koziol1006 Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 W początkach swojego zbrojenia spotkałem się kilkukrotnie z tym, że mój patent na nie stosowanie winding checków tylko wykończanie rękojeści ringiem z lakieru na omotce był wyśmiewany. Do tej pory często tak robię, a w kijach dla siebie praktycznie zawsze. Bo nie lubię ozdobników, a tym bardziej nie widzę powodu płacić kilkanaście PLN za każdy taki nie wnoszący żadnych walorów użytkowych element. I widzę, że coraz częściej seryjne wędki też tak są wykończone. Pomijam chinole z dolnej półki, bo tam to bardzo częste, ale widziałem już kilka japońskich modeli, a teraz widzę, że nawet Stcroix 'żydzi na pierścionkach' jak to kiedyś usłyszałem IMG_20240612_152232.jpgJaki z tego morał niech każdy dopowie sobie sam.PS. ja przynajmniej ten 'pierścionek z lakieru' robię w miarę równy i estetyczny, a nie zaświniam lakierem rękojeści po pół centymetra w każdą stronę...Kamil to nie jest Twój patent tylko to już dawno powstało , wystarczy zobaczyć na amerykańskich forach rodbuildingowych - nosi to nazwę epoxy ramp. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziol1006 Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 W początkach swojego zbrojenia spotkałem się kilkukrotnie z tym, że mój patent na nie stosowanie winding checków tylko wykończanie rękojeści ringiem z lakieru na omotce był wyśmiewany. Do tej pory często tak robię, a w kijach dla siebie praktycznie zawsze. Bo nie lubię ozdobników, a tym bardziej nie widzę powodu płacić kilkanaście PLN za każdy taki nie wnoszący żadnych walorów użytkowych element. I widzę, że coraz częściej seryjne wędki też tak są wykończone. Pomijam chinole z dolnej półki, bo tam to bardzo częste, ale widziałem już kilka japońskich modeli, a teraz widzę, że nawet Stcroix 'żydzi na pierścionkach' jak to kiedyś usłyszałem IMG_20240612_152232.jpgJaki z tego morał niech każdy dopowie sobie sam.PS. ja przynajmniej ten 'pierścionek z lakieru' robię w miarę równy i estetyczny, a nie zaświniam lakierem rękojeści po pół centymetra w każdą stronę...Kamil to nie jest Twój patent tylko to już dawno powstało , wystarczy zobaczyć na amerykańskich forach rodbuildingowych - nosi to nazwę epoxy ramp. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 Ja tam się założę, że niektóre firmy/osoby stosowały ten patent jeszcze zanim genialni amerykanie wpadli na pomysł, żeby to nazwać epoxy ramp Chyba, że pijesz do samego stwierdzenia że napisałem 'mój patent' - to ja tak domyślnie piszę o wszystkich sposobach, które stosuję przy zbrojeniu, mając świadomość, że ktoś tak już kiedyś pewnie robił lub robi. Na pewno nic nowego nigdy nie wymyślę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Mam kolegę, który używa niemal wyłącznie wędek spinningowych, ale używa do nich multiplikatorów (niskoprofilowych). Bo wśród wędek castingowych rzadko znajduje takie, które mu odpowiadają. I zupełnie mu nie przeszkadza, że nie ma pazura, że pierwsza przelotka jest znacznie wyżej niż wodzik multika i że przy ugięciu wędki linka przechodzi pod blank praktycznie pomiędzy każdymi dwoma przelotkami na szczytówce. Łowi bardzo często, a o wędki dba 'mocno średnio', mimo tego raczej rzadko je łamie. A my tu dyskutujemy o poprawnym rozmieszczeniu przelotek co do ćwierci centymetra i jakie dać rozmiary na wejściu i w stożku pod konkretny kołowrotek...Coraz częściej mam wrażenie, że teoretyzujemy o tak wielu niuansach, które mają tak minimalny wpływ na walory użytkowe, że zwyczajnie szkoda czasu i energii.Takie tam przemyślenia... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 To tak jak z adidasami - "pasują" do wszystkiego, przez co zwracają uwagę.. i wzbudzają zachwyt osobników estetycznie wyzwolonych Kije których używamy, zwłaszcza te budowane od podstaw, ich forma, skład, wygląd i kształt mają wiele wspólnego z tzw haute couture. Jest to sztuka tworzenia rzeczy doskonałych, idealnie dobranych do gustu odbiorcy, a do rywalizacji staje konfekcja z krzykliwymi etykietami. Albo domowa szarlotka vs ekonomiczny wypiek z biedry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Mnie również bawią teorie i wiara w to, że przesunięcie przelotki o 3mm, albo odchudzenie o 1g sprawi że to będzie zupełnie inna wędka. Z drugiej strony dążenie w rodbuildingu do stworzenia wędki idealnie dopasowanej do potrzeb użytkownika, to główny cel!!!...A łowienie spinningiem z multikiem... no cóż , można też odwrotnie- założyc kołowrorek ze stałą szpulą do casta. Można też jeść schabowego pałeczkami, tylko po co...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Da się też dobrać spacing, który pasuje i pod multik i pod korbę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Oczywiście! Tylko jak coś jest do wszystkiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Oczywiście! Tylko jak coś jest do wszystkiego...... To jak jest dobrze zrobione, potrafi byc bardzo uniwersalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgadza się- uniwersalne, czyli do wszystkiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 Mikado SensorX, już trzeci taki przypadek. Wklejka jest wsadzona praktycznie na sucho, więc trzyma się tylko na omotce, a że pracuje w tym miejscu dość mocno to lubi w końcu wypaść. Swoją drogą nie wiem za co te wędki takie chwalone - za tą cenę to raczej cienko wypadają pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 Cenione są za łatwość wymiany wklejki po uszkodzeniu.Nic nie trzeba kombinować (podgrzewać, rozwiercać ...), wystarczy przelotki przełożyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 Hehe, no tak. Ale sporo pozytywnych opinii od użytkowników, a nie rodbuilderów widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Da się też dobrać spacing, który pasuje i pod multik i pod korbę To prawda. Kiedyś pojechałem a ryby i na łowisku okazało się że wziąłem spinning.... i multiplikator. Chodziło o to że miałem wędki w identycznych pokrowcach i po prostu w pośpiechu chwyciłem nie ten pokrowiec co trzeba.... co było robić, założyłem multiplikator do spinningu i zacząłem łowić. Okazało sie, że uchwyt DPS-18 jest bardzo wygodnym uchwytem do łowienia multikiem, świetnie mi się łowiło bez pazura. Rzucało się z tego egzotycznego zestawu zupełnie przyzwoicie - plecionka, stosunkowo ciężkie przynęty.... nawet złowiłem kilka szczupaków reasumując - to doświadczenie poskutkowało w moim przypadku wędką o której pisze Kamil, mam takiego właśnie "uniwersała" średnio-cięzkiego szczupakowego na DPS którego pierwsza przelotka to dwustopkowa #30. Pójdzie dobrze i pod Slammerem 360 i pod Calcutta 201, i z ręki i w trollingu.... taka pamiątka z czasów kiedy jeszcze miałem zajawkę na szczupaki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Ja kiedyś celowo używałem spinningu 3,05 z multiplikatorem - spacing pasował - wejściowa była 30, ale niską, więc grało zupełnie dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Jak wtedy trzymacie wedle ? Multikinem do góry ? Linka nie trze po blanku przy ugięciu ? Kurczę muszę sprawdzić kiedyś ten patent Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 A niech sobie trze. Kiedyś wędki pod spincasta miały po trzy przelotki przy długości 1,8 m i jakoś wędkarze tym łowili mimo, że linka przechodziła pod blank o dobre naście centymetrów. I nikt nie miał dylematów, że to źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 A niech sobie trze. Kiedyś wędki pod spincasta miały po trzy przelotki przy długości 1,8 m i jakoś wędkarze tym łowili mimo, że linka przechodziła pod blank o dobre naście centymetrów. I nikt nie miał dylematów, że to źle Hehe no tak [emoji12] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczek322 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Mekamil powiedz w jaki sposób robisz wcierke lakieru. Masz jakiś patent żeby nie było wtrąceń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Jeżeli już 'wcieram' to żywicę, taką, jak do omotek, ale rozcieńczoną izopropanolem przynajmniej 1:1, bo sama w sobie jest za gęsta. Nakładam odrobinę na skrawek materiału z dobrej jakości bawełny i wcieram na tyle energicznie, żeby przy tarciu się trochę cieplejsze robiło. Na delikatnych blankach to tylko lakierowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczek322 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 A jaka konkretnie ściereczka? Żeby nie zostawiała nitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Dokładnie dlatego napisałem z dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zamiast ściereczki proponuję używać gumowych rękawiczek lub folii.Sprawdzone, działa idealnie i nie zostają żadne nitki. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Nigdy nie lakierowałem blanku, ale mam pytanie, czy nie lepiej zamiast wcierki , gdzie efekt jest różny, polakierować blank prostym sposobem dostępnym na YT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Niezależnie od metody najważniejsza jest wprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi