Homesaver Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Technik pomyślał sobie zrobimy fajne wędki takie z tubą rezonansową.Handlowiec stwierdził że jak będą ciekawie wyglądać to też będzie fajnie.No i jest jak jest.Za zwyczaj na dobrych pomysłach się przy wędkach seryjnych kończy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Skoro się podobało to w tym samym klimacie. Westin W3 Streetstick. Kijek za cztery stówki, więc co najmniej średnia półka. ULight do 5 gram, więc obstawiałbym walkę o jak najmniejszą masę, co zresztą minimalistyczna rękojeść i uchwyt typu SKSS mogłyby sugerować. Niestety okazuje się, że uchwyt jest postawiony na solidnych arborach z włókna szklanego. Ich waga to aż 15,5 g! 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 najśmieszniejsze, że braku akurat tych 15g nad wodą i tak nie zauważysz:) już większą różnicę zrobi np. 0,15g (czyli 1/100 tego co wydłubałeś) ale w okolicy szczytówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ogólnie przy przezbrajania niektórych wędek seryjnych da się urwać dużo.Tu trochę z arborów, skrobnięcie blanku, lżejszy set przelotek, rękojeści i finalnie wychodzi trochę gram mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 najśmieszniejsze, że braku akurat tych 15g nad wodą i tak nie zauważysz:) już większą różnicę zrobi np. 0,15g (czyli 1/100 tego co wydłubałeś) ale w okolicy szczytówki...No nie w tym przypadku. Goły blank po skrobance waży niecałe 28 g, więc 15 g mniej to bardzo dużo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 dużo, ale w fotelu... dołóż kołowrotek, mokrą linkę na nim i przynętę pracującą w nurcie... naprawdę sądzisz, że zauważysz różnicę?to nie zmienia faktu, że redukcja masy na pewno nie zaszkodzi:) sporo zyskałeś, ale to i tak tylko kilka procent masy kołowrotka... no i ciekawe czy nie była bardziej czuła na tych szklanych arborach? ps. to absolutnie nie jest atak na Ciebie, watek bardzo mi się podoba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 to więcej niż połowa wagi blanku, masakra nie wiem jaką ten blank ma ścianke, ale taki nieproporcjonalny arbor dodatkowo może punktowo go przesztywniać / prowadzić do powstania karbu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 naprawdę sądzisz, że zauważysz różnicę?Zauwazysz. Nadwyzka komponentow (zwlaszcza taka) w okolicach rekojesci wplywa bardzo negatywnie na czulosc kija. A w przypadku UL-ki i dlubania, ma to niebagatelne znaczenie.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zamiast tego szklanego arbora uchwyt można by zamontować na pierścieniach np. aluminiowych bez taśm itp, sądzę że czułość była by lepsza niż na pełnym arborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Teraz przerabiałem Casting Fenwick Elite Tech Salmon/Steelhead i na samym przerobieniu rękojeści (ogołocenie do samego blanku i montaż dzielonej rękojeści z pianki) urwaliśmy niemal 80 g (!) z 240 g do 163 g. Sam byłem w szoku, obstawiałem, że da się zdjąć ze 40 g max... Ale ja nie o tym chciałem. Dojrzałem już do oceny lakieru do omotek, którego aktualnie używam: https://www.ebay.com/itm/HITENA-Rod-Finish-Epoxy-Resin-Hardener-4-oz-Non-Cracking-Formula/192754171912 Jest jeszcze prostszy w obsłudze niż FlexCoat, łatwo i dobrze się miesza, ciężko go zabąbelkować, ale ma krótszy czas pracy - po 30-40 min ciężko już na nim pracować, podczas gdy FlexCoat wtedy dopiero daje oznaki wiązania. Na początku nie mogłem się do tego przyzwyczaić, teraz jak już wyczaiłem, co po jakim czasie mogę robić i włączam sobie minutnik, jak zaczynam mieszać to pracuje mi się na nim doskonale. Z wad - żywica bardzo lubi krystalizować, ale to standardowo wystarczy włożyć buteleczkę do gorącej wody, żeby się zhomogenizowała 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Korzystając z promocji kupiłem sobie takiego teletravelka. Oczywiście w takim wydaniu nie mógłbym nią łowić Po pierwsze - przelotki do wymiany (pomijając, że ciężkie to pierwsza za niska i/lub za mała). Po drugie - rękojeść jest za długa, jak na tą długość wędki, a przy okazji śmiało mogę jeszcze urwać parę centymetrów z długości transportowej (w tej chwili ma 53,5 cm, zobaczymy, ile da się urwać). No i po trzecie - ta rękojeść oczywiście nie jest korkowa tylko okleinowa i w dodatku strasznie ciężko postawiona (masa całej wędki 164,6 g). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Ooo tutaj to na pewno dużo z wagi całkowitej urwiesz ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Udało się zjechać do 45,5 cm i 122 g wagi. Czyli 8 cm i ponad 40 g. I teraz mi się podoba 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Popróbowałem wczoraj rękojeści ze wstawkami z kory brzozy Łatwo się toczy, fajny akcent na upiększenie rękojeści darmowym kosztem 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Mój szwagier robi sobie rękojeści z kory sosny, wychodzą lekkie i w ciemnej tonacji, całkiem fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Panowie pytanie... Czy te wszystkie kory trzeba stabilizowac wcześniej? Jak to wygląda? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 W moim odczuciu kory nie musisz stablilizować, będzie się zachowywać podobnie jak korek czyli nasiąknie wodą, ale nie rozszerzy się tak mocno jak drewno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 taki wątek mi się przypomniał: http://jerkbait.pl/topic/8645-rekojesci-z-kory-brzozowej-watek-wydzielony/ kiedyś były w nim piękne zdjęcia ale niestety podzieliły los zdjeć wrzucanych na dyski zewnętrzne przez użytkowników.... szkoda, na jerku by przetrwały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ja mam całą rękojeść zrobioną z kory sosnowej, wędka zrobiona 6-7lat temu dość mocno eksploatowana. Z rękojeścią nic się nie dzieje, myślałem że będzie pękać, kruszyć się itp. nic znaczącego się nie działo. Zaimpregnowana tylko olejem lnianym.Kiedyś wrzuciłem fotki, ale nie wiem w jakim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Zrób nowe zdjęcie, będzie od razu jak wygląda po latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Piotrze jaki to materiał użyłeś? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Piotrze jaki to materiał użyłeś? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu TapatalkaSosna i topola ale do końca nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Trochę nie bardzo mam o czym pisać, w końcu 'w internecie wszystko już jest' Ale dwie osoby mnie pytały, jak ja przytrzymuję te mikro przelotki na blanku przy kręceniu omotki. No to mały tutorial.To raczej kwestia wprawy niż jakiegoś specjalnego patentu. Nawet cieniutki pasek papierowej taśmy dobrze przytrzyma przelotkę na miejscu.Można też użyć sprytnego urządzenia z gumki recepturki i koralika.Koralik musi mieć ciasną dziurkę w stosunku do grubości gumki. Przy użyciu cienkiego drucika przewlekamy gumkę przez koralik.Używając tego patentu najpierw zakładamy 'urządzonko' w miejscu, gdzie ma stanąć przelotka i wsuwamy stopkę pod gumkę.Kręcąc omotkę, gdy na stopce będzie już tyle zwojów nici, że będzie się trzymać, po prostu luzujemy gumkę, ciągnąc za koralik i przekładamy gumkę za przelotkę, żeby móc dokończyć omotkę. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio83 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Kamil dobry patent z koralikiem .Ja zawsze wiązałem gumki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi