Skocz do zawartości

Moje patenty w rodbuildingu

Mekamil

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby go nie było to... jakoś by to było ;) Kręgosłup można też zaznaczyć poprzez kreskę cienkopisem na taśmie papierowej. Tak robię zawsze jak blank ma 'fakturę' - China marker ciężko jest potem usunąć z zagłębień, a taśmę wystarczy po sklejeniu rękojeści oderwać. Inna sprawa - China marker łatwo się ściera i przy dopasowywaniu rękojeści można się przez nieuwagę pozbyć naszego tick marka.

post-45988-0-04038000-1633753883_thumb.jpg

• Like 5

• 2 miesiące temu...

...ja bym postawił na opcję której nie ma na zdjęciu czyli DPS (przycięty od strony gwintu ile się da) + szczątkowa pianka - dla mnie optimum jeśli chodzi o stosunek waga / ergonomia (oczywiście pomijając Delfina)

Sprawdziłem w końcu. Przycięty Fuji DPS16 i minimalna ilość pianki.

post-45988-0-56154400-1640589371_thumb.jpg

post-45988-0-69284900-1640589399_thumb.jpg

• Like 5

A dzisiaj taki trochę post o ewolucji mojego dobierania spacingu :)

Na początku pewnie jak wszyscy, najpierw patrzyłem w tabelki, dobierałem wartości do zbrojonego blanku, przyklejałem przelotki taśmą, korygowałem, znowu przyklejałem przelotki, znowu korygowałem i dopiero zbroiłem, ew. powtarzałem poprzednie kroki jeszcze raz lub dwa w przypadku trudniejszych projektów.

Po czasie tabelki i tak już miałem 'w głowie', więc wstępnie sobie rozpisywałem na kartce, przyklejałem przelotki taśmą i czasami nawet już poprawiać nie musiałem. 

Teraz robię jeszcze inaczej. Naginam sobie blank (ze sklejoną rękojeścią oczywiście) i patrzę, gdzie postawiłbym przelotkę wejściową, kładę blank na blacie i wejściową oraz resztę przelotek układam obok niego, tam gdzie mniej więcej powinny wypadać. Wstępnie koryguję ręcznie, bo nawet stożek da się tym sposobem ładnie dobrać. Dopiero wtedy mierzę i zapisuję odległości i dopiero przyklejam taśmą przelotki do blanku, żeby sprawdzić, jak pracuje pod obciążeniem.

Przy takiej metodzie już nawet poprawki rzadko muszę wprowadzać, albo tylko minimalne. Nie wiem, czy to kwestia wprawy i doświadczenia, czy po prostu taki sposób jest najszybszy i najwygodniejszy. Zachęcam do wypróbowania ;)

Edytowane przez Mekamil
  • Like 3

Jak jesteś początkującym to zwykle kupujesz gotowy set firmowy i stożek mniej lub bardziej sam z siebie wychodzi. A jak jesteś bardziej doświadczony to na etapie zamawiania przelotek wiesz co wybrać do zbrojonego blanku, albo masz zapasy, żeby w razie potrzeby korygować.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

"kładę blank na blacie i wejściową oraz resztę przelotek układam obok niego, tam gdzie mniej więcej powinny wypadać. Wstępnie koryguję ręcznie, bo nawet stożek da się tym sposobem ładnie dobrać"

Zgadza się tylko powinieneś to robić np na krawędzi blatu lub na jakiejś wytyczonej prostej, blank już powinien być chociaż wstępnie ubrany w uchwyt i założony kołowrotek ze zdjęta szpulą, oś szpulki powinna się pokrywać z linią na blacie  blank w pewnym miejscu tez pokryje ci się z linia na blacie, i wtedy dobierasz rozmiary przelotek i ich rozmieszczenie na blanku, stopka na blank a linia na blacie powinna być w dolnej średnicy przelotki i tak z każą mniejszą aż do KB, wtedy będzie najlepszy stożek najbardziej wydajny do dławienia plecionki-żyłki ... przynajmniej przy zbrojeniu w system kr a praktycznie widzę że większość tak zbroi.

PS. zdjęcie dla zobrazowania bo nie wiem czy jasno wytłumaczyłem :P

post-55811-0-28759200-1642070058_thumb.png

• Like 1

Dokładnie. Nie jest przecież tak, że do konkretnego blanku da się dobrać tylko jeden właściwy set i rozmieszczenie przelotek. Każdy blank da się uzbroić na nieskończoną liczbę sposobów i znaczna większość będzie się bardzo dobrze spisywać.

Tak samo niech nikt nie da sobie wmówić, że Fuji New Concept, czy KR Concept jest poprawny tylko wtedy, jak wszystkie wymiary i odległości są zgodne z tym, co jakiś spec z Fuji gdzieś tam napisał. To są tylko sugestie, a ostatecznie i tak trzeba robić po swojemu :)

• Like 4

Użyłem dopiero kilka razy, ale już wiem, że to był absolutnie genialny zakup. I generalnie dla wszystkich osób, które chociaż czasami bawią się w przerabianie firmowych wędek to absolutny zakup konieczny. Nazywa się to 'stacja hot air' i w praktyce jest małą, precyzyjną opalarką, czyli czymś czego już od dawna potrzebowałem tylko nie wiedziałem, gdzie to kupić ;)

W komplecie cztery końcówki od wąziutkiej np. jak chce się nagrzać tylko pierścionek do szerokiej do nagrzania całego uchwytu. Płynna regulacja siły dmuchania i ustawienie dokładnie pożądanej temperatury.

Ile ja bym czasu i wysiłku zaoszczędził jakbym już dawno się zaopatrzył w ten gadżet :D

post-45988-0-43275300-1642710681_thumb.jpg

• Like 7

Oczywiście nie trzeba kupować Yato, celowo nie wymieniałem z nazwy ;) Jest ogrom różnych modeli, różnych firm. Ja po prostu mam zaufanie do tej marki, a też cena nie była kosmiczna.

A no i jak ktoś się bawi również elektroniką to pod hasłem 'stacja lutownicza' znajdzie takie mini opalarki razem z lutownicą. Wtedy ma 2w1 ;)

• Like 1

Oczywiście nie trzeba kupować Yato, celowo nie wymieniałem z nazwy ;) Jest ogrom różnych modeli, różnych firm. Ja po prostu mam zaufanie do tej marki, a też cena nie była kosmiczna.

A no i jak ktoś się bawi również elektroniką to pod hasłem 'stacja lutownicza' znajdzie takie mini opalarki razem z lutownicą. Wtedy ma 2w1 ;)

A tak z ciekawości jaki to ma „zakres” temperatur ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk