Skocz do zawartości

XXL - przynęty

markus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z kolegom bylem na rybach w holandi, troche vertykalnie polapac na sandacze.

kazdy z nas lapie na dwie wedki, jedna aktywnie w rence i druga pasywnie polozona na lodzi.

jako przynety: aktywnie HS-Shads 11,5cm, pasywnie gum.ryba 25cm

po paru malych sanaczyna aktywna, mialem branie na pasywnom wedke i to bylo po drugiej stronie plecionki

http://people.freenet.de/szczupak/Markus/Hecht_109.jpg

w ten dzien zlapalismy dwa szczupaki(1,09+75), 9 sandaczy i 2 okolie.

moge tylko powiediec ze zawsze bede uzywal pasywne wedke z duza przyneta(+20cm lepiej 25 lub 30cm), kolega zlapal juz na ta samom metode z duza przynetom: sandacza 98cm i szczupaka 1,02.

jak wyglonda u was tak metoda, mielscie juz powodzenie? uzywacie tez XXL przynet?

pozdrawiam

markus

Embarassed przeprasza za blady Embarassed

Cześć Markus,

Bardzo ładny szczupak!!! W Polsce niestety nie wolno stosować metody przez Ciebie opisanej. Łowienie wertykalne jest zabronione. Jeśli chodzi wielkość przynęt to osobiście oczywiście używam takich gum oraz jerków ale ... coraz rzadziej. Wynika to głównie z tego, że łowię z rzutu. Po kilkugodzinnym rzucaniu takimi przynętami można skonać więc chwilowo dałem sobie spokój. Ponadto, po ostatnich doświadczeniach i kilku rozmowach z bardziej doświadczonymi kolegami doszedłem do wniosków, że guma 6 jest tak samo skuteczna jak 8 z tym, że operowanie tą mniejszą jest bardziej komfortowe. Dlatego też troszeczkę zmniejszyłem kaliber ostatnio używanych przynęt.

Ostatnim moim odkryciem są Javallon 200 Monster. Puściłem go do wody i wygląda jak wielka płoć. Niestety nie złowiłem na niego jeszcze nic ale to tylko kwestia czasu.

Pozdrawiam

Remek

...Przyznam się szczerze, że do tej pory rzadko przeraczałem 15-18 cm, ale od kilku dni odczuwam dziwny pociąg do gum 20-23 cm. zobaczymy co z tego wyjdzie... :mellow:

Hahahaha :lol:

@Mifku, kolego, a po co Ci takie dluuugie gumy :huh:

Alez mnie pysznie rozbawiles z samego rana :mellow:

lukomat mam ochote pobawic sie z zalewowytmi szczupakami za pomoca wlasnie takich zabawek... w koncu trzeba by obalic legende Jurko-wobka (z calym szacynkiem Dla naszego JERREGO :D )

innymi slowy... dlugie gumy sa na dluuuuugie szczupaki :mellow:

Długośc - wielkośc nie ma znaczenia. Fakt zwiększa się prawdopodobieństwo pojmania dużej ryby na duży wobler itp., jednakże małe też jest piękne i skuteczne. Jeżeli założyc, że małe przynęty to takie do 8 cm to potwierdzam, łowność np. Salmo perchów 8 , hornetów 6 i sliderów 7 - wabienie dużych szczupaków metrowców. Nagłe i niespodziewane wejscie w posiadanie multiplikatora ABU C4 z plecionką Power Pro 0,22mm od Jurka i jerkówki nabytą droga kupna, stosuję wieksze przynęty. Moim zdaniem bardziej chodzi o wiarę w skuteczność przynęty .....

a co powiedzom panowie na to :lol:

http://people.freenet.de/szczupak/Markus/strech-sea-snake-ch art-blue.jpg

50cm

prubowalem z nim pare razy na zapoze m?hnesee ale bez zadnego powodzenia.

tak jak KOMANCZ pisze, trzeba wierzyc w przynete,

w tego Mann?s ja nie wierze ale poprubuje.

a znowu na 31cm Castaic zlapalen juz duzo ryb.

Na mnie jak dotąd największe wrażenie zrobił ten potworek i komentarz do niego.....Giganticus Stretch 50+........Kiedy wybierasz się na największe 300 kilogramowe ryby wybierz tego wielkiego Gigantusa. Uzbrój go w haki 12/0 a na multiplikator nawiń linkę o wytrzymałości minimum 600lb, złap się mocno kutra i czekaj na branie. Największy wobler o smukłym kształcie długości 290mm (ze sterem ok. 400mm), pływający, schodzący poniżej 15.0m.

cena opcji podstawowej 418,70 zł.......aaaałłłłććć !!!!

Na mnie jak dotąd największe wrażenie zrobił ten potworek i komentarz do niego.....Giganticus Stretch 50+........Kiedy wybierasz się na największe 300 kilogramowe ryby wybierz tego wielkiego Gigantusa. Uzbrój go w haki 12/0 a na multiplikator nawiń linkę o wytrzymałości minimum 600lb, złap się mocno kutra i czekaj na branie. Największy wobler o smukłym kształcie długości 290mm (ze sterem ok. 400mm), pływający, schodzący poniżej 15.0m.

cena opcji podstawowej 418,70 zł.......aaaałłłłććć !!!!

Haki 12/0 na rybę 300 kg :lol: Szacuję czas takiej walki na około 0,5 sek :D

Pozdrawiam

Remek

Zastanawiam sie czy ten błyszczący przedmiot po prawej stronie na fotce Hecht1092.JPG to jest pałka do zabijania ryb ???????

Panowie ta palka zwabia ryby :lol:

to jest samo zrobione uchwyt od mojej echsondy.

<_< Gromit bardzo dobra mysl z ta palkom, jak wyprubuje zrobie pare zdienc i wstawie ja tu w forum <_<

Pozdrawiam

@Marcus,

piękna ryba. :D

Piszesz o łowienu wertykalnym. Wiem co to za metoda, ale zastanawia mnie na czym polega pasywne łowienie wertykalne?

Nie mów, że polega ono na położeniu wędziska w uchwycie, spuszczeniu gumy w dół pod łódź i czekaniu na dość przypadkowe branie w trakcie aktywnego łowienia inną wędką?

Akurat aktywne łowienie wertykalne jest bardzo, bardzo ciekawe ale zarzucenie wędki z gumą i czekanie to trochę przypomina mi łowienie na martwą rybkę za pomocą gumy... :lol:

rognis_oko,

tak to jest jak to opisales. :mellow:

aktywna wedka ma dlugosc <2m, a pas. wedka jest dlurzsza >3m no i w uchwycie Embarassed na tej wedce mam przyczepione liczniczek do linki na kturym moge odczytac jak gleboko jest przynenta.

a to sie zaczelo w tamtym roku jak bylismy wyprubowac nowom ludke, kolega mial jechac ale nie umial zapalic silnika, wiec moja wedke do uchwyta.

przynenta plywala na okolo 6 m. no i na pomoc kol. do silnika.

silnik chodzi, ja patrze na wedke a ona wygieta, patrze na echosonde a my na prawie 10m. czyli nie na gruncie.

podrugiej stronie by 73cm sandacz ktury wziol na 20cm gum. rybke.

ja nie powazalem tej metody i zawsze lapalem tylko na akt. wedke.

dopuki moj kolega w tamtym roku sandacza 98cm zalapal, no i w tym roku, szczupaka 1,02 i pare mniejszych ryb na ta metode. :D

i tak sie te lapanie zaczelo, brania nie sa czesto ale jak sa to ho ho :D

zdjencia wstawie

pozdrawiam

markus