Skocz do zawartości

Jak tanio wysłać wędkę kurierem?

Jeziorm 1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tylko w sendit tak "zarabiają" ..., dlatego najlepiej jest zapakować paczkę zgodnie z regulaminem czyli w karton o kształcie prostopadłościanu i zrobić sobie fotkę na pamiątkę jeśli wysyłamy po taniości albo opcja full service za coś około 50 zł. jak się nie chcemy bawić z kartonami.

Ze swojej strony odradzam tanienadawanie.pl.

Wysyłałem blank dwuczęściowy, spakowany i poważony prawilnie. Po 3 tygodniach od jego dostarczenia otrzymałem mail, że przesyłka ważyła ... 30 kg i muszę dopłacić 65 zł., dodatkowo bombardowanie telefonami i straszenie sądami/windykacją. Z doniesień w sieci dowiedziałem się, że jest to sposób firmy na "zarabianie". Mi włos z głowy nie spadł ale są ludzie i firmy, które wysyłały za pobraniem i firma mrozi środki badź przesyłki do czasu uregulowania "niedowagi/niewymiarów".

• Like 1

• 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Panowie,

na pewno zdarzało się komuś z Was zetknąć z problemem wysyłki wędki powyżej 210 cm długości, czyli paczki nietypowej i inaczej wycenianej. Polecilibyście jakąś firmę kurierską, z którą nie mieliście przebojów?

w tubie chyba też można tylko trzeba zaznaczyc "przesylka niestandartowa"... nawet cena się nie zmienia...

Nie chodzi o cenę. Przesyłki nadawane w formie tuby częściej ulegają uszkodzeniu.

Powoduje to kształt opakowania, który ułatwia przesunięcie paczki na taśmie. Tak przynajmniej tłumaczył mi znajomy, pracujący kiedyś w sortowni.

A.

Nie chodzi o cenę. Przesyłki nadawane w formie tuby częściej ulegają uszkodzeniu.

Powoduje to kształt opakowania, który ułatwia przesunięcie paczki na taśmie. Tak przynajmniej tłumaczył mi znajomy, pracujący kiedyś w sortowni.

A.

Ciekawe i oczywiście możliwe. Mi za to kurier powiedział, że wszystko co niegabaryt (np 220cm długości niezależnie czy tuba czy karton) dostaje w kość bo jedzie razem z lodówkami i w transporcie się gniotą... cholera ich wie.

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...

kiedyś był taki trick że gówno tubę z marketu (lepiej nowa nie używka:)) wkładało się w karton prostokątny. prostokąt jest kształtem regularnym przez co tańszym w logistyce. a rura stanowi główne zabezpieczenie. a karton sam formujesz z mniejszych, skleisz lub owijasz streczem... 

ps. poczta polska przyjmowała okrągłe rury ale do 1,50m za 17 zeta. Proponuje wycenić na jakiejś stronie np furgonetka.pl lub alekurier.pl, spacer na pocztę tez może być odkrywczy 

Edytowane przez kondzit@wp.pl
  • Like 2

Może ktoś napisać poradnik jak i czym wysyłać wędki, przecież to jakiś forumowy surwiwal, żeby o wysyłce patyka było ponad 160 postów na 9 stronach. Nie, ja nie wysyłam nic i porady nie potrzebuję, ale krew mnie zalewa jak można tyle razy opisywać to samo pytanie.

Napiszę jak ja wysyłałem długie wędki 2 i 2,10m.W pierwszej kolejności poszedłem do Komfortu tam dostałem kartonowe tuby po wykładzinach(mega twarde i w różnych średnicach)Tuby dostałem gratis a sprzedający zadowoleni,że ubywa zbędnych tub w magazynie.Z wdzięcznosci przyniosłem czekoladę i dwie strony zadowolone.Po zapakowaniu wędki w taką tubę nie wkładałem w żadne kartony itp.tylko udałem się do konsorcjum kurierskiego.W moim mieście w jednym miejscu jest kilka firm kurierskich.Pan obsługujący wybrał najkorzystniejszą ofertę i wysłałem za 24 zł od sztuki.

• 2 tygodnie później...

Patyka zapakowałem w rurę PCV z góry i z dołu zaślepiłem rurę folią babelkową i wcietym grubym kartonem, Następnie rurę opakowałem małymi kawałkami kartonu tak aby miała kształ prostokąta (za owalny pakunek trzeba dopłacić za niestandartową paczkę).Wyszło gdzieś 12cm x12cm na 170cm.Na stronie furgonetka pokazało że najtańszą opcja to nadanie GLS za 19.90 .- A tak się składa że siedzibę maja 7 km od mojego miejsca zamieszkania .Nadałem ok godziny 13 na drugi dzień w Warszawie była dostarczona do klienta.

• 2 tygodnie później...

Jest jakiś w miarę tani sposób na wysłanie prywatnie kija z Francji do Polski? Na kurjerzy.pl wstępna wycena wyszła około 150zł dla kartonu 110-120x15-20x15-20cm waga 2kg. Nie wiem jeszcze, ile kosztuje zamówienie kuriera na francuskich serwisach.

Edytowane przez Bartek_C

• 3 miesiące temu...