Skocz do zawartości

Maniek i jego patyki

Maza

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie czarna nitka najtrudniejsza do lakierowania, widac wszystkie niedoskonalosci i najmniejsze bledy po lakierowaniu.

Dla mnie najcięższa droga to było metodą prób i błędów uzyskać śnieżno-białe omotki , czarny jakoś zawsze się litowal wyglądem ;)

Bialy zalezy od transparentnosci nitki, pro wrap ncp testowales?

Nie miałem okazji , mam nadzieję że w zimę uda mi sie powariowac z kolorami , póki co na fuji się trochę zawiodlem niciach jeśli chodzi o oczojebne kolory , z białym próbowałem malować blank pod omotka ale wkoncu i tak najlepiej wychodzi na 2 warstwach nici.

Mozesz zaczynac omotke blizej stopki :)

dzieki wszystkim za cenne rady,na pewno wezme je pod uwage przy kolejnych przelotkach

temat omotek byl przerabiany najmniej i teraz wszystko wychodzi.. 

ale jak na pierwszy raz,chyba nie jest az tak zle co??? :)

Edytowane przez ManiekL-ski

proby miksowania kolorow omotek na szczycie sprawily klopoty... <_<

Na pewno moje wykonanie tak malych omotek w jednym kolorze bedzie solidniejsze i ladniejsze

attachicon.gif 20181018_210518.jpg

attachicon.gif 20181018_210542.jpg

attachicon.gif 20181018_214425.jpg

zaczne od nowa i polece tylko czarnymi...

Nie poddawaj sie :)

Sprobuj pojedynczy 'trim band' - latwiej a tez ladnie:

https://www.ifish.net/board/showthread.php?t=131385

• Like 2

witam ludziki,dzis kolejna aktualizacja mojej pracy nad MHXem.

Omotkowanie ciezko mi idzie,nawet odpuscilem sobie trim band :blink:  ale sa jakies efekty i wszystko sie trzyma blanku.

post-68302-0-45631500-1540377748_thumb.jpgpost-68302-0-65786900-1540377673_thumb.jpgpost-68302-0-29715500-1540377611_thumb.jpgpost-68302-0-14674100-1540377424_thumb.jpg

czy w tym momencie mam jeszcze jakies opcje na ladniejsze/ciekawsze wykonczenie tych prostych czarnych omotek,bez ich naruszenia?? :)

Hellooo

Dzisiaj po pracy zabieram sie za pierwsze lakierowanie omotek,przy uzyciu Flex Coat High Build

post-68302-0-86227200-1540449236_thumb.jpg

post-68302-0-06194100-1540449355_thumb.jpg

Mam nadzieje ze nie bedzie problemow z wymieszaniem Flex Coat... :unsure:

Lakier bede mieszal powoooli w kubeczku nad kaloryferem lub w cieplej wodzie,okolo 3-5min.

Mam przygotowana opalarke(heat gun) w razie problemow z rozprowadzeniem Flexa,czytalem na forum ze nie jest to najleprzy lakier dla poczatkujacego ale jest taki a nie inny,trzymajmy kciuki i badzmy dobrej mysli :)

jakie sa wasze doswiadczenia z Flex Coat High Build?

Jedna rada: lubię sobie przejechać po omotkach (i po krawędziach)pędzelkiem zanurzonym w acetonie podczas gdy kij kręci się już na suszarce, w oczekiwaniu na lakierowanie. Powyższa czynność spowoduje usunięcie zabrudzeń (np. tłuszczu) z nici oraz blanku i zapobiegnie problemom w układaniu lakieru (na tłustych powierzchniach powstają tzw. oczka). Wystarczy zanurzyć pędzelek, aceton moment odparowuje i nie uszkodzi blanku. 

• Like 1

Doświadczenia bardzo dobre, aczkolwiek do lakierowania dużych powierzchni (np. pod naklejkę czy opis) moim zdaniem lepszy jest LB. 

Powodzenia! 

I pamiętaj, kółeczko dookoła omotki (przed omotką) na bezdechu :) wtedy ręka się nie trzęsie :)

ok dzieki za rade :) bede jak snajper :ph34r:

A naklejka i opis moze poczekac az zakupie LB

Niekoniecznie, HB też się nadaje, tylko trzeba dość szybko działać, co czasem nie jest wskazane. Generalnie, jeśli rozrobisz sobie 1 porcję na omotki, a potem świeżą drugą na naklejkę to nic złego nie powinno się wydarzyć. Najgorsze to próba uzyskania dodatkowej żywotności w już ścinającym się lakierze poprzez podgrzanie. Lakier do naklejek musi się lać. 

Druga sprawa, naklejkę nanoś poprzez tzw. "papier transferowy" (najlepiej taśmę malarską lub taśmę klejącą) i staraj się nie dotykać paluchami już przyklejonej na blank naklejki. 

• Like 1

Druga sprawa, naklejkę nanoś poprzez tzw. "papier transferowy" (najlepiej taśmę malarską lub taśmę klejącą) i staraj się nie dotykać paluchami już przyklejonej na blank naklejki. 

W życiu nie zbudowałem nawet pół kija, ale jeśli mógłbym doradzić, zrezygnuj z naklejki i opisz blank własnoręcznie, 100% handmade B)

Tak czy inaczej, trzymam kciuki :)

• Like 2

W życiu nie zbudowałem nawet pół kija, ale jeśli mógłbym doradzić, zrezygnuj z naklejki i opisz blank własnoręcznie, 100% handmade B)

Tak czy inaczej, trzymam kciuki :)

tak tak.napisy wszystkie beda wykonane moja reka,poniewaz te ktore przyszly razem z blankiem maja sie nijak do mocy blanku,wiedz ida do szuflady.

Druga sprawa jest tak jak piszesz,lepiej 100% handmade!! :) piona

Niekoniecznie, HB też się nadaje, tylko trzeba dość szybko działać, co czasem nie jest wskazane. Generalnie, jeśli rozrobisz sobie 1 porcję na omotki, a potem świeżą drugą na naklejkę to nic złego nie powinno się wydarzyć. Najgorsze to próba uzyskania dodatkowej żywotności w już ścinającym się lakierze poprzez podgrzanie. Lakier do naklejek musi się lać. 

Na omotki rozrobie sobie 2 albo nawet 3 porcje :D nie mam jeszcze prawie zadnej wprawy i nie che sie spieszyc przy tej czynnosci.

Napisy beda handmade ale zamowilem sobie naklejke SANDACZ,ktora jest wlasnie na papierze transferowym,wiec tak czy siak bedzie zabawa.

dzieki za cenne uwagi.

Napisy też wykonaj sobie dobrą stalówką albo rapidografem, najlepiej zrobić sobie "korytko" na blank w desce albo np. styropianie tak, aby po włożeniu do niego blanku była jednolita powierzchnia, wtedy nic się nie przesuwa i piszesz sobie jak po kartce. :)

Edytowane przez WojtekCIN
  • Like 1

Napisy też wykonaj sobie dobrą stalówką albo rapidografem, najlepiej zrobić sobie "korytko" na blank w desce albo np. styropianie tak, aby po włożeniu do niego blanku była jednolita powierzchnia, wtedy nic się nie przesuwa i piszesz sobie jak po kartce. :)

aaaa taki myk,dobreee WojtekCIN :good: