BOB1 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Witam i mam pytanie czy Helix 7 SI,DI CHIRP G2 obsługuje mapę MaxiMapa .Hej,Poza własnym formatem HB i lake master obsługiwany jest format map Navionics.PzdrMariusz Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Nie obsługuje. To mapa stworzona pod Lowrance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 przemyslav Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Części,Mam taki problem, że źle pokazuje moją bieżącą lokalizację na mapie. Np. jestem na środku jeziora a na mapie pokazuje, że jestem przy brzegu lub nawet poza jeziorem.Jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Sprawdź czy nie został zmieniony układ odniesienia. Powinien być WGS84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Części,Mam taki problem, że źle pokazuje moją bieżącą lokalizację na mapie. Np. jestem na środku jeziora a na mapie pokazuje, że jestem przy brzegu lub nawet poza jeziorem.Jak temu zaradzić?Mam coś i na taką okazję u siebie, bo problem niedokładności mapy bazowej w HB jest znany, od 4.36 zacznij oglądać: Edytowane 10 Listopada 2021 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Części,Mam taki problem, że źle pokazuje moją bieżącą lokalizację na mapie. Np. jestem na środku jeziora a na mapie pokazuje, że jestem przy brzegu lub nawet poza jeziorem.Jak temu zaradzić?W HB należy dać 3-5 minut na synchronizację modułu GPS. Najlepiej włączyć echo kilka minut przed wypłynięciem. Jest to ważne zwłaszcza gdy planujesz uruchomić zapis lub AC. U mnie różnica położenia to max 3-4m, choć zwykle pokazuje dość dokładnie. Jeśli to nie to - wrzuć zdjęcie ekranu GPS status na wodzie oraz jak to wygląda na mapie. Ciekawostka którą zauważyłem kiedyś u siebie: "przejście" przez ekran gps status powoduje często ponowną synchronizację gps i konieczność odczekania kilka minut. Dla bezpieczeństwa ekran ten mam 'wyłączony' w konfiguracji. PzdrMariusz Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 przemyslav Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Maciej_K dziękuję, będę testować.Szuwar999, jeśli uda mi się jeszcze w tym roku wypłynąć to oczywiście wrzucę zdjęcie.Dzięki Panowie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Witam ,znacie dobry serwis Huminnbirda ,dzisiaj mój Helix 7 G2 po dwóch godzinach pracy przestał widzieć GPS ,wyświetla komunikat brak stałej pozycji GPS. Przywracałem ustawienia fabryczne bez skutku , a może ktoś z was spotkał się z taką przypadłością w helixe 7 G2 . Z góry dzięki dzięki za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Witam ,znacie dobry serwis Huminnbirda ,dzisiaj mój Helix 7 G2 po dwóch godzinach pracy przestał widzieć GPS ,wyświetla komunikat brak stałej pozycji GPS. Przywracałem ustawienia fabryczne bez skutku , a może ktoś z was spotkał się z taką przypadłością w helixe 7 G2 . Z góry dzięki dzięki za wszelkie podpowiedzi.W domu czy na wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Na wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) Na wodzieCzy sonda jest na łodzi podpięta na stałe do zasilania czy też podłączasz i odłączasz ją za każdym razem? Czy po pojawieniu się problemu zdjąłeś jej na chwilę zasilanie? ("Zimny" restart). Czy jak przełączasz ekrany to jest tam ekran statusu gps? U mnie każde "przejście " przez ten ekran powoduje utratę gps fix na kilka minut więc w konfiguracji mam ten ekran zablokowany i odblokowuję go tylko na chwilę w razie potrzeby. W takiej sytuacji po jego wyświetleniu należy odczekać chwilę na fix i po upewnieniu się że wszystko gra należy go ponownie zablokować. Oczywiście po tym znowu kilka minut na ponowny fix.Wyświetl sobie ten ekran i odczekaj kilka minut. Czy po 3 max 5 minutach pojawiają się satelity? Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Listopada 2021 przez Szuwar999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Witam echo jest w torbie z podpiętym zasilaniem na stałe, a przez ten ekran przechodziłem czasami kilka razy podczas łowienia i nic się nie działo ,w sobotę będę na rybach to sprawdzę twoją opcję ,dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 25 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Witam echo jest w torbie z podpiętym zasilaniem na stałe, a przez ten ekran przechodziłem czasami kilka razy podczas łowienia i nic się nie działo ,w sobotę będę na rybach to sprawdzę twoją opcję ,dzięki za podpowiedź.Zacznij od odpięcia zasilania na ok 30 sek.Gubienie gps fix przy przejśiu przez ten ekran jest wg mnie od pewnej wersji softu.Mam też osobistą prośbę: czy możesz wykonać instrukcję opisaną powyżej w poście #50? Tzn przejdź na ekran z mapą, echem 2d oraz SI. Upwenij się że aktywna jest prawa strona ekranu tzn 2d/SI i wciśnij strzałkę np w dół jeden raz następnie "+" (powinno pojawić się okno zoom) i zacznij je przesuwać energicznie w lewo. Czy podczas tego przesuwania zoom'a echo wykona restart? U mnie 100/100.PzdrMariusz Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Szuwar999,u mnie nic się nie dzieje podczas przesuwania powiększenia ,ale jam wersję 2,32 , a GPS nie reaguje stał ze 30min i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Szuwar999 Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Szuwar999,u mnie nic się nie dzieje podczas przesuwania powiększenia ,ale jam wersję 2,32 , a GPS nie reaguje stał ze 30min i nic.Dzięki za test i potwierdzenie.Jak rozumiem odpięcie zasilania nie pomogło. GPS jest na 90% realizowany jako osobny moduł, ale nie wiem czy uda się go oddzielnie kupić. Poza tym nie wiadomo, czy nie okaże się, że uwalony jest port na płycie go którego jest wpięty. Nie każdy będzie potrafił go wówczas naprawić i zapewne usłyszysz, że do wymiany jest moduł albo płyta główna (chyba że okaże się, że są zintegrowane - i to nie będzie dobra wiadomość). To są wszystko domysły, ponieważ nie rozbierałem takiego echa, ale zasady budowy tego rodzaju urządzeń nie są niczym niezwykłym. Ktoś na forum pisał, że być może będzie sprzedawał swoje echo na "organy" - to też może być dla Ciebie opcja jeśli cena nie będzie zbyt wygórowana . Możesz też skorzystać z zewnętrznego GPS:https://www.humminbird.com/support/faqs/helix_ext_gps Potrzebujesz modułu AS GRP :https://humminbird.johnsonoutdoors.com/accessories/boat-navigation/grp-external-gps-receiveroraz kablahttps://www.humminbird.com/sites/humminbird_site/files/helix_ext_gps_1ft_y-cable_rev003_0.pdf Moduł nie jest tani (jakieś 30% ceny echa) ale jeśli nie planujesz wymiany... PzdrMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Dzięki za info , wolę naprawić ,dla tego żeby nie bawić się w dodatkowe zakupy sprzedałem Huminnbirda 728 i kupiłem Helixa mam kuzyna w Vilnie , przejadę się do niego podjedziemy do serwisu Huminnbirda w Kaunas i jeżeli to moduł to opanuje sprawę tego samego dnia .Teraz Litwa będzie dystrybutorem Hb na Europę. Edytowane 27 Listopada 2021 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Dzięki za info , wolę naprawić ,dla tego żeby nie bawić się w dodatkowe zakupy sprzedałem Huminnbirda 728 i kupiłem Helixa mam kuzyna w Vilnie , przejadę się do niego podjedziemy do serwisu Huminnbirda w Kaunas i jeżeli to moduł to opanuje sprawę tego samego dnia .Teraz Litwa będzie dystrybutorem Hb na Europę. Na całą Europę??Będą mieli przedstawicielstwo u nas, czy tylko sklepy partnerskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 27 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 Tego nie wiem ,szukając serwisu zadzwoniłem do sklepu gdzie kupiłem echo to podał mi numer tel. na Litvę i taką suchą informację o dystrybucji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 W jakim języku się komunikują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 (edytowane) Dzwoniłem na WhatsApp i dogadałem się z nim po Polsku. Edytowane 29 Listopada 2021 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Witam ,echo naprawione ,wysłałem do serwisu na Litwę ,08.12.2021r dotarło 10.12.2021r zapytałem czy jest opcja by wróciło do świąt , powiedział że się postara ,dzisiaj o 14,00 pan zadzwonił że echo naprawione padł moduł GPS ,i jakiś filtr, koszt naprawy 120 euro. Pozdrawiam. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez perch22 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Witam ,echo naprawione ,wysłałem do serwisu na Litwę ,08.12.2021r dotarło 10.12.2021r ,dzisiaj o 14,00 pan zadzwonił że echo naprawione padł moduł GPS ,i jakiś filtr, koszt naprawy 120 euro.Czyli da się.Ciekawe czy ta firma nie będzie dystrybuowała HB u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Jak widać da się ,jak dzwoniłem do Normark .PL to mi powiedział 180euro z tendencją na + i koszty wysyłki ,w sklepie gdzie kupowałem echo sprzedawca dał mi telefon do tego serwisu i powiedział żeby wysyłać od razu na Litwę i tak zrobiłem, z tego co mi powiedział w sklepie dystrybutorem na Europę ma być Litwa. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez perch22 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Jak widać da się ,jak dzwoniłem do Normark .PL to mi powiedział 180euro z tendencją na + i koszty wysyłki ,w sklepie gdzie kupowałem echo sprzedawca dał mi telefon do tego serwisu i powiedział żeby wysyłać od razu na Litwę i tak zrobiłem, z tego co mi powiedział w sklepie dystrybutorem na Europę ma być Litwa.Ci sami co serwisują mają być dystrybutorami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 Tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
BOB1
Nie znalazłem wydzielonego wątku o tych echosondach a poszukuję informacji:
czy wymienione echo ma możliwość podświetlenia klawiszy (czy tylko nie potrafię ustawić?)
Top użytkownicy dla tego pytania
28
20
12
8
Popularne dni
4 Wrz
9
25 Wrz
6
13 Gru
6
27 Lis
5
Top użytkownicy dla tego pytania
perch22 28 odpowiedzi
Szuwar999 20 odpowiedzi
Koza11 12 odpowiedzi
Paprykarz 8 odpowiedzi
Popularne dni
4 Wrz 2020
9 odpowiedzi
25 Wrz 2018
6 odpowiedzi
13 Gru 2021
6 odpowiedzi
27 Lis 2021
5 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Dzwoniłem, pisałem. NIGDY nie dostałem żadnej odpowiedzi. Na telefon zgłaszał się automat, ble ble ble, zadzwoń pan jutro będziesz pan pierwszy.
perch22
Witam ,echo naprawione ,wysłałem do serwisu na Litwę ,08.12.2021r dotarło 10.12.2021r zapytałem czy jest opcja by wróciło do świąt , powiedział że się postara ,dzisiaj o 14,00 pan zadzwonił że echo
perch22
Witam tel. +370 687 84422 Serwis Minkoty_schosindy , emeil: service@outdoorsadventures.eu lub hb@normark.lt ja dzwoniłem na WhatsApp.
Opublikowane grafiki
98 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi