu robić...we własnym mieszkaniu wynajętym na siedzibę wrażliwego obrońcy przyrody. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrthc Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Panie Macieju, jakże prawdziwe i smutno -przerażające. Takie mamy czasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Budżet za 2016 mieli 22mln, z czego ponad 20mln to z datków ludzi, także łatwo przyszło łatwo poszło.To tak jak OM PZW (i też prawie wszystko z datków ludzi). Przypadek? Nie sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Wszystkie wysoko rozwinięte państwa tzw zachodu - i nie tylko - szczycą się rozbudowanymi systemami opieki socjalnej. Kierowanej nie tylko dla imigrantów, przede wszystkim dla własnego społeczeństwa, nie tylko dla tradycyjnych beneficjentów. Różne rzeczy oferuje się ludziom, ale najchętniej przyjmują to, czego najbardziej im brak..Pieniądze i nadzieję na godniejsze życie..Polityka pt zabrać/nie dać, wszędzie słabo się sprawdza - nawet u nas się doszczętnie skompromitowała - choć ogłupiani jesteśmy na maxa.. I w tym aspekcie Wojtku, wcale nie wychodzisz na cacy Naiwne rozumienie ekologii, przedstawiane jako walka nieskończonego zła z idyllicznym dobrem jest po prostu naiwne. W prawdziwym ludzkim świecie nie liczą się ckliwe sentymenty albo egzaltowane imperatywy, a tylko i wyłącznie interes ogółu - państw, narodów.. I jak dotąd wygrywa, przewodzi i narzuca narrację ten, który w maksymalnie wysokim stopniu potrafi wykorzystać swój potencjał. Blokując oczywiście na wszystkie możliwe sposoby wysiłki konkurentów.. Stąd u nas wysyp fundacji i łatwych funduszy, grantobiorców i stad nie powiem kogo.. Krajobraz kulturowego nie da się ostrą linią odgrodzić od krajobrazu naturalnego, one przenikają i uzupełniają się od zawsze, przez całą historię cywilizacji - tu zakładam, że miasta nie zostaną zaorane, a miastowi poddani ekologicznej eugenice.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Koledzy, każdy może mieć własne zdanie, dowolne, ale polityczne upodobania i niechęci proszę prezentować gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Ze swojej strony chciałbym podziękować, w imieniu swoim, Piotra i Sławka. Wojciechu, bardzo ładnie i malowniczo opisałeś to co mamy na myśli. Kto nie zdążył przeczytać, jego strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Budżet za 2016 mieli 22mln, z czego ponad 20mln to z datków ludzi, także łatwo przyszło łatwo poszło.Hmmm... Skoro to takie łatwe to kolega spróbuje zorganizować akcję by przelano mi na konto 20 mln. złotych. Odpalę te 300 tysięcy bez problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Poczytajcie jak pomagali rysiom... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Poczytajcie jak pomagali rysiom...Poczytajcie sobie jak pomagali konikom polskim https://www.tvn24.pl/pomorze,42/zaniedbane-konie-w-swinoujsciu-dwoch-z-nich-nie-udalo-sie-uratowac,829253.htmlMoże ktoś chętny do ochrony jezior? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ze swojej strony chciałbym podziękować, w imieniu swoim, Piotra i Sławka. Wojciechu, bardzo ładnie i malowniczo opisałeś to co mamy na myśli. Kto nie zdążył przeczytać, jego strata. Dziękuję za niespodziewane ale jednak słowa uznania i mam nadzieję, że Moderator, który usunął mój wpis zmieni zdanie ponieważ był absolutnie zgodny z Regulaminem. Chociaż, jeżeli to TEN to sprawa może być stracona ponieważ mnie nie lubi i kasuje mi wpisy dla zasady ... Tymczasem w ramach prostowania fejk newsów, może koledzy @korol, napisze co było nie tak w ramach pomocy rysiom, natomiast @adamos - doprecyzuje, że to nie WWF i postępowanie jest prowadzone w sprawie bez oskarżenia. Tymczasem WWF prowadzi nową kampanię Ekopatrioci ... kto pierwszy heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Przeczytałem. Obrazki zaprawdę chwytają za serce. Wojtku, ile ty masz lat, że wierzysz w to, co tam jest napisane? Chyba, że nie wierzysz i robisz sobie jaja. Ktoś, kto wypisuje podobne frazesy, a na końcu wysyła mnie do urny wyborczej...Błagam, wiem że jeleni nie brakuje, podobnie jak osób czytających bez zrozumienia. Dla tych ostatnich przygotowano podobizny uśmiechniętych grzybków z oczami. Aż korci, żeby popędzić do lasu i przykuć się solidnym łańcuchem. W objęciach dzika oczywiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Skoro już zeszło z rzek na całościową zagładę ekologiczną, to kolejny raz się powtórzę, @Wojtek2016 ile razy na stronach ekologicznych widziałeś instrukcję jak palić w prostym piecu węglowym, żeby ograniczyć znacznie emisję syfów z komina? Porównując komin sąsiada i swój oceniam, że możliwe jest ograniczenie w okolicach 99% (wyraźnie pogorszenie widoczności w promieniu kilkuset metrów vs ledwo widoczny dym z komina w czasie rozpalania).Prosta metoda, do zastosowania od zaraz bez żadnych inwestycji, wymagająca jedynie prawidłowo działającego taniego "kopciucha", oszczędność w efektywniejszym wykorzystaniu węgla, bo spalane jest to co szło w komin, wymaga jedynie popularyzacji i co? Kto o tym mówi? Podobno kiedyś w Radio Maryja...Wybaczcie, ale jeśli ktoś na siłę forsuje przestawianie na ogrzewanie gazowe czy elektryczne, nie korzystając w ogóle z możliwości ograniczenia emisji spalin w obecnym układzie, to ten ktoś jest albo idiotą, albo ma inne cele niezwiązane z ekologią. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi