Skocz do zawartości

Maniek i jego patyki

Maza

Rekomendowane odpowiedzi

Hellooo

Dzisiaj po pracy zabieram sie za pierwsze lakierowanie omotek,przy uzyciu Flex Coat High Build

attachicon.gif 20181024_185942.jpg

attachicon.gif rsz_20181024_214831.jpg

Mam nadzieje ze nie bedzie problemow z wymieszaniem Flex Coat... :unsure:

Lakier bede mieszal powoooli w kubeczku nad kaloryferem lub w cieplej wodzie,okolo 3-5min.

Mam przygotowana opalarke(heat gun) w razie problemow z rozprowadzeniem Flexa,czytalem na forum ze nie jest to najleprzy lakier dla poczatkujacego ale jest taki a nie inny,trzymajmy kciuki i badzmy dobrej mysli :)

jakie sa wasze doswiadczenia z Flex Coat High Build?

Mozesz dodac kropelke acetonu (nie wiecej niz 1/15 calosci mieszanki), zeby go ciut bardziej rozcienczyc, jesli pracujesz z wiekszymi powierzchniami; ja tak robilem lakierujac jedwabne omotki - wtedy lakier latwiej penetruje nic i ciut dluzej wiaze.

Zerknij sobie na strone producenta odnosnie tego jak pracowac z Flex Coat'em:

https://flexcoat.com/learning-center/measuring-and-mixing

Edytowane przez madmatt
  • Like 1

Mozesz dodac kropelke acetonu (nie wiecej niz 1/15 calosci mieszanki), zeby go ciut bardziej rozcienczyc, jesli pracujesz z wiekszymi powierzchniami; ja tak robilem lakierujac jedwabne omotki - wtedy lakier latwiej penetruje nic i ciut dluzej wiaze.

Zerknij sobie na strone producenta odnosnie tego jak pracowac z Flex Coat'em:

https://flexcoat.com/learning-center/measuring-and-mixing

poczytalem sobie wszystko i na prawde fajnie sa opisane procesy,krok po kroku  :good:ale,

jakos nadal boje sie dodawac tego acetonu...

bede mieszal tylko malutkie porcje i moze byc ciezko odmierzyc ilosc acetonu.

Wlasnie polozylem buteleczki Flex Coat na kaloryfer,niech zlapia troche temp.

pozniej bede rozranbial sobie tak na 3 przelotki,powolutku i na spokojnie bo kreceniu omotek czuje sie jak po przejsciach  :bighair:

:D

Dasz radę :)

Na HB też da się przyjemnie pracować - ja w zasadzie tylko HB używam , tyle że Roddancer Threadmaster - dodaję odrobinę acetonu, rozrabiam jedną porcję i lakieruję całość od razu - nie taki diabeł straszny jak go malują :)

• Like 2

piatek piateczek piatunio :D

Mieszanie lakieru okolo 5min,caly proces zgodnie z instruktarzem ze strony producenta.

Buteleczki Flex Coat zostaly podgrzane na kaloryferze,zanim zabralem sie za dawkowanie.

Plastikowy kubeczek rowniez polezal sobie w cieplym przed oproznilem do niego strzykawek  z Flexem.

Tacka opatulona folia alum. tak samo byla cieplutka przed rozlaniem lakieru po wymieszaniu a mimo wszystko wyszedl bardzo gesty i troche ciezko sie go nakladalo.Dodam jeszcze ze temp. pokojowa podnioslem do 26C wiedz juz sam nie wiem...

huuuu.. pierwsza warstwa jakos poszla,troche powyjezdzalem za daleko pedzelkiem gdzie nie gdzie ale nie ma tragedii ;)

po podgrzaniu opalarka lakier nawet ladnie sie rozlal po omotkach i nici dobrze nasiakly.

Mam kilka fotek ale sa liche, sorry wczoraj brakowalo juz mocy na dobra sesje zjdeciowa,na pewno w niedziele wstawie juz caly finish lakierowania.

a na teraz tylko takie B)

post-68302-0-48630400-1540540681_thumb.jpgpost-68302-0-37918900-1540540692_thumb.jpg

dzisaj przed nalozeniem drugiej warstwy lakieru na pewno bede chcial sprobowac rozcieczyc go z acetonem,dla uzyskania cieniutkiej warstwy.

pozdro

Edytowane przez ManiekL-ski

Lakier na omotkach ok, bez siodełek. Nie mniej jednak za daleko wyjechałeś lakierem na blank, zobacz sobie jak robi to kol. @ Voldemort albo Skalek ale to są fachury nie  z tej ziemi.

Dla mnie właśnie połączenie lakieru z blankiem (przed nicią) jest wykładnią jakości lakierowania. Chociaż, odkąd łowię na "sankroje" to nabrało nowego znaczenia :)

Lakier na omotkach ok, bez siodełek. Nie mniej jednak za daleko wyjechałeś lakierem na blank, zobacz sobie jak robi to kol. @ Voldemort albo Skalek ale to są fachury nie  z tej ziemi.

Dla mnie właśnie połączenie lakieru z blankiem (przed nicią) jest wykładnią jakości lakierowania. Chociaż, odkąd łowię na "sankroje" to nabrało nowego znaczenia :)

wiem wiem...ale bardzo ciezko jest polakierowac omotke rowno z ostatnim zwojem nici :huh: 

na pewno wyszlo by to lepiej,gdybym rozcienczyl lakier juz przy pierwszym podejsciu.

Przy nastepnym lakierowaniu omotek wezme na to poprawke :) 

Nie musi Kolega rozcieńczać lakieru (choć ja do HB daję czasami kropelkę Acetonu) tylko -

musi Kolega oprzeć rękę podczas lakierowania - nie da się równo zrobić (albo przynajmniej jest bardo trudno)  lakierując wolną ręką.

Ja z reguły kładę palec/palce dłoni w której trzymam pędzelek na blanku, ręka nie ma prawa drżeć wtedy i wychodzi równiutko  - polecam spróbować.

Bądź podłożyć coś innego - puszkę,słoik ...

Ale omotki bardzo ładnie i równiutko wyszły  :)

• Like 2

Taki sandacz na dolniku to wiocha czy nie?  :D

post-68302-0-70418500-1540885171_thumb.jpg

strasznie nie podoba mi sie ta biala ramka na calej lini zewnetrznej naklejki <_<

jak uwazacie,ktora opcja bedzie ladniejsza z naklejka czy bez?

Jesli bez to co wy byscie wstawili zamiast.

jakas prosta wyplatanka moze...?

Wedke robie dla siebie,tematy typu dolnik-inspiracje przewlkowane byly 8x

Po prostu chcial bym wiedziec kto co zastosowal by akurat w tym dolniku i danej koloreystyce,moze ktos przedstawi pomysl ktory przebije to,co sam planuje zrobic,roznie bywa.

Kto pyta nie bladzi albo nie robi dolnika dwa razy  :)

Wedke robie dla siebie,tematy typu dolnik-inspiracje przewlkowane byly 8x

Po prostu chcial bym wiedziec kto co zastosowal by akurat w tym dolniku i danej koloreystyce,moze ktos przedstawi pomysl ktory przebije to,co sam planuje zrobic,roznie bywa.

Kto pyta nie bladzi albo nie robi dolnika dwa razy  :)

Sprawdz to:

http://www.fishtrack.com/how-to/rod-building-how-to-add-decorative-trim_111344

Ja osobiscie dalbym piorko albo delikatna wyplatanke pojedyncza nicia

Edytowane przez madmatt
  • Like 1

lakierowanie part 2

Wyznaczylem sobie za dozo powierzchni do pokrycia na raz i ze tak sie wyraze d..y nie urywa...

Znowu przy koncowym etapie lakier zaczal gestniec i zrobily sie fale/siodelka w miejscu,gdzie znajduje sie naklejka (sandacz)

specjalnie mnie to nie razi ale,moglo by byc lepiej :blink:

Caly czas tlumacze sobie ze jest to pierwszy kijek i mam prawo popelniac drobne bledy,nie bedzie mialo to zlego wplywu na prace kija wiedz przymykam na to oko

MNIE SIE PODOBA;))))))

post-68302-0-34770000-1541063103_thumb.jpg

post-68302-0-03637100-1541063112_thumb.jpg

post-68302-0-14799400-1541063138_thumb.jpg

kijek w 99% gotowy,do wykonania zostal jeszcze tylko opis blanku,ktory zostawiam na pozniej.

W sobote jdziemy na pierwszy test! juz nie moge sie doczekac :rolleyes:

Wlasnoreczne wykonanie tej wedki,dalo mi jedna z najwiekszych lekcji cierpliwosci w moim zyciu :D mam nadzieje ze warto bylo poswiecic caly ten czas na edukacje i wykonanie.

Dziekuje wszystkim tym ktorzy udzielili sie w moim temacie,dostalem sporo cennych rad/informacji :good: bez ktorych bylo by mi bardzo ciezko i mial bym caly czas pod gorke.

Dzieki x100

pozdro/piona

• Like 1

Lakierowanie to ciezka sprawa,lecz mnie prawie wykonczyl etap omotkowania :bighair:

Byl taki moment,kiedy malo brakowalo a blank dostal by z KARATE :D

Jeszcze tylko musze pamietac o zarejestrowaniu blanku i to chyba bedzie na tyle.
W niedziele wrzuce fotki gotowego MHXa z nad wody i konczymy ten temat