BOB1 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Robert, raczej tego czegoś tam nie ma. Ja pływałem już trochę z mniejszym modelem, ale o zbliżonym menu i nic takiego nie znalazłem, a faktycznie rzecz przydatna bywa. Edit: tylko większe modele to mają. Edytowane 25 Września 2018 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 25 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 ...a ma tryb nocny - lipa. To jeden z nielicznych słabych punktów tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Przez 3 lata na wodzie z moim maluchem 5SI nie sprawiało mi to większych problemów, bo nie używałem po zmroku. Teraz mam inną maszynę ale też chcę pobawić się w wieczorne straszenie sandaczy - więc może mi się ta funkcja przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Maciek obczajaj nową zabawkę a nie tam narzekasz na brak światełek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Mam tylko 540W mocy w napędzie dętki, nie mam warunków za bardzo na testy, musi trochę ucichnąć. Żadna radość w piździawie bawić się w ryby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jaccoo1 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Witam kolegów,mam pytanko czy ktoś korzystał z zakupów w tym sklepie?Czy te echosondy mają menu w j. polskim? https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/humminbird-helix-7-chirp-gps-g2n/136514114/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=5218725&country=pln&gclid=EAIaIQobChMIvNu3usnY3QIVEeR3Ch3bjQwFEAQYASABEgLCXvD_BwE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 To sklep gdzieś w Europie , bez polskiej gwarancji. W razie problemów szukanie wiatru w Polu. Nawet telefonu nie ma żeby zadzwonić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Jaccoo1 kupowałem w tym sklepie , nie było żadnych problemów Edytowane 26 Września 2018 przez crizz100 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zandermafija Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 To sklep gdzieś w Europie , bez polskiej gwarancji. W razie problemów szukanie wiatru w Polu. Nawet telefonu nie ma żeby zadzwonić..."Biuro obsługi klientaOdpowiemy na każdy e-mail w ciągu 12 godzin (dni robocze), poniedziałek - piątek.Jeśli chcesz porozmawiać z członkiem naszego zespołu obsługi klienta, zadzwoń na +48 32 630 44 30. Nasze linie są otwarte od 9.30 do 13.30 i od 15.00 do 22.00 (czasu środkowoeuropejskiego), poniedziałek - piątek (proszę podać nr. zamówienia)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Dzwoniłem, pisałem. NIGDY nie dostałem żadnej odpowiedzi. Na telefon zgłaszał się automat, ble ble ble, zadzwoń pan jutro będziesz pan pierwszy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Ja dostałem odpowiedz na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 No to gratuluję. Może coś się zadziało albo mieli lepszy dzień. A próbowałeś dzwonić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Ja pisałem po angielsku do nich i nie odpisali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 28 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Ja też próbowałem mailować.... I niestety na próbowaniu się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 malinabar Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?) Dzień coraz krótszy , coraz częściej zostaję do "nocy" i rzeczywiście , czasami podświetlenie klawiszy byłoby przydatne , choć tak naprawdę używam tylko view i exit , a do zmiany podświetlenia power , wiec jest to do ogarnięcia w miarę . Ale wydaje się , ze w tej klasy urządzeniu diodki podświetlające nie byłyby niczym ekskluzywnym . Tak jak pisał @Maciejka , podświetlane klawisze na pewno w Helix 10 . Minuta 11:32 , klawisze czerwone .https://www.youtube.com/watch?v=wJj_6lH5W8E 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sebson Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 mam pytanie odnośnie przeróbki amerykańskiej wersji na polskie menu,czy jest taka możliwośćMój znajomy dostał taki prezent od rodzinki ze stanów i ma kłopot bo gps nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Jeżeli jest to Humminbird, to GPS powinien działać. Nie będzie miar metrycznych i języka polskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Witam,mam do szanownych Kolegów i Koleżanek pytanie:Czy, użytkując echo HELIX np 7 mieliście ostatnio problem polegający na tym, że po uruchomieniu sonda nie widzi warstwy LkMaster i zawartości AC (tzn własnych map głębokości), pomimo że karta jako taka została wykryta (można np listować i odtwarzać nagrania). Problem nie pojawia się za każdym razem. Zwykle jest to co drugie, czasem co trzecie uruchomienie, choć bywa też, że pojawia się kilka razy pod rząd Ekran statusu GPS nie zawiera w tym wypadku informacji że została włożona karta LkMaster, tylko pokazuje tak, jakby włożona została zwykła karta SD (tzn zamiast "LkMaster card" jest ilość dostępnego miejsca i pojemność karty). Inny objaw to brak w menu HB opcji takich jak Base Layer (warstwa podstawowa) czy Overlay options (opcje nakładki). Pomaga za każdym razem wyjęcie i włożenie karty ZL na działającym echu, lub po prostu restart echa. Jeśli ktoś ma podobny problem od czasu wgrania firmware 2.28 proszę o info. Oczywiście nie ma tu 100% pewności że ma to w ogóle związek z firmware, ale to właśnie usiłujemy teraz ustalić.Jeśli okaże się to powiązane z firmware, możemy połączyć wysiłki aby zmotywować HB do udostępnienia rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Witam Szuwar999 własnie zaktualizowałem soft do wersji 2.320 a mapę bazową do wersji do wersji 2.010 ,Nakładki -są po wybraniu Tryb użytkownika-Nietypowe ustawienia ,jest Warstwa spodnia po wybraniu Mapa HB -AutoChart ,nie wiem czy o te ustawienia Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Witam Szuwar999 własnie zaktualizowałem soft do wersji 2.320 a mapę bazową do wersji do wersji 2.010 ,Nakładki -są po wybraniu Tryb użytkownika-Nietypowe ustawienia ,jest Warstwa spodnia po wybraniu Mapa HB -AutoChart ,nie wiem czy o te ustawienia Ci chodzi. Witam Kolegę,Zupełnie nie w tym rzecz. Ja używam wyłącznie trybu "Custom" (ustawiony mam język angielski - skrzywienie zawodowe, tzn język urządzenia, czy aplikacji mam zawsze zgodny z językiem dokumentacji; upraszcza to znacznie dochodzenie co jest co). W tym trybie jest więc (w każdym razie powinien być) dostęp do wszystkich opcji. oczywiście to dość duże uproszczenie bowiem zależy to jeszcze od tego czy i jaki przetwornik został podpięty.Moje pytanie dotyczyło tego, czy ktoś doświadczył problemu jaki u mnie pojawia się od chwili aktualizacji do 2.28 (wersja szybko zdjęta ze strony ze względy na bardzo poważny błąd).Otóż raz na kilka uruchomień (ale czasem też kilka razy pod rząd) echo nie widzi że zainstalowana karta to karta ZL (widzi tak, jakby to była zwykła karta SD - pokazuje rozmiar i dostępną przestrzeń, ale nie są dostępne warstwy LkMaster ani też własna warstwa AC. Nie widać też w takiej sytuacji opcji sterowania warstwami (Base Layer, Overlay itp). Menu HB wygląda tak, jakby nie było karty ZL, choć są np dostępne wszystkie zapisy. Pomaga w takiej sytuacji restart (znaczy wyłączenie i włączenie), bądź wyjęcie karty ZL i włożenie jej z powrotem. Pojawia się wtedy komunikat informujący m.in. o przekierowaniu zapisów na włożoną kartę ZL i wszystko wraca do normy. Nie zdażyło mi się, aby echo straciło kontakt z kartą ZL podczas pracy.Problem dość dokładnie udokumentowałem i zgłosiłem do HB. Rzecz w tym, że taki objaw teoretycznie może oznaczać problem z kartą lub uszkodzenie złącza lub układu we/wy dla karty SD (choć to drugie jest moim zdaniem mało prawdopodobne). Aby to wykluczyć zasugerowano mi, aby na pewien czas zamienić się z kimś na kartę. I tu jest kłopot - nie znam nikogo w okolicy kto ma echo HB i kartę Autochart ZL. Stąd pomysł aby wrzucić takie pytanie na forum. Ale chęć pomocy doceniam ! PozdrawiamMariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) Witam ,u mnie było tak że echo widziało kartę po włożeniu na uruchomionym urządzeniu ,ale po wyłączeniu echa i uruchomieniu musiałem ponownie wyjąć i włożyć kartę na uruchomionym urządzeniu, wtedy znowu widziało kartę i mogłem wybrać zapis mapy na kartę, w sobotę jadę na wodę to po testuję nową wersję jest trochę zmian, Może zaktualizuj do wersji 2.320. Edytowane 4 Września 2020 przez perch22 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 4 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Mam problem z apisem mapy batymetrycznej. Po włączeniu nagrywania niby działa/obraz powstaje, ale pojawiają się idiotyczne liczby głębokości...np. na ekranie mam 20m (i wiem, że tak jest) a na powstającej mapie jest np. 7 (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Mam problem z apisem mapy batymetrycznej. Po włączeniu nagrywania niby działa/obraz powstaje, ale pojawiają się idiotyczne liczby głębokości...np. na ekranie mam 20m (i wiem, że tak jest) a na powstającej mapie jest np. 7 (?)Witaj BOB,Sprawdź, czy w opcjach HB nie masz ustawionej korekty poziomu wody (Water Level Offset). Przeznaczeniem tego parametru jest "standaryzowanie" poziomu wody gdy pływasz/mapujesz zbiornik przy różnych poziomach wody. Dla przykładu jeśli przyjmiesz jakiś poziom odniesienia w jednym miejscu np 10m i wtedy zaczynasz mapowanie to ustawiasz Offset na 0. Następnie jeśli wracasz za miesiąc aby dokończyć mapowanie, i w miejscu gdzie poprzednio było 10 teraz masz 8 to podajesz offset "-2".Pisząc o powstającej mapie rozumiem masz na myśli Autochart Live - jeśli tak, to sprawdź na początek te ustawienia.Czy na tym zbiorniku i w tym miejscu pływasz i mapujesz pierwszy raz, czy też byłeś tam już wcześniej? PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Witam ,u mnie było tak że echo widziało kartę po włożeniu na uruchomionym urządzeniu ,ale po wyłączeniu echa i uruchomieniu musiałem ponownie wyjąć i włożyć kartę na uruchomionym urządzeniu, wtedy znowu widziało kartę i mogłem wybrać zapis mapy na kartę, w sobotę jadę na wodę to po testuję nową wersję jest trochę zmian, Może zaktualizuj do wersji 2.320. Witaj Perch22,Zaktualizowałem do 2.33 już w dniu w którym HB wystawił tę aktualizację. 2.32 jest dla mnie niedostępna, jako że znalazłem się w "elitarnym" gronie tych, którzy zdążyli wgrać 2.28, od której nie ma już odwrotu. Dla nich (i dla mnie) ratunkiem jest aktualizacja do 2.33 .Ale pierwsza część twojej wypowiedzi to dla mnie BINGO! Właśnie o to mi chodziło. Jest to dokładnie taki sam problem jaki ja mam i zgłosiłem do HB. Oni teraz czekają na potwierdzenie, że ktoś jeszcze poza mną ma taki problem . Tak na marginesie, jestem pewien że oni już o tym wiedzą, i to wszystko to zwykła gra na czas, ale nie tylko oni tak robią.Muszę Cię zmartwić - jeśli to problem z firmware, to 2.33 nie rozwiązuje tego problemu (nie wiem jak 2.32 - są to dwie odrębne linie fw, które pojawiły się gdy HB bardzo popsuł 2.28) . Moja obserwacja jest też taka, że to dzieje się wtedy, gdy odczyt zawartości karty zajmuje nieco więcej czasu niż zwykle (przyuważyłem to na ekranie z zapisami, które po włączeniu echa nie pojawiły się od razu, tylko po 2-3 sekundach. Wtedy właśnie warstwy nie były już dostępne. Pomaga restart lub wyjęcie i włożenie karty) To jeszcze bardziej uprawdopodabnia, że jest to problem z firmware. Jak rozumiem nie masz nic przeciwko temu, abym przetłumaczył i zacytował twój post dla serwisu HB? Czekam też na sygnału od innych, którzy zauważyli taki problem u siebie. PozdrawiamMariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 4 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Witaj BOB,Sprawdź, czy w opcjach HB nie masz ustawionej korekty poziomu wody (Water Level Offset). Przeznaczeniem tego parametru jest "standaryzowanie" poziomu wody gdy pływasz/mapujesz zbiornik przy różnych poziomach wody. Dla przykładu jeśli przyjmiesz jakiś poziom odniesienia w jednym miejscu np 10m i wtedy zaczynasz mapowanie to ustawiasz Offset na 0. Następnie jeśli wracasz za miesiąc aby dokończyć mapowanie, i w miejscu gdzie poprzednio było 10 teraz masz 8 to podajesz offset "-2".Pisząc o powstającej mapie rozumiem masz na myśli Autochart Live - jeśli tak, to sprawdź na początek te ustawienia.Czy na tym zbiorniku i w tym miejscu pływasz i mapujesz pierwszy raz, czy też byłeś tam już wcześniej? PozdrawiamMariusz Dziękuję za wskazówki, będę kombinował.Tak, mam na myśli Autochart. Na tej wodzie pojawiam się regularnie z tym echem od 3 sezonów i za każdym razem jest to samo.Możesz mi podpowiedzieć gdzie/jak skasować te błędne mapki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
BOB1
Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:
czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?)
Top użytkownicy dla tego pytania
28
20
12
8
Popularne dni
4 Wrz
9
25 Wrz
6
13 Gru
6
27 Lis
5
Top użytkownicy dla tego pytania
perch22 28 odpowiedzi
Szuwar999 20 odpowiedzi
Koza11 12 odpowiedzi
Paprykarz 8 odpowiedzi
Popularne dni
4 Wrz 2020
9 odpowiedzi
25 Wrz 2018
6 odpowiedzi
13 Gru 2021
6 odpowiedzi
27 Lis 2021
5 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Dzwoniłem, pisałem. NIGDY nie dostałem żadnej odpowiedzi. Na telefon zgłaszał się automat, ble ble ble, zadzwoń pan jutro będziesz pan pierwszy.
perch22
Witam ,echo naprawione ,wysłałem do serwisu na Litwę ,08.12.2021r dotarło 10.12.2021r zapytałem czy jest opcja by wróciło do świąt , powiedział że się postara ,dzisiaj o 14,00 pan zadzwonił że echo
perch22
Witam tel. +370 687 84422 Serwis Minkoty_schosindy , emeil: service@outdoorsadventures.eu lub hb@normark.lt ja dzwoniłem na WhatsApp.
Opublikowane grafiki
98 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi