grzegorzw1990 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam moja przygoda z plecionka dopiero sie zaczyna. Po konsultacji z forumowiczami kupilem power pro 0.19mm. Mam pytanie odnosnie nawijania jej na kolowrotek (Penn Battle 3000). Jak mam to zrobic? Szczerze nie wiem. Czytalem o jakis podkladach z zylki. Po co sie to stosuje? Tej srednicy plecionka wejdzie mi bez podkladu okolo 130m wiec jedna szpula. Stosowanie podkladu jest konieczne? Czytalem ze warto wrzucic plecionke do wody przed nawinieciem zeby sie lepiej ulozyla na szpuli, ze mocno (ciasno) trzeba nawijac na kolowrotek. Macie jakies porady odnosnie nawijania zebym uniknal przykrych niespodzianek na samym poczatku? Prosze o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Podkład z ?źyłki, nawet nie wielki (kilka, kilkanaście zwoj?łw) eliminuje problem obracania się nawoju plecionki na szpuli. Czasami jest tak, ?źe mimo bardzo ciasnego nawoju bez podkładu, pod wpływem, r?ł?źnic w naprę?źeniach między mokrą a suchą plecionką, zdarza się, ?źe cały jej naw?łj potrafi obracać się na szpuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Ja daję podkład z grubej ?źyłki np 0,28 i nawijam nie więcej jak 90m plecionki.Jak się część zniszczy, odwijam dowijam ?źyłki i przekładka plecionki na drugą stronę.W ten spos?łb jak mam plećkę na szpuli 300Y to mam na 3 razy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Hmm ten model kolowrotka ktory posiadam ma specjalna gumke dookola szpuli ktora powinna eliminowac obracanie sie plecionki. Wiec jesli tylko po to nawijanie podkladu z zylki czy jest to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Hmm ten model kolowrotka ktory posiadam ma specjalna gumke dookola szpuli ktora powinna eliminowac obracanie sie plecionki. Wiec jesli tylko po to nawijanie podkladu z zylki czy jest to konieczne? Przeczytaj co napisał powy?źej @Jozi, to te?ź jest dobry pow?łd dla stosowania podkład?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Ja robię podobnie jak Jozi czyli p?łł sezonu na jednej stronie potem przewijam tył na prz?łd i łowie do końca ?źywotu plećki z tą tylko r?ł?źnicą, ?źe kupuje 120m Power Pro na metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Jakies rady, tricki odnosnie techniki nawijania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 mz 90m to troche malo, ale co kto lubi. natomiast co do obracania plecionki na szpuli to uzywam gabek power pro (tych naklejeczek z pudelka) i jeszcze mi sie w zyciu nic nie obrocilo. (w tym momencie mam plecionke na 5 kolowrotkach plecionki 0,08 do 0,35 czy ile tam ma 50 lbs). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Hmm ten model kolowrotka ktory posiadam ma specjalna gumke dookola szpuli ktora powinna eliminowac obracanie sie plecionki. Wiec jesli tylko po to nawijanie podkladu z zylki czy jest to konieczne?Ja nawijam podkład z ?źyłki tylko dlatego, ?źe mam głęboką szpulke . Je?źeli plecionka wypełni całą szpulkę twojego kołowrotka spokojnie odpuść sobie podkład,zwłaszcza, ?źe masz tę specjalną gumkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 jezeli masz gume na szpuli, tak jak nowe ABU, to nie musisz nawijac podkladu ... jedyny znany mi trick, to tak hamowac szpule z nawijana linka, zeby nawinac bardzo ciasno ps. plecionki nie maja srednicy pps. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=243& prevloaded=1&&start=0 wyszukiwarka rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 No na suma napewno 90m nie nawijam .Inne ryby spokojnie 90-ką się oblatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witus 1978 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Moze to sie przyda. http://www.5min.com/Video/How-To-Spool-New-Fishing-Line-Onto -A-Reel-174025989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 No na suma napewno 90m nie nawijam .Inne ryby spokojnie 90-ką się oblatuje. ja nie o sumach, ale nie mam osobnego kolowrotka do trolingu - raz sie wplata placka w silnik i co - po lowieniu bo na szpuli 30m zostalo?Ale w spinningowaniu czesto mi sie zdarza, ze sie kilka metrow plecionki zmechaci i trzeba ciachnac - w koncu dojdziesz do momentu gdy widac szpule/podklad po rzucie i generalnie te kilkadziesiat m (ile tam rzucasz) plecionki leci do smieci. Z kazdym metrem wiecej na szpuli odsuwasz ten moment = rzadziej sie trzeba kopac do sklepu + plecionki czesto sa konfekcjonowane po 100-130m co kreuje niezle skrawki do wyrzucenia (no bo co zrobic z 40m plecionki?). Pewnie jak sie kupuje z metra i ze sprawdzonego zrodla to inna bajka bo masz czesciej nowa linke... Ps po co kupowac kolowrotek o wielkosci powiedzmy 4000 i dawac podklad+ plecionke zamiast kupic 3000 i dac sama plecionke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 No chyba nie wiesz co m?łwisz .Z 4000 dalej rzucisz bo masz szerszą szpulę .To chyba oczywiste . A zawsze mam jedną albo i dwie szpule zapasowe z plećką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 130m plecionki jak nawine to bede mial prawie na full tak ze bedzie ok i nie bedzie za duzo zeby nie spadala ze szpuli. Ta gumka na kolowrotku powinna zaradzic obracaniu sie plecionki. A odnosnie tego zamoczenia w wodzie przed nawinieciem? Jak ciasno nawijac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Ja daję drugiej osobie szpulkę na oł?łwku, kt?łrą trzyma w pionie i tak nawijam.Staram się w miarę ciasne zwoje układać, ale nie takie śmiertelnie ciasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Masz pewność, ?źe wypełnisz pletką szpulę? Penny są bardzo pojemne.25tki ?źyłki 157m? O dokładną grubość plecionki cię?źko, ale 25tka ?źyłka to nie byle co a mieści więcej ni?ź masz PP. Najwy?źej jak będzie za mało dokręć podkładu i odwr?łć na koniec. Będzie idealnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 @grzegorzw1990Niewielkie mam doświadczenie ale poniewa?ź nigdy nie miałem z plecionką problem?łw to napiszę, ?źe nawijam plecionkę na kołowrotek bardzo starym sposobem - na sucho, wkładając ją w środek grubej ksią?źki (dobra jest encyklopedia . Szpulkę kładę zwyczajnie za ksią?źką i nawijam - jest ścisło (w sam raz jak dla mnie) i ani razu nic mi się nie zakręciło na kołowrotku, niewa?źne sucha czy mokra. Wa?źne, ?źeby przy nawijaniu kręcić korbką płynnie, po kilkunastu obrotach nabiera się wprawy.Oczywiście encyklopedii na łowisko nie wo?źę, jeszcze nie musiałem nawijać na łowisku.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Plecionki mam 270 m ale nawine okolo 130 bo tyle powinna szpula optymalnie pomiescic zobacze podczas nawijania kiedy stop i utne zostawie na drugi raz czytam opinie czy na sucho czy na mokro i sam nie wiem jedni pisze tak drudzy tak...@Jozi na tym oloweczku to tak jak z zylka ale dosc ciasno blokuiesz szpulke palcami nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Obawę mam o stan niekt?łrych stronic, po takiej przecierce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 @grzegorzw1990Niewielkie mam doświadczenie ale poniewa?ź nigdy nie miałem z plecionką problem?łw to napiszę, ?źe nawijam plecionkę na kołowrotek bardzo starym sposobem - na sucho, wkładając ją w środek grubej ksią?źki (dobra jest encyklopedia . Szpulkę kładę zwyczajnie za ksią?źką i nawijam - jest ścisło (w sam raz jak dla mnie) i ani razu nic mi się nie zakręciło na kołowrotku, niewa?źne sucha czy mokra. Wa?źne, ?źeby przy nawijaniu kręcić korbką płynnie, po kilkunastu obrotach nabiera się wprawy.Oczywiście encyklopedii na łowisko nie wo?źę, jeszcze nie musiałem nawijać na łowisku.pzdr Czyli wkladasz w polowe ksiazki (w polowe grubosci ilosc kartek) zamykasz i nawijasz? PS plecionka znajduje sie przy grzbiecie ksiazki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Obawę mam o stan niekt?łrych stronic, po takiej przecierce To samo pomyślałem, chyba, ?źe to jakaś niekoszerna encyklopedia i słu?źy w takich i podobnych zastosowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Grzesiu dokładnie tak .Instruuję sobę trzymającą aby blokowała szpulę palcami i nawijam pomału aby jej palc?łw nie zapalić .Plećkę nawijam na sucho, ?źadne moczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 ............ .Instruuję sobę trzymającą aby blokowała szpulę palcami i nawijam pomału aby jej palc?łw nie zapalić ......... Ta kobieta ma z Tobą cię?źko. Ojjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 ............ .Instruuję sobę trzymającą aby blokowała szpulę palcami i nawijam pomału aby jej palc?łw nie zapalić ......... Ta kobieta ma z Tobą cię?źko. Ojjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi