volfi Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Witam,mam pytanie odnosnie łączenia typu spigot,kupiłem niedawno na alledrogo wedke daiwy infinity q 14-45 2,70cm urzywke podobno po jednym sezonie...wszystko z nia ok ale zapas na spigocie to okolo 1cm,boję sie ze po sezonie nie bedzie juz zapasu, jakie macie doswiadczenia z zurzyciem tego elementu,czy mozna jakoś to zabezpieczyc ewentualnie w razie zuzycia naprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Witam,mam pytanie odnosnie łączenia typu spigot,kupiłem niedawno na alledrogo wedke daiwy infinity q 14-45 2,70cm urzywke podobno po jednym sezonie...wszystko z nia ok ale zapas na spigocie to okolo 1cm,boję sie ze po sezonie nie bedzie juz zapasu, jakie macie doswiadczenia z zurzyciem tego elementu,czy mozna jakoś to zabezpieczyc ewentualnie w razie zurzycia naprawic? Nie nale?źy dopuścić ?źeby d?łł i g?łra wędki zbli?źyły się do siebie zbytnio - jeśli spigot przestanie trzymać jest (chyba) praktycznie nie do odratowania. Prewencyjnie trzeba co jakiś czas coś w łącze wcierać - na pewno ktoś inny będzie wiedział co .Natomiast, moim zdaniem, 1 cm odstęp to w zasadzie fabryka. Mam 2 wędki na spigocie i taka była odległość sklepowa. No i z tego co wyczytałem spigot zu?źywa się wolniej ni?ź się zwykło sądzić.pzdrR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Mo?źesz kupić grafit w płynie taki jak stosują spławikowcy do tyczek aby się nie zakleszczały lub popularna stearyna czyli świeca, mo?źesz zastosować r?łwnie?ź wosk pszczeli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Łukasz z Rodmasu zapytany o konserwowanie łączeń polecił mi spray grafitowy Maver,jak Jozi wspomniał jest to płyn do konserwacji łączeń głownie na tyczkach wyczynowych ale do tego celu będzie r?łwnie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKALAR OLSZTYN Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Jest te?ź grafit w buteleczce z pędzelkiem jak lakier do paznokci, bardzo praktyczny w u?źyciu i potrafi odbudować mocno zjechany spigot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Mo?źesz kupić grafit w płynie taki jak stosują spławikowcy do tyczek aby się nie zakleszczały lub popularna stearyna czyli świeca, mo?źesz zastosować r?łwnie?ź wosk pszczeli . Z tymi grafitami w płynie to ostro?źnie. Mo?źe dopiero w?łwczas, jak zauwa?źysz faktyczne zu?źywanie czopu spigota. Dlaczego?Bo mo?źe się okazać, ?źe czop (podobno część męska) wejdzie za płytko. To tak jak w seksie.... nie pomaga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Ech Waldek mo?źe nie do końca jak spigota pociągnie lekko woskiem i wypoleruje to trochę się go zabezpiecza przed wycieraniem.Według mnie ju?ź na początku u?źytkowania nale?źy dbać o spigota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Witam,mam pytanie odnosnie łączenia typu spigot,kupiłem niedawno na alledrogo wedke daiwy infinity q 14-45 2,70cm urzywke podobno po jednym sezonie...wszystko z nia ok ale zapas na spigocie to okolo 1cm,boję sie ze po sezonie nie bedzie juz zapasu, jakie macie doswiadczenia z zurzyciem tego elementu,czy mozna jakoś to zabezpieczyc ewentualnie w razie zuzycia naprawic?Cześć-1 cm to chyba do końca ?źycia.Klasa wędki polega te?ź na tym,?źe spigot jest kr?łtki,a więc waga całości niewielka.Istotne przy wędkach wieloczęściowych.Część damska bywa zabezpieczona koreczkiem z uchwytem.W razie zanieczyszczenia -piasek-u?źywam wyciora do fajki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Zebco Rhino do 55gr , ma juz z 15 lat i tylko raz musialem psyknac spigota bo ... po wymianie przelotek u Kawalca okazalo sie , ze spigot stuka , nie wiem co bylo przyczyna Ale o 1cm o spigota to nie ma cosie martwic , jakies tam wycieranie to tak jak w normalnych nasadowych laczeniach zapewne bedzie , wazne zeby nie stukalo ale i na to sa sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfi Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Dzięki koledzy za odpowiedzi i podpowiedzi trochę sie uspokoiłem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Volfi-ale mierzyć musisz po ka?źdym łowieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 mozsz spać spokojnie, a raczej łowić,- miałem przez lata dwa kije Hardego na spigotach. Tak jak było przy zakupie tak pozostało przez cały czas a?ź do końca tzn do sprzeda?źy...W razie wielkiego problemu spigot mozna wymienić,- nie jest to co prawda najłatwiejsza operacja ale nie niemo?źliwa. Rodbilderzy nie chcą tego robic bo w cholerę roboty a pieniądze rzadne ot i cała prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Wystarczy Ci na kilka tysięcy razy zło?źyć/rozło?źyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Nie ma się co martwić jakimś szybkim zu?źyciem takiego złącza. Mam kilka kijk?łw na spigotach i nic się jeszcze nie wytarło nawet przez kilkanaście lat u?źytkowania na tyle by był jakiś problem. Zresztą to jest takie samo złącze jak ka?źde inne, jak nie będziesz dbał o czystość to je szlag trafi. Jest grafit w sprayu Mavera, Browninga, Sensasa do regeneracji i zabezpieczania złącz, tego pierwszego stosowałem do tyczek jest jak najbardziej OK. Są dwa rodzaje przezroczysty i biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Spotkałem się z radami fachowc?łw co szlifowali czop ?źeby siadał do końca bez luzu, bo fabryka źle dopasowała emementy kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Taa takich magik?łw te?ź spotkałem , czasem ludzie mają pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 1 cm to jak m?łwią poprzednicy fabryka. Mam kijek z 95 roku na spigocie, miał 1 cm, teraz mo?źe dwa milimetry mniej, ale to taki zapas, ?źe wiem ?źe w tym kraju ryby szybciej się skończą ni?ź m?łj spigot (no to akurat to nie jest zbyt długo).Nie zu?źywa się szybko, nigdy tego nie konserwowałem, tak og?łlnie dbałem typu czyste łącze, unikanie zarysowania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Tak przy okazji tego tematu - chciałbym się zapytać czy mo?źe ktoś orientuje się , kt?łry ze sposob?łw łączenia jest lepszy,pewniejszy i mocniejśzy?Spigot czy putt-over? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Tak jeszcze, mam pewną wątpliwośc. Czy rzeczywiscie wspomniana przez zało?źyciela wątku Daiwa Infinity Q 14-45 2,70cm ma złącze wykonane na spigot?Pytam w slad za opisem z http://www.szczupak.pl/produkt,1274Wszystkie wędki serii INFINITY Q mają perfekcyjne połączenia nasadoweMialem te?ź kiedyś ten model i wydawało mi się, i?ź to tylko blank był oddzielony zgrubieniem omotki, od części męskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfi Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Popper łącze jest na spigot,jest to stara wersja infinitki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlus75 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam koleg?łw. Potwierdzam ,?źe jest na spigocie - mam ten starszy model daiwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Tak przy okazji tego tematu - chciałbym się zapytać czy mo?źe ktoś orientuje się , kt?łry ze sposob?łw łączenia jest lepszy,pewniejszy i mocniejśzy?Spigot czy putt-over?Połączenie czopowe-spigot-wymaga więcej precyzji od wykonawcy blanku,szczeg?łlnie kiedy spigot jest kr?łtki,a taki być powinien w dobrym wędzisku.Pozwala zachować naturalną zbie?źność blanku-część nad łączem nie jest szersza od tej pod łączem.Czy trwalszy-nie wiem.Spigoty w moich wędziskach muchowych sięgają czasu stanu wojennego,a prze?źyły do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Dzięki Kardi. Doczytałem się te?ź w sieci ,?źe : Składy wędzisk łączone są w dwojaki spos?łb: spigot i putt-over (nasadowo). Pierwsze rozwiązanie oparto o obcy rdzeń, kt?łry łączy wędkę w całość poprzez wewnętrzne ścianki kolejnych skład?łw. Złącze nasadowe to połączenie realizowane w systemie ścianka zewnętrzna do ścianki wewnętrznej w spos?łb bezpośredni.Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Spigot dość mocno usztywnia środek wędziska ale pozwala w du?źym zakresie utrzymać szczytowy typ akcji oraz zmniejsza średnicę blanku. Putt-over naturalniej przenosi akcję na całą długość blanku ale zmusza konstruktor?łw do usztywniania dolnej części blanku przy zamierzeniu producenta w zakresie mocno szczytowej akcji. Dodatkowo, jest czynnikiem wpływającym na zwiększenie średnicy blanku choć nowoczesne rozwiązania idą w kierunku obni?źenia jej poprzez grubość ścianek.Jeśli mogę coś poradzić, przy wyborze wędziska w odniesieniu do sposobu łączenia, to początkujących namawiam raczej na putt-over poniewa?ź, szczeg?łlnie w tańszych konstrukcjach, są to wędziska bli?źsze parabolicznej akcji, kt?łra zdecydowanie więcej wybacza podczas holu oraz ułatwia celny rzut na mniejsze odległości. Modele ze złączem typu spigot mają raczej tendencję do szczytowej akcji oraz wystrzału przy rzucie, kt?łry czasami trudniej kontrolować mniej zaawansowanym technicznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Tak przy okazji tego tematu - chciałbym się zapytać czy mo?źe ktoś orientuje się , kt?łry ze sposob?łw łączenia jest lepszy,pewniejszy i mocniejśzy?Spigot czy putt-over?Połączenie czopowe-spigot-wymaga więcej precyzji od wykonawcy blanku,szczeg?łlnie kiedy spigot jest kr?łtki,a taki być powinien w dobrym wędzisku.Pozwala zachować naturalną zbie?źność blanku-część nad łączem nie jest szersza od tej pod łączem.Czy trwalszy-nie wiem.Spigoty w moich wędziskach muchowych sięgają czasu stanu wojennego,a prze?źyły do dziś.Podpisuję się pod tym, co napisał kardi.Posiadam Daiwę Infinity Q, 2,70, 3-18 g.Jest ze złączem typu spigot.Jest to jedyny spining, jaki sobie pozostawiłem ( ma u mnie do?źywocie), po przejściu na casting.Przewaliłem nasadowc?łw sporo. Ale, nie wiem,mo?źe złącze na to wpływa, w ka?źdym bądź razie jest to zajebisty kij,nigdy nie miałem z nim problem?łw.Aha, to pierwsza seria Daiwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi