Skocz do zawartości

Jak tanio wysłać wędkę kurierem?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Wysyłałem w lutym  na poczcie paczkę z kijem ponad 170cm i nie było problemu, Pani powiedziała, że przyjmą nawet taką 2m więc różnie to bywa z tymi placówkami poczty polskiej, taką jak moja trzeba szanować :)

Edytowane przez Tomek1988

Lepiej niech nie wraca bo adresatowi będzie przykro:)

mają mój tel to może najpierw zadzwonią....

Witam, ale jakoś nie zadzwonili...bo wędeczka 198cm dotarła do mnie właśnie przez PP, byłem zdziwiony że Ci się udało, bo u mnie nie ma szans, tylko do 150cm max, pozdrawiam miklas_64

z tymi wymiarami na Poczcie Polskiej to nie do końca tak jak piszecie - owszem, te 150cm jest przyjmowane jak kryterium wysyłek przez PP ale powyżej tego wymiaru przesyłka traktowana jest już jako tzw "gabaryt" i wtedy jego przesyłką zajmuje się podległa PP firma znana zapewne wszystkim o nazwie "POCZTEX" działająca tak samo jak inne firmy kurierskie - a cała zmiana w wysyłce polga na tym że polecenie przesyłki wystawia się bezpośrednio na blankiecie "POCZTEX-u" który bez problemu dostaniemy w okienku pocztowym. A wysyłka np 2,13 w jednoskladzie kosztuje ok 45-47zł w zależności od wagi opakowania - tuba lub pcv-ka

pozdrawiam wszystkich

A ja przstrzegam przed firmą SUPERPACZKA .PL

W poniedziałek zamówiłem kuriera poprzez ten serwis z odbiorem w wtorek.

Fizycznie sprawe ogarnia firma DPD - dziadostwo totalne.

Do dnia dzisiejszego nie odebrali przesyłki bo zawsze coś kurierowi wypadało - to awaria auta,to za pożno dostał info od swojej firmy.

W koncu zamowiłem poprzez Kurierzy.pl przesyłke za pośrednictwem UPS i dzisiaj została wysłana.

Wkur......ć się można na maxa bo wysyłka dla kolegi z forum i bedzie musiał czekać do poniedziałku a zależało mu żeby dotarła do wekendu.

Nauczka na przyszłość jak znalazł.

Edytowane przez Karol Krause

• 3 lata później...

Witam

Macie jakieś sprawdzone i tanie strony do wysyłki wędek w tubie? Przy zamówieniu nie zawsze jest opcja "tuba" czy "kształt owalny", a większość firm za kształt inny niż prostopadłościan życzy sobie dopłatę. Nie dawno wysłałem wędkę przez serwis znajdź kuriera za jakieś 20 zł, a po 2 tygodniach przyszła mi dopłata 70zł!

chodzi o to, że w formularz wpisuje się tylko max. szerokość, długość i głębokość paczki i wagę. Nie określa się czy jest to prostopadłościan czy walec. Więc wpisałem wymiary nawet trochę zawyżone tuby, ale w ten sposób jakby była prostopadłościanem, wyliczyło mi ok 20 zł, kurier zabrał paczkę i dostarczył. Po jakimś czasie przyszła właśnie dopłata 70 zł za nieregularny kształt. faktycznie firmy kurierskie w regulaminie podają, że tylko regularne kształty prostopadłościanu musi mieć paczka. 

Trochę się później z nimi boksowałem, ale zaczęli straszyć jakimś e-sądem, a wg regulaminu byłem na straconej pozycji więc zapłaciłem.

nie koniecznie, w moim przypadku uznano, że opakowanie było nie zgodne z regulaminem. Kurier odbierze od nas wszystko bo twierdzą, że kurier nie weryfikuje poprawności danych na liście przewozowym, a weryfikacja odbywa się dopiero w sortowni. To tak jakbyś wysyłał paczkę 50kg, a w formularz wpisał 1 kg. Zapłacisz za 1kg, kurier to odbierze bo on nie weryfikuje, a później przyjdzie ci dopłata.

Zawsze miałem duży problem i stres przy wysyłce długiej wędki. Na stronach poszczególnych firm jest drogo. Ostatnio jednak kilka wędek wysłałem przez stronę furgonetka.pl. To taki rodzaj wyszukiwarki, przedstawiają się opcje, ceny. Mogę polecić, tak jest dużo taniej niż na stronie kurierów, Pocztex fajny ale drogi, poczta nie bierze długich kijków.

Jednak np gdy wysyłam ze stronki kuriernet.pl tubę przez dpd to nigdy nie dopłacałem.

Być może miałeś szczęście. Podobno nie wszystkie paczki są weryfikowane. Tu masz fragment regulaminu ze strony dpd

"Paczka niestandardowa w serwisie krajowym i międzynarodowym (spełniająca minimum jeden z poniższych warunków):

• Paczka o kształcie cylindrycznym, okrągłym, owalnym np. tuba, wałek z tkaniną"

Mi właśnie za ten podpunkt regulaminu przyszła dopłata, tyle, że z tego co pamiętam firmą kurierską było UPS

hehe, to spróbuj w lotto

Tylko, że miałem to szczęście około... 50 razy? :)

hehe, to spróbuj w lotto teraz :)  A tak na poważnie to trochę mnie uspokoiliście bo już się bałem wędki sprzedawać i wysyłać. Może wystarczy unikać serwisu "znajdź kuriera" i firmy UPS

Wysyłałem kilkanascie razy jednosklady o długości 200-220cm, zawsze poprzez tani-kurier.pl (korzystają z UPS i DPD) i nigdy nie było problemów. Owszem, nie przeginam z podawaniem prawdziwych wymiarów i wole o kilka cm zawyżyć, niz zaniżyć (np UPS wezmie tubę do 200cm, a 205cm juz nie, wtedy tylko DPD) ale nigdy nie miałem jakiegokolwiek problemu z wysyłka.

• 1 rok później...

Witam, nie znalazłem takiego tematu a nawet jeśli cos było to ceny się zmieniają i warto temat odświeżać co chwilę. Na Poczcie Polskiej wysyłki niestandardowe podrożały o jakieś grubo ponad 100%. Pół roku temu wysyłałem wędkę jednoskład 2,1m do Wrocławia za ok 21 zł a dziś zapłaciłem 48 zł z Poczty Polskiej. Pani uprzedziła mnie, że cena drastycznie podskoczyła. Czy macie jakieś sprawdzone firmy kurierskie tańsze na wysyłki długich wędek?