Skocz do zawartości

Wklejka - jak zrobić lub wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,
Jako że przeszukałem sporą część forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, postanowiłem stworzyć nowy wątek.
A mianowicie o złamaniu szczytówki we wklejance.
Zdarzyło się to podczas łowów przez mojego brata. Niestety, pękł ostatni segment wklejki.
I tu pytanie- co teraz? Ze zwykłego złamanego spiningu wiadomo- da się zrobić wklejkę. Ale co, gdy złamała się szczytówka wklejki?
Niestety jest ona wklejona w blank i chyba w tym jest cały problem. Da radę jakoś ją wyciągnąć? Bo chyba jeśli to już się stanie to problem z głowy.
Jeśli nie to mam niemały problem, bo seria ta już wyszła i raczej ciężko będzie dokupić nowy element. Mowa o wędce Team dragon 240cm 7-28g.

Pozdrawiam

Już mówie jak to wygląda. Owszem mamy swoje sposoby :D osobiście nie ja zajmuję się demontarzem uszkodzonych wklejek tylko robię nowe omotki gdy nowa szczywóweczka jest już wklejona, ale to nie wielka filozofia wymienić ten element :D Przedewszystkim należy usunąc omotke i przelotke na połączeniu wklejki z resztą szczytówki. Tak przygotowany element należy podgrzać w miejscu łączenia (około 5cm wklejka siedzi w szczytówce) Oczywiście nie należy przesadzać z temperaturą bo blank przepalimy i nici z naprawy. Należy poprosić o pomoc drugą osobę która gdy Ty podgrzewając newralgiczne miejsce będzie ciągnąć szczytówkę tak by zaraz po puszczeniu wiązania kleju niepotrzebnie nie narażać wędki na dodatkowe przegrzanie. To cała filozofia. Niestety mimo że wklejki fabrycznie są wklejanie od góry i nie ma stożka który mógłby rozwarstwić szczytówkę nie zawsze uda się taka operacja i szczyt się rozwarstwić potrafi. Także musisz uważać.

Radzę mocno ciągnąć jak najbardziej liniowo przy podgrzewaniu a wszystko powinno się udać. Do podgrzewania najlepiej użyć opalarki z regulacją temp. ale i zapelniczka da się to zrobić (to jednak niesie ze sobą większe ryzyko przepalenia blanku)

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich

w ubiegłym roku odkopałem w piwnicy stara okoniówke (Inti blue wind :mellow: 1-5g, ale dla blanku te 5g jest mocno niedoszacowane, bo i 15g śmiga się bez jakiejkolwiek obawy). Wziąłem ją kilka razy na łódkę i wyszło na to, że blank ma spory zapas mocy. Jako przyłów dostałem szczupaczka ponad 90cm i kłopotu nie było. Problemem jest wklejka, która jak dla mnie jest sporo za miękka i przy tych 5g już nie widać za wiele na niej. Udało mi się ją wyciągnąć i teraz pojawia się kłopot z dobraniem nowej. Nie chciałbym mieć znów tutaj wysztywnienia, a tylko mieć możliwość obserwowania brań przy troszkę większych główkach. Jak się za to zabrać? szukać szklaka, czy może cienkiego węgla?

• 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

witam kilka dni temu po wiosennych porzadkach odkurzylem malo uzywane wedzisko dragon thytan feeling z nieszczesnymi wymiennymi szczytowkami "szklanymi" a ze do sezonu sandaczowego jeszcze troche wody w odrze uplynie) wpadlem na szatanski pomysl , a mianowicie ze dorobie szczytowke pelna weglowa i tu prosze forumowiczow o pomoc w wykonani tego elementu. Jak dobrac szczytowke zeby wspolpracowala z przynetami o gramaturze 10-30 gram jaka dlugosc ma miec dorobiony element , a moze dokupic szczytowke od pickera i spasowac wedziskiem?

• 8 miesięcy temu...

Witam. Postanowilem po przeczytaniu tutaj wielu cennych info na temat wlasnorecznego kręcenia kijków zrobic cos samemu. Nim jednak zaczne cos próbowac skladac,wymyslilem sobie na poczatek wymiane omotek w swoim starym Team Dragonie (wklejka j/w) . Wszystko posuwalo sie w dobrym kierunku,stare omotki,przelotki zdjęte.Nawiniete nowe,pozostalo tylko polakierowac.I stalo sie...Przez nieuwage złamałem szczytówke jakies 8cm. od góry. Próbowalem podgrzewac delikatnie miejsce łaczenia blanku z wklejką i na siłe wyciągnąc jak pisał kolega wyżej,ale ani drgnie. Jest jakis inny sposób? Myslalem juz zeby sciąć ją przed łączeniem i wwiercic sie do srodka coraz to wiekszym wiertłem az do scianek blanku.Boje sie jednak ze powstaną jakies pekniecia,rysy,a wtedy juz po zabawie.Co myslicie?

• 3 tygodnie później...

A co zrobić jak jest złamana w miejscu wklejenia i nie ma za co pociągnąć?

Nie wystaje nawet 1mm.

Czy trzeba zdjąć omotkę?

Może tylko rozwiercić i wkleić ?

Czy lekko oszlifować miejsce wklejania?

Szczytówka w miejscu pęknięcia ma 1,9mm.

Jakiego kleju użyć?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Edytowane przez zybi

Omotkę trzeba zdiąc odciąć delikatnie mikro brzeszczotem 5 mm. blanku,żeby został kawałek wklejanki odpowiednio podgrzać i wyjąć pozostały kawałek

wklejki i wstawić nową szczytówkę, ja u siebie w serwisie węd.używam klejów Amerykańskich ale możesz użyć kleju poxipolu  dwuskładnikowego  bezbarwnego

jest dosyć tani .

• Like 1

• 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

Witam, posiadam jedną z wędek, która posiada wymienne szklane szczytówki, które pękają przy nieumiejętnym użytkowaniu kija. Czy macie może jakieś pomysły, jak rozwiązać ten problem, czy wkleić szczytówkę węglową- pustą czy pełną, czy szklaną o mniejszym ugięciu i jak specyfikacja kija się zmieni po tej wymianie.Na zdjęciu ugięcie przy główce 18g. Proszę o propozycje rozwiązania problemu. Kij który posiadam to dragon mystery  xt zander 225/10-40g. Pozd.

post-52126-0-61961200-1444644011_thumb.jpg

post-52126-0-40820300-1444644026_thumb.jpg

• Like 1