Fatso Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 I warto też sprawdzić stopki, czy na pewno są proste i dobrze do blanku przylegają. Czasami potrafią przylegać "inaczej" i wtedy nie ma to, jak silny kciuk, albo klapcęgi, kombinerkami także zwane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Warto od razu też z fazować pilniczkiem stopkę tak by omotka gładko weszła na nią, warto też dać zaraz za przelotką gumkę lub jakiś stoper , który nie pozwoli przesunąć się przelotce , właśnie zdarza się to jak wejście stopki jest za grube i nitka zamiast wchodzić na stopkę zaczyna nam przesuwać przelotkę po blanku....jeśli odtłuszczacie miejsce gdzie jest przelotka np acetonem to lepiej zrobić to przed zażożeniem przelotki z gumką bo aceton potrafi zareagować z taką gumką i spali ją nam i przerwie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Aceton to bardzo agresywny rozpuszczalnik, potrafi nawet 'zmatowić' niektóre lakiery. Sam odtłuszczam zawsze cały blank izopropanolem. Dobrze zbiera i szybko odparowuje z blanku. Oczywiście zdjęcia poglądowe dla zaprezentowania patentu. Też zawsze spiłowuje Dremelem czubki stopek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) Dobrze też trzyma cienki pasek wentyla rowerowego Edytowane 29 Czerwca 2020 przez Robas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Tak sobie - może małe przelotki na cienkim blanku OK, przy większej średnicy kiepsko. Ten patent z koralikiem wygląda fajnie - byle dobrać koralik z odpowiednim otworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Tak trochę sentymentalnie... Odnowiłem dla kolegi kijek podpisany nickami dwóch znamienitych forumowiczów. Pewnie tylko starsi stażem użytkownicy mogą ich kojarzyć Cieszę się, że obydwu miałem okazję poznać osobiście. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Heh..Ja do dzisiaj nie rozstaje się z ATC od SAKS'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Przy toczeniu rękojeści na pewno wielu z Was korzysta z odciągu wiórów. Fabrycznie dodawane są zazwyczaj węże z PCV, albo w ogóle plastiku, sztywne i mało wygodne w użyciu (no chyba, że zamontowane na stałe to wtedy nie ma to znaczenia). Ja sobie zawsze podstawiam wlot jak najbliżej dłuta, a i często odkurzam podłogę wokół tokarki, więc średnio to wygodne. Długo jechałem na oryginalnym wężu, aż kupiłem elastyczny poliuretanowy i... jestem w szoku jak ja mogłem się tyle czasu męczyć. Polecam, mała rzecz, a cieszy https://allegro.pl/oferta/przewod-waz-odciag-trocin-100x3m-poliuretan-spiro-5214858819A przy okazji, odciąg wiórów używam marki Dedra 1100W. Już z 10 lat mi służy i nie mam zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 To jak już jesteśmy w temacie przydatnych rzeczy... przed przeprowadzką nie czułem potrzeby takiego urządzenia, ale teraz wiedziałem, że będę miał 'na tej samej fazie' garaż dziadka, który lubi sobie czasem migomatem wysadzić korki... Także już nie raz mi roboty zaoszczędził mały zasilacz awaryjny (UPS). Kupiłem marki VOLT o pojemności 800VA/480W, żeby w razie potrzeby utrzymywał jeszcze komputer, ale do maszynek, które mają przecież poniżej 10W to spokojnie wystarczy jakiś najmniejszy dostępny. Widziałem nawet takie sprytne w formie nieco grubszej listwy przedłużacza. No i przy okazji pokażę jeszcze jak zniszczyłem legendę Zielony Konger Tango 275 został całkowicie rozbrojony, zostawiłem tylko oryginalne napisy, resztę zdarłem do gołego blanku. Wymieniłem też wklejkę na dłuższą i ciut delikatniejszą, bo w oryginale to on zawsze był dla mnie idealną wędką pod boczny trok, a nie pod XUL w tym małe nieloty. Z rękojeścią miałem dylemat, bo z jednej strony chciałem zrobić podobny do oryginału, ale z drugiej wolałem zejść jak najniżej z masą, więc ostatecznie zamontowałem ten sam typ uchwytu, czyli DNPS, ale w rozmiarze 16, zamiast 18 i jedynie szczątkowy korek, zakończony korkogumą. Set przelotek postawiłem oczywiście znacznie lżejszy od oryginału. No i to, co najciekawsze: waga wędki zmieniła się z nieco ponad 145 g na równo 99 g! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Kiedy będzie na sprzedaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Zobaczymy, jak przetestuję Ale do XUL optymalne jest dla mnie 1,9 - 2 m, więc duża szansa, że odświeżone Tango nie zagrzeje u mnie miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Kamilu, dobrałeś się już do Kongera WC Zander ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Jeszcze nie, czeka na wizję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ninja05 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Witam, szczupły 95 cm złowiony na kijek od Ciebie od 0 do 5gA takie 70 cm ciągnie tylko gwizda 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Pięknie! Bardzo się cieszę i gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Bo ciągle dostaję pytania, co to są za blanki, albo gdzie można kupić takie blanki, na których zbroję XUL spinningi... więc może, jak napiszę w wątku to mniej będę miał odpisywania. Otóż te blanki składam, dopasowuję i przygotowuję najczęściej z następujących komponentów: Od dołu: szczytówki od spinningów o cw 5-20, 5-25 g z aliexpres - na dolniki; szczytowe sekcje od muchówek (w tym przypadku z estekroksów) - na część tubular szczytówki; oraz długie 80 cm wklejki z pełnego węgla z aliexpres - na wklejkę oczywiście.Reasumując, sporo z tym pracy, żeby złożyć, podocinać, dopasować, oskrobać i przelakierować, ale nie znam tak delikatnych blanków dostępnych normalnie w sprzedaży, a już na pewno nie w takiej cenie 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Doceniam jak użytkownicy moich wędek dają mi znać, co mogę w nich poprawić. Jakby nie patrzeć, chciałbym być w tym coraz lepszy, a nie stać w miejscu. Ostatnio jeden użytkownik zwrócił mi uwagę, że mógłbym zaklejać otwór w męskiej części złącza, bo brzydko to wygląda. Raczej wszystkie blanki, które kupuję (no-name) mają tam dziurę, a sam nigdy na to uwagi nie zwracałem, ale skoro jedna osoba sądzi, że wygląda to nieładnie to może i więcej, więc od dzisiaj zaklejam 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Oby nie wszystkie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Oby nie wszystkie Hubert odrobina korka nie zaszkodzi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zaklejaj, ale jak kij w piance to wypełnienie również rób z pianki:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zaklejaj, ale jak kij w piance to wypełnienie również rób z pianki:)Hmmm, no w sumie racja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 Miałem tylko jeden przypadek kijka z pracowni, w wersji "niezabezpieczonej". Sam dorobiłem z twardej pianki.W fabrycznych takiego nie trafiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NOMAK BBI Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Witam Kamilu.Chyba niedawno temu nabyłeś na Jerkbaitowej giełdzie wędeczkę Konger WCH Elvis 220. Właśnie jestem w trakcie przerabiania takiego kijka. Są one tragicznie ciężko uzbrojone według mnie. Potężny uchwyt kołowrotka i ciężkie przelotki. W planie mam uchwyt kołowrotka SKSS-16 i przelotki Sea Guide Zirconium. Chciałbym Cię zapytać czy masz już jakieś plany jak "ubrać" na nowo tą wędkę? Jestem ciekawe Twojej wizji tego kijka. Pozdrawiam Tomek. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez NOMAK BBI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Tak, też uważam, że są tragicznie ciężko uzbrojone, a rękojeść wydaje mi się nieproporcjonalnie gruba do blanku. Jeszcze go nie rozebrałem, bo najpierw muszę skończyć Equsa Tango, ale jak się wezmę za Elvisa to dam znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Podpuściłeś mnie i już się za niego zabrałem Wędka jest strasznie ciężko uzbrojona, zresztą nawet te 113 g, które powinna wg opisu ważyć to jest przynajmniej ze 20 g za dużo, jak na tą długość i cw. A zresztą waży znacznie więcej bo prawie 130 g... Sam blank waży prawie 37 g - to sporo, ale ścianki ma grube, mięsiste, więc nieszczególnie mnie to dziwi. To jest zupełnie co innego niż blank Mikrosa. Tak naprawdę gdyby nie wklejka to blank od Elvisa miałby pewnie jakieś 15-18 g wyrzutu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi