Skocz do zawartości
  • 0

HUMMINBIRD HELIX 7 G2

BOB1

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Robert, raczej tego czegoś tam nie ma. Ja pływałem już trochę z mniejszym modelem, ale o zbliżonym menu i nic takiego nie znalazłem, a faktycznie rzecz przydatna bywa.

Edit: tylko większe modele to mają.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Przez 3 lata na wodzie z moim maluchem 5SI nie sprawiało mi to większych problemów, bo nie używałem po zmroku. Teraz mam inną maszynę ale też chcę pobawić się w wieczorne straszenie sandaczy - więc może mi się ta funkcja przydać.

• 0

• 0

To sklep gdzieś w Europie , bez polskiej gwarancji. W razie problemów szukanie wiatru w Polu. Nawet telefonu nie ma żeby zadzwonić...

"Biuro obsługi klienta

Odpowiemy na każdy e-mail w ciągu 12 godzin (dni robocze), poniedziałek - piątek.

Jeśli chcesz porozmawiać z członkiem naszego zespołu obsługi klienta, zadzwoń na +48 32 630 44 30. Nasze linie są otwarte od 9.30 do 13.30 i od 15.00 do 22.00 (czasu środkowoeuropejskiego), poniedziałek - piątek (proszę podać nr. zamówienia)."

• 0

Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:

czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?) 

Dzień coraz krótszy , coraz częściej zostaję do "nocy" i rzeczywiście , czasami podświetlenie klawiszy byłoby przydatne , choć tak naprawdę używam tylko view i exit , a do zmiany podświetlenia power , wiec jest to do ogarnięcia w miarę . Ale wydaje się , ze w tej klasy urządzeniu diodki podświetlające nie byłyby niczym ekskluzywnym  :) . Tak jak pisał @Maciejka , podświetlane klawisze na pewno w Helix 10 . Minuta 11:32 , klawisze czerwone .

https://www.youtube.com/watch?v=wJj_6lH5W8E

• Like 1

• 0

Witam,

mam do szanownych Kolegów i Koleżanek pytanie:

Czy, użytkując echo HELIX np 7 mieliście ostatnio problem polegający na tym, że po uruchomieniu sonda nie widzi warstwy LkMaster i zawartości AC (tzn własnych map głębokości), pomimo że karta jako taka została wykryta (można np listować i odtwarzać nagrania). Problem nie pojawia się za każdym razem. Zwykle jest to co drugie, czasem co trzecie uruchomienie, choć bywa też, że pojawia się kilka razy pod rząd  Ekran statusu GPS nie zawiera w tym wypadku informacji że została włożona karta LkMaster, tylko pokazuje tak, jakby włożona została zwykła karta SD (tzn zamiast "LkMaster card" jest ilość dostępnego miejsca i pojemność karty). Inny objaw to brak w menu HB opcji takich jak Base Layer (warstwa podstawowa) czy Overlay options (opcje nakładki). Pomaga za każdym razem wyjęcie i włożenie karty ZL na działającym echu, lub po prostu restart echa. 

Jeśli ktoś ma podobny problem od czasu wgrania firmware 2.28 proszę o info. Oczywiście nie ma tu 100% pewności że ma to w ogóle związek z firmware, ale to właśnie usiłujemy teraz ustalić.

Jeśli okaże się to powiązane z firmware, możemy połączyć wysiłki aby zmotywować HB do udostępnienia rozwiązania.

• 0

Witam Szuwar999  własnie zaktualizowałem soft do wersji 2.320 a mapę bazową do wersji do wersji 2.010 ,Nakładki -są po wybraniu Tryb użytkownika-Nietypowe ustawienia ,jest Warstwa spodnia po wybraniu Mapa HB -AutoChart ,nie wiem czy o te ustawienia Ci chodzi.

• 0

Witam Szuwar999  własnie zaktualizowałem soft do wersji 2.320 a mapę bazową do wersji do wersji 2.010 ,Nakładki -są po wybraniu Tryb użytkownika-Nietypowe ustawienia ,jest Warstwa spodnia po wybraniu Mapa HB -AutoChart ,nie wiem czy o te ustawienia Ci chodzi.

Witam Kolegę,

Zupełnie nie w tym rzecz.  Ja używam wyłącznie trybu "Custom" (ustawiony mam język angielski - skrzywienie zawodowe, tzn język urządzenia, czy aplikacji  mam zawsze zgodny z językiem dokumentacji; upraszcza to znacznie dochodzenie co jest co). W tym trybie jest więc (w każdym razie powinien być) dostęp do wszystkich opcji. oczywiście to dość duże uproszczenie bowiem zależy to jeszcze od tego czy i jaki przetwornik został podpięty.

Moje pytanie dotyczyło tego, czy ktoś doświadczył problemu jaki u mnie pojawia się od chwili aktualizacji do 2.28 (wersja szybko zdjęta ze strony ze względy na bardzo poważny błąd).

Otóż raz na kilka uruchomień (ale czasem też kilka razy pod rząd) echo nie widzi że zainstalowana karta to karta ZL (widzi tak, jakby to była zwykła karta SD - pokazuje rozmiar i dostępną przestrzeń, ale nie są dostępne warstwy LkMaster ani też własna warstwa AC. Nie widać też w takiej sytuacji opcji sterowania warstwami (Base Layer, Overlay itp). Menu HB wygląda tak, jakby nie było karty ZL, choć są np dostępne wszystkie zapisy. Pomaga w takiej sytuacji restart (znaczy wyłączenie i włączenie), bądź wyjęcie karty ZL i włożenie jej z powrotem. Pojawia się wtedy komunikat informujący m.in. o przekierowaniu zapisów na włożoną  kartę ZL i wszystko wraca do normy. Nie zdażyło mi się, aby echo straciło kontakt z kartą ZL podczas pracy.

Problem dość dokładnie udokumentowałem i zgłosiłem do HB. Rzecz w tym, że taki objaw teoretycznie może oznaczać problem z kartą lub uszkodzenie złącza lub układu we/wy dla karty SD (choć to drugie jest moim zdaniem mało prawdopodobne). Aby to wykluczyć zasugerowano mi, aby na pewien czas zamienić się z kimś na kartę. I tu jest kłopot - nie znam nikogo w okolicy kto ma echo HB i kartę Autochart ZL. Stąd pomysł aby wrzucić takie pytanie na forum. 

Ale chęć pomocy doceniam ! ;)

Pozdrawiam

Mariusz.

• 0

Witam ,u mnie było tak że echo widziało  kartę po włożeniu na uruchomionym urządzeniu ,ale po wyłączeniu echa i uruchomieniu musiałem ponownie wyjąć i włożyć kartę na uruchomionym urządzeniu, wtedy znowu widziało kartę i mogłem wybrać zapis mapy na kartę, w sobotę jadę na wodę to po testuję nową wersję jest trochę zmian,

Może zaktualizuj do wersji 2.320.

Edytowane przez perch22
  • Like 1

• 0

Mam problem z apisem mapy batymetrycznej. Po włączeniu nagrywania niby działa/obraz powstaje, ale pojawiają się idiotyczne liczby głębokości...np. na ekranie mam 20m (i wiem, że tak jest) a na powstającej mapie jest np. 7 (?)

Witaj BOB,

Sprawdź, czy w opcjach HB nie masz ustawionej korekty poziomu wody (Water Level Offset). Przeznaczeniem tego parametru jest "standaryzowanie" poziomu wody gdy pływasz/mapujesz zbiornik przy różnych poziomach wody. Dla przykładu jeśli przyjmiesz jakiś poziom odniesienia w jednym miejscu np 10m i wtedy zaczynasz mapowanie to ustawiasz Offset na 0. Następnie jeśli wracasz za miesiąc aby dokończyć mapowanie, i w miejscu gdzie poprzednio było 10 teraz masz 8 to podajesz offset "-2".

Pisząc o powstającej mapie rozumiem masz na myśli Autochart Live - jeśli tak, to sprawdź na początek te ustawienia.

Czy na tym zbiorniku i w tym miejscu pływasz i mapujesz pierwszy raz, czy też byłeś tam już wcześniej?

Pozdrawiam

Mariusz  

• 0

Witam ,u mnie było tak że echo widziało  kartę po włożeniu na uruchomionym urządzeniu ,ale po wyłączeniu echa i uruchomieniu musiałem ponownie wyjąć i włożyć kartę na uruchomionym urządzeniu, wtedy znowu widziało kartę i mogłem wybrać zapis mapy na kartę, w sobotę jadę na wodę to po testuję nową wersję jest trochę zmian,

Może zaktualizuj do wersji 2.320.

Witaj Perch22,

Zaktualizowałem do 2.33 już w dniu w którym HB wystawił tę aktualizację. 2.32 jest dla mnie niedostępna, jako że znalazłem się w "elitarnym" gronie tych, którzy zdążyli wgrać 2.28, od której nie ma już odwrotu. Dla nich (i dla mnie) ratunkiem jest aktualizacja do 2.33 .

Ale pierwsza część twojej wypowiedzi to dla mnie BINGO! Właśnie o to mi chodziło. Jest to dokładnie taki sam problem jaki ja mam i zgłosiłem do HB. Oni teraz czekają na potwierdzenie, że ktoś jeszcze poza mną ma taki problem . Tak na marginesie, jestem pewien że oni już o tym wiedzą,  i to wszystko to zwykła gra na czas, ale nie tylko oni tak robią.

Muszę Cię zmartwić - jeśli to problem z firmware, to 2.33 nie rozwiązuje tego problemu (nie wiem jak 2.32 - są to dwie odrębne linie fw, które pojawiły się gdy HB bardzo popsuł 2.28) . Moja obserwacja jest też taka, że to dzieje się wtedy, gdy odczyt zawartości karty zajmuje nieco więcej czasu niż zwykle (przyuważyłem to na ekranie z zapisami, które po włączeniu echa nie pojawiły się od razu, tylko po 2-3 sekundach. Wtedy właśnie warstwy nie były już dostępne. Pomaga restart lub wyjęcie i włożenie karty) To jeszcze bardziej uprawdopodabnia, że jest to problem z firmware. 

Jak rozumiem nie masz nic przeciwko temu, abym przetłumaczył i zacytował twój post dla serwisu HB? 

Czekam też na sygnału od innych, którzy zauważyli taki problem u siebie.

Pozdrawiam

Mariusz

• Like 1

• 0

Witaj BOB,

Sprawdź, czy w opcjach HB nie masz ustawionej korekty poziomu wody (Water Level Offset). Przeznaczeniem tego parametru jest "standaryzowanie" poziomu wody gdy pływasz/mapujesz zbiornik przy różnych poziomach wody. Dla przykładu jeśli przyjmiesz jakiś poziom odniesienia w jednym miejscu np 10m i wtedy zaczynasz mapowanie to ustawiasz Offset na 0. Następnie jeśli wracasz za miesiąc aby dokończyć mapowanie, i w miejscu gdzie poprzednio było 10 teraz masz 8 to podajesz offset "-2".

Pisząc o powstającej mapie rozumiem masz na myśli Autochart Live - jeśli tak, to sprawdź na początek te ustawienia.

Czy na tym zbiorniku i w tym miejscu pływasz i mapujesz pierwszy raz, czy też byłeś tam już wcześniej?

Pozdrawiam

Mariusz  

Dziękuję za wskazówki, będę kombinował.

Tak, mam na myśli Autochart. Na tej wodzie pojawiam się regularnie z tym echem od 3 sezonów i za każdym razem jest to samo.

Możesz mi podpowiedzieć gdzie/jak skasować te błędne mapki?