BOB1 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Tak overall ten Autochart Live jest najlepszą opcją spośród systemów w echach obecnych, no ale jest też dodatkowo płatny jako Zerolines SD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Dziękuję za wskazówki, będę kombinował.Tak, mam na myśli Autochart. Na tej wodzie pojawiam się regularnie z tym echem od 3 sezonów i za każdym razem jest to samo.Możesz mi podpowiedzieć gdzie/jak skasować te błędne mapki? Błędne mapki można skasować przełączając do widoku "Show Raw Data" (normalnie jest "Show Map Data") Wtedy zamiast "mapy głębokości" zobaczysz "ślady" twojego pływania. Na widoku mapy po powiększeniu i wskazaniu konkretnego punktu w opcjach Autochart pojawi Ci się opcja Delete.Mozolne niestety bo czeka Cię mnóstwo "klikania" Jest to opisane gdzieś na tym forum w wątku o wymianie map. Alternatywą jest usuwanie plików również opisane w tymże wątku.Pliki identyfikujesz po dacie. Opisywał to bodajże Maciej_K o ile pamiętam. Ja potrzebowałem usunąć tylko pojedyncze błędne "artefakty", więc korzystałem z pierwszego sposobu. PozdrawiamMariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 (edytowane) Witam Szuwar999 jak najbardziej jestem za,w sobotę sprawdzę czy aktualizacja coś zmieniła, w Normark powiedzieli ze po aktualizacji problem zniknie. BOB ,a jaką masz wersję oprogramowania,ja miałem do tej pory 1.140 i po za tym co napisałem wszystko działało ok,nawet jak zapisałem mapę w pamięci echa ,to po włożeniu karty pytało czy przenieść ją na kartę, Edytowane 4 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Witam jak najbardziej jestem za,w sobtę sprawdzę czy aktualizacja coś zmieniła,w Normark powiedzieli ze poaktualizacji problem zniknie. Nie znikł. Problem można sprawdzić również w trybie symulacji (ale tym wybranym ręcznie, tzn przy starcie trzeba wcisnąć Enter gdy pojawi się informacja i wybrać Simulation mode.W przeciwnym razie, tzn gdy uruchomi się bez ingerencji (bez podłączonego przetwornika) przejdzie w tryb "wystawowy" i nadpisze część ustawień. Jak przełączysz się na "GPS status view" na dole z prawej strony powinno pokazywać się LkMaster. Jeśli są tylko liczby oznaczające pojemność, to karta nie została rozpoznana jako LkMaster.Oczywiście na potwierdzenie trzeba wiele prób. Przez cały ten tydzień do wczoraj (włączałem z 10 razy) nie pojawił się ani razu i właśnie wieczorkiem znowu dał o sobie znać. PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Witaj Szuwar999, jak na symulatorze przełącze na "GPS status view" na dole z prawej strony pokazuje się LkMaster,i pokazuje moje nagrane mapy ,jak byłem na wodzie i przy normalnej pracy po wybraniu ,"GPS status view" na dole z prawej strony pokazuje Karta SD i jej pojemność ,a miejsce lokalizacji zapisu Karta SD (1), a echo normalnie pokazuje nagraną mapę ,przy każdorazowym uruchomieniu ,bez konieczności wyjmowania,karty i jej ponownego wkładania na uruchomionym urządzeniu,dla mnie aktualizacja załatwiła sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Witaj Szuwar999, jak na symulatorze przełącze na "GPS status view" na dole z prawej strony pokazuje się LkMaster,i pokazuje moje nagrane mapy ,jak byłem na wodzie i przy normalnej pracy po wybraniu ,"GPS status view" na dole z prawej strony pokazuje Karta SD i jej pojemność ,a miejsce lokalizacji zapisu Karta SD (1), a echo normalnie pokazuje nagraną mapę ,przy każdorazowym uruchomieniu ,bez konieczności wyjmowania,karty i jej ponownego wkładania na uruchomionym urządzeniu,dla mnie aktualizacja załatwiła sprawę.Witaj perch22. Prawdę mówiąc jestem nieco skołowany. Na ekranie Gps status powinno się wyświetlać LkMaster zawsze gdy jest zainstalowana karta ZL. Nie ma znaczenia czy jest to tryb symulacji czy normalny (patrz foto 1)Czy twoje nagrane mapy to warstwa Autochart live, czy też mapy głębokości utworzone programem Autochart Pro? Te pierwsze wyświetlają się tylko w trybie normalnym i nawet wtedy, gdy wystąpi problem który opisałem.To, czego wówczas brakuje, to warstwa lkmaster (foto 2, zwróć uwage na brak tła mapy), brak w menu HB chart opcji dotyczący warswy podstawowej oraz nakładki (base layer and overlay options, patrz foto 3). Brakuje też mapy głębokości wygenerowanej w AC pro (patrz foto 2 prawa połowa). Dla porównania foto 4 z prawidłowym menu HB oraz foto 5 z prawidłowym obrazem map. Ostatnie foto pokazuje Gps status view gdy wystąpi opisany problem. Jesteś pewien że aktualizacja rozwiązała problem? Skoro jak piszesz pokazała się pojemność karty zamiast LkMaster to znaczy że chyba nie do końca.PozdrawiamMariusz. Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) Tak to wygląda u mnie w opcji symulatora ,prawdę mówiąc mam ją 3-y lata ale mapami zacząłem się zajmować od tego sezonu i może czegoś jeszcze nie kumam ,albo dużo jeszcze nauki przede mną , głównie chodziło mi o to ,że nie muszę po każdorazowym wyłączeniu wyjmować i ponowie wkładać karty aby widzieć mapę. Pozdrawiam Janek. Edytowane 8 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Witam w sobotę porobię zdjęcia na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Witam kolegów ,czy może ktoś z Was korzystał z programu społecznościowego Humminbird AutoChart Live i czy są tam mapy polski bo nie wiem czy warto się rejestrować . Edytowane 22 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 22 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Witam kolegów ,czy może ktoś z Was korzystał z programu społecznościowego Humminbird AutoChart Live i czy są tam mapy polski bo nie wiem czy warto się rejestrować .Niewiele jest tam do obejrzenia. Rejestracja do podglądu- chyba niekonieczna, bo zaglądałem, a nie przypominam sobie bym oddawał im nerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Witam ,mam pytanie czy komuś z was skropliła się woda na wyświetlaczu lewy górny róg ,echo to HEKLX 7x SI GPS G2,mam to jakieś 1,5 miesiąca i nie odparowuje, zakupione w 2017r czyli po gwarancji. Edytowane 25 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Pływam w Irlandii i tutaj deszcz to norma. Ale.takicj atrakcji nie widziałem jeszcze żeby woda podeszła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) To raczej nie woda. W ekranach czasami pojawia się coś w rodzaju rozwarstwienia i wygląda jak woda. Zwykle w okolicy narożników. Nie mam pojęcia czy jest tam jakieś wypełnienie, czy coś innego ale właśnie taki efekt jak u ciebie jest widoczny. Widziałem to już w starych humminbirdach seri matrix. Edytowane 26 Września 2020 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) Woda ( wilgoć) na bank bo zmienia kształt , zależy w jakiej pozycji jest wyświetlacz ,1 foto wyświetlacz stał w pinie ,2 foto w poziomie. W starszych Humminbirdach pojawiało się ale w bardzo szybko znikało a tu cholera siedzi 1,5-tora miesiąca i nic. Edytowane 26 Września 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Gdyby to była woda to spłynęła by na dół ekranu. Nie twierdzę że to nie płyn ale moim zdaniem nie woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Witam, mam pytanie helix 7g2 ,jak nagrywam i napłynę na nagrany fragment mapy zrobiony tego samego dnie to nadpisuje ,ale jak napłynę na fragment mapy zapisany innego dnia to kasuje poprzedni zapis i zostaje tylko niebieski ślad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Witam, mam pytanie helix 7g2 ,jak nagrywam i napłynę na nagrany fragment mapy zrobiony tego samego dnie to nadpisuje ,ale jak napłynę na fragment mapy zapisany innego dnia to kasuje poprzedni zapis i zostaje tylko niebieski śladMasz kartę zerolines? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Mam kartę zerolines . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Witam Kolegów i Koleżanki,Mam pytanie do użytkowników Helix 7:Czy u was też tak jest, że po włączeniu warstwy AC (bez znaczenia czy jako bazowa czy też nakładka ) kolory oznaczające różne głębokości widać wyłącznie patrząc na ekran od dołu pod dużym kątem? Dodam że nie chodzi mi o barwy AC live, ale o warstwę AC (lkmaster, wgraną na kartę z Autochart Pro). Są to najczęściej różne oddcienie niebieskiego lub przy niektórych ustawieniach różu. Tak czy owak nie widać ich gdy patrzymy od góry, z boku czy z przodu. Są wyraźnie widoczne tylko od dołu pod kątem ok 45 stopni. Można to sprawdzić bez podłączenia przetwornika w trybie symulacji (nie można pozwolić aby sonda weszław ten tryb sama, trzeba zrobić to ręcznie wybierając menu na ekranie startowym, żeby sonda nie pogubiła ustawień) Pozdrawiam Mariusz Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dir33 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Przerwany przewód od przetwornika ok 2m od samego przetwornika. Helix 7 G2.Mam wystające 2 przewody ekranowane.Da się naprawić? Czy szukać drugi?Help 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Przerwany przewód od przetwornika ok 2m od samego przetwornika. Helix 7 G2.Mam wystające 2 przewody ekranowane.Da się naprawić? Czy szukać drugi?HelpBędę sprzedawał takiego, uszkodzonego Helixa (zalanie ekranu) z całkowicie sprawnym przetwornikiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Przerwany przewód od przetwornika ok 2m od samego przetwornika. Helix 7 G2.Mam wystające 2 przewody ekranowane.Da się naprawić? Czy szukać drugi?HelpPrzerwałem kiedyś przewód, skręciłem, zabezpieczyłem termokurczkami i o dziwo działało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dir33 Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Dzięki PanowieSpróbuję naprawić u jakiegoś elektronika, a jak nie to dokupię.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 8 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Witam Koleżeństwo.Mam pytanie i prośbę zarazem do kogoś, kto posiada sondę HELIX 7 CHIRP SI GPS G2 (lub G2N) z oprogramowaniem w wersji 2.33 (tzn najnowszym).(Poniższe rzeczy można wykonać "na sucho" w domu.)Proszę uruchomić tryb symulacji (koniecznie nacisnąć Enter w trakcje uruchamiania urządzenia, gdy pojawi się monit aby to zrobić, w przeciwnym razie urządzenie może pogubić ustawienia). Następnieproszę uruchomić odtwarzanie jakiegoś nagranego zapisu (playback) i przejść na dowolny ekran zawierający obraz SI. Jeśli ekran zawiera jakieś inne tryby poza SI, aktywny musi być panel zawierający obraz SI. Przy pomocy strzałek aktywować kursor (wystarczy wcisnąć dowolną strzałkę), po czym włączyć powiększenie przyciskiem "+". Następnie należy przesuwać okno powiększenia w lewo lub w prawo. Moje urządzenie potrafi się w trakcie tego przesuwania restartować (link poniżej do filmu obrazującego sytuację). Oczywiście zdarza się, że przez jakiś czas da się korzystać z powiększenia ale prędzej czy później i tak kończy się restartem. Inną sytuacją prowokującą restart jest wciśnięcie szybko 2 x Exit w trakcie podglądu z powiększeniem. Zauważyłem też, że przesunięcie powiększenia do końca w prawo a następnie do końca w lewo dość często skutkuje zmianą okna powiększenia na tryb bez widocznej kolumny wody (contur mode), choć w ustawieniach tryb ten mam wyłączony.Restart w trakcie używania powiększenia (zoom) można zobaczyć tutaj: https://drive.google.com/file/d/1LZvTK58fWOD8zqpb-OpR12ZscoSikatK/view?usp=sharing Zmianę trybu powiększenia na "contur mode" - tutaj:https://drive.google.com/file/d/1La7rf2ikJszPEqlvbmrBW_R5vunMT2ui/view?usp=sharing Wg mnie jest to błąd oprogramowania, ale aby to potwierdzić potrzebuję informacji, czy ktoś jeszcze zauważył podobne zachowanie.Z góry dziękuję. Gdyby ktoś potrzebował wskazówek odnośnie aktywowania poszczególnych opcji służę pomocą. PozdrawiamMariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Witam i mam pytanie czy Helix 7 SI,DI CHIRP G2 obsługuje mapę MaxiMapa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
BOB1
Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:
czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?)
Top użytkownicy dla tego pytania
28
20
12
8
Popularne dni
4 Wrz
9
25 Wrz
6
13 Gru
6
27 Lis
5
Top użytkownicy dla tego pytania
perch22 28 odpowiedzi
Szuwar999 20 odpowiedzi
Koza11 12 odpowiedzi
Paprykarz 8 odpowiedzi
Popularne dni
4 Wrz 2020
9 odpowiedzi
25 Wrz 2018
6 odpowiedzi
13 Gru 2021
6 odpowiedzi
27 Lis 2021
5 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Dzwoniłem, pisałem. NIGDY nie dostałem żadnej odpowiedzi. Na telefon zgłaszał się automat, ble ble ble, zadzwoń pan jutro będziesz pan pierwszy.
perch22
Witam ,echo naprawione ,wysłałem do serwisu na Litwę ,08.12.2021r dotarło 10.12.2021r zapytałem czy jest opcja by wróciło do świąt , powiedział że się postara ,dzisiaj o 14,00 pan zadzwonił że echo
perch22
Witam tel. +370 687 84422 Serwis Minkoty_schosindy , emeil: service@outdoorsadventures.eu lub hb@normark.lt ja dzwoniłem na WhatsApp.
Opublikowane grafiki
98 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi