Skocz do zawartości

Jerkbaitowy wyjazd podlodowy do Szwecji - czy są chętni ?

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zastanawiam się czy byłby sens zorganizować wyjazd na łowienie podlodowe do Szwecji dla grupy forumowiczów, czy znalazłyby się osoby na tyle doświadczone i zainteresowane wędkarstwem podlodowym że byłyby zainteresowane takim wyjazdem. Klimat z grubsza może obejmować konieczność przemieszczania się skuterem śnieżnym, używania świdra spalinowego do przewiercenia się przez metrowy lód itp.  W nagrodę można połowić np. okonie +40 cm, może się trafić też szczupak, sandacz czy pstrąg

W grę wchodzi potencjalnie kilka wód i kilka terminów dlatego nie podaję szczegółów, w tym momencie bardziej chodzi mi o to żeby oszacować zainteresowanie tematem który wydaje mi się dosyć mocno niszowy ale może się mylę...

Forumowiczów poważnie zainteresowanych wyjazdem tego typu proszę o dopisywanie się poniżej, ok. połowy października zamknę wątek i zobaczymy ilu Was się uzbierało... chcę jednak podkreślić że to nie jest lista zapisów na konkretny wyjazd tylko na razie ankieta badająca zainteresowanie - jesli jakiś konkretny wyjazd miałby dojść do skutku to będzie nowy wątek i oddzielna lista.

pozdrawiam

• Like 3

Sam myślałem o takim wypadzie, ale do południowej Szwecji. Wiosną odwiedziliśmy jeziorko, które wydawało się piękną sprawą na okres zimowy (okoń, sieja + szczupak). Ale niestety rodzina, finanse i resztki zdrowego rozsądku każą mi te plany w swerze planów pozostawić ;)

Friko byłem na północy 2 razy zimą i łapałem ryby, a właściwie próbowałem. Można "utopić wyjazd" bez dobrego przewodnika na miejscu. To zupełnie inne warunki połowu jak u nas.

Teraz mam jednak bezcenne doświadczenie. 

Edytowane przez silurus

Jakby co, to mam człowieka, który na miejscu tj. w Szwecji organizuje podlodowe łaowienie. Ryby wielkie i dużo, przede wszystkim szczupaki, okonie i palie. Jakbyście byli zainteresowani to dajcie znać, skontaktuję Was.

• Like 1

To ja chcę na palie  :D

"Na gęsto" to widziałem tylko na filmie ;) jak łowili na wielkich jeziorach na verta i były to palie arktyczne, i na rzekach typu Kaitum, ew. na małych łowiskach, w których efekt skłucia pojawiłby się nieuchronnie przy większej ekipie pewnie już po 2 dniach. Lake trouty, czyli nameycushe to jeszcze trudniejszy temat - chyba trzeba szukać od Hornavan w górę. Mam wrażenie, że to by było łowienie nudne jak flaki z olejem. Mimo wszystko wolałbym lato :)

Może się mylę, ale w Skandynawii nawet lokalesi nie łowią palii maści wszelakiej na kopy. Kiedyś spotkaliśmy w Laponii na dzikim slipie Szweda, który po zrobieniu (naszej) flaszki pokazał mi palię (arktyczną) z jeziora położonego w parku narodowym. Była duża pewnie z 70cm, może ciut więcej, ale nie ogromna, jak z Kanady. Był z siebie dumny, jak paw. Fakt, że ryba była b. masywna i miała kolory jak Countdown Rapali w malowaniu palii - dosłownie. To było w 2013 - do dziś mam ją przed oczami.

Spoko spoko chłopy. Albo nie zna tematu albo to taki sarkazm z jego strony. Jedziemy wiercić i łapać. I wypić też. Na wesoło jak połapiemy i na smutno jak mało w przeręblu. (ból dupy też jest ale z tym to ostrożnie  :ph34r:  podobno kto co lubi..