Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam. Wiem, ?źe powiększa się grupa u?źytkownik?łw MHX..stąd kieruję do was pytanie.. MB843-2-MHX- kijek na ponton, rzeka Wisła, plecionka, wobki 12-20g do szybkiego prowadzenia.. co sądzicie o tej propozycji blanku?? Czoper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 W ręku go nie miałem,ale jak pytałem to chłopaki m?łwili ?źe patyk jest niedoszacowany,30-40g nie robi na nim wra?źenia więc ja bardziej bym go widział jako armatkę na denne bolenie,szarpanie RH12,większe gumy albo coś typu Thrill 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 mam nadzieję ze nie łamię regulaminu wklejając ten link..ciekawe jest to ?źe obcią?źenie 21g praktycznie nie ruszyło blanku http://fishingrod.pl/artykuly/blanki-mhx/mb843-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Dokładnie,jak pisałem,mocno niedoszacowany... Chłopaki rodbuilderzy opisują ten blank jako pałka sandaczowa,coś do szarpania kogutami albo większymi gumami. Ja osobiście łowiąc na woblery wole bardziej spolegliwe blanki,?źeby była jakaś amortyzacja,tym bardziej łowiąc na plecionkę. Ale wydaje mi się ?źe do szybkiego podrywania RH12 z dna ten blank byłby strzałem w 10-tkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Dla mnie kij tez musi pracować..tym bardziej w ostatniej fazie holu..przy podbieraniu..hmmm ?źeby nie był za mocny trzeba by szukać czegoś łagodniejszego..nie ukrywam ?źe sugerowałem się tu opisem blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Moim zdaniem raczej będzie za mocny. Widać ?źe przy 30g ten 17lb Mag Bass jest prawie prosty,jest jeszcze delikatniejszy MB842-2MHX mo?źe on się nada.Ale z tym to musisz poczekać na kogoś bardziej obeznanego w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 dokładnie jak piszesz.. mo?źe ktoś wypowie o tym MB842-2-MHX?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Moim zdaniem wedka zbudowana na tym blanku nie nada sie do takich zastosowan do jakich chcesz ja przeznaczyc. Tak jak pisal kolega wyzej sa to blanki niedoszacowane, nadajace sie do gumy czy koguta. Nie wiem jakie wedki preferujesz ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze 2.50 to wcale nie jest tak duzo na ponton. Ja szukalbym czegos z CD. Rewelacyjne blanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Jak najbardziej CD super blanki jednak spotkałem się ostatnio z bardzo dobrymi opiniami na temat mhx...cena te?ź jest fajna...co skłania mnie do tego..by je wypr?łbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strzalka Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Te?ź sie podepne pod temat.Te mhx jak na rzekę wydaja mi się zbyt kr?łtkie. Mo?źe teST1024F-MHXXLS BLRXLS296MHby były bardziej odpowiednie i czekam na wypowiedz u?źytkownik?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Nie mowie ze nie MHX bardzo fajne blanki w rosadnej cenie. Jednak ten MB, ktory podales bedzie kiepski do takich zastosowan. @strzalka na temat blanku ST1024F juz nie dlugo cos wiecej bede mogl napisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 nic chyba jednak wr?łcę do pierwszej myśli...BLRBR299M... nie będę ryzykował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 myślę, ?źe jest to bardzo dobry wyb?łr. Jeśli będziesz u?źywał trochę cię?źszych przynęt przy szukaniu dennych rap to mo?źe warto zastanowić się nad mocniejszym bratem BLRBR299MH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Pod spina MBX790-2 ML Phenixa,nada się idealnie.Ten sam w cascie ju?ź nie ,szybki i sztywny jak drut ,pod gumy super.Ale w spinie machnie wszystkim ,od obrotki 2 po algę3 ,a wobki ojakich piszesz obleci spokojnie ,no i ma piekne ugięcie pod rybką ,co pewnie się na pontonie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Wspomniane dwa CD BLRBR299M i BLBR299MH obsłu?źą całe spektrum przynętowe. Pierwszym ju?ź się zaczyna dobrze czuć i rzucać 3,5cm wobkiem coś w stylu Alaska, do 5-10cm i 15g wagi woblerek boleniowy, guma 8 cm 22-max25g gł?łwka. Drugi to ju?ź zdecydowanie mocniejsza armata,na większy uciąg, 10-12 gram to minimum, cię?źkie woblery boleniowe, SDR i gumy 3 calowe do 40g gł?łwka. Wspomnianego Phenixa miałem blank w łapkach kosa. Wszystkie te blanki to ok 600PLN. Jak ma być MHX i nie długi to mo?źe warto by było sprawdzić blank P904-2, czuła szczyt?łwka i mocny dolnik. Ale to tak czysto teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 P-904 to kij do gumy, ta czuła szczyt?łwka szybko siądzie pod wobkiem. Jak ju?ź w długości 7' i MHX to SJ843-2 o ile dwuskład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Nie ma chyba co kombinować..łowiłem w tamtym roku cd BLRBR299M kolegi, naprawdę dobry kij, dobrze się ładował,na bolca dobry...zastanawia mnie jeszcze ta karabelka..mam zmontowany u P. Kawalca phenixa na pontonik ale to X-9-B bardzo fajnie się tym łowi na l?źejsze i średnie przynęty..a mocy ma tyle w dolniku ?źe mo?źna rwać mniejszego wąsacza niepozorny ale byk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 myślałem ?źe ten poping dał by radę, ale znam go tylko wirtualnie. Z kr?łtszych blank?łw 7' te?ź bym bardziej obstawiał spin jigi ni?ź mag bassy. Jak na m?łj gust było by bardziej finezyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 w tym przypadku finezyjności za bardzo nie będzie...mocniejszy, sprę?źysty kij, kt?łry nie boi się rwącej wody, szybkiego nurtu... nie pozostaje mi nic innego jak BLRBR299M... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Te poppingi mają mocno wycienione szczyt?łwki, P844-2 na porządnej suwmiarce po sprawdzianie 1,37mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 5 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 No to faktycznie cieniutka ta szczyt?łweczka i na pewno by poległa. @Czoper jak ma być mocniej i w ostrym nurcie i tak jak podajesz wobki 20g, a jak byś jeszcze chciał głębiej i z dna to raczej bym celował w tego o oczko wy?źej do 35 lub XLSa BLRXLS296MH. Te BR mam obydwa i łowię na środkowej Odrze a tu nurt dość spory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 ju?ź praktycznie podjąłem decyzję...wezmę tego BLRBR299M..do dennego łowienia mam coś innego..ten do bardziej powierzchniowego będzie najodpowiedniejszy..przynajmniej tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Nie poddawaj się i szukaj Z MHX w tej długości będzie cię?źko , bo albo L.i UL. z serii S w gre nie wchodzą. Popingi to nie popingi , a raczej HS. Inne kr?łciaki jak MB i SJ to racze za szybkie .Ale w Batsonie w seriach IP i CB coś jest godnego uwagi , bo i się ładują i z mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Poszło jeszcze inaczej...jutro jad obejrzeć dwa blanki PhenixMBX 790-2 ML MBX 790-2 H za du?źo tego wszystkiego jest ale jakiś złoty środek się znajdzie...miałem zakończyć poszukiwania na ww CD ale jeszcze doszedł Phenix...a jeszcze jeden kierunek podsunął mi @TOFIX99 Restaffine zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Ooo, jak koszty nie są ograniczającym kryterium ,to masz z czego wybierać.Ale czy koniecznie taki kr?łciak musi być? W przedziale 230-250cm chyba by było akurat.Ten MBX 790-2 H,to chyba za mocny,ale jak masz okazję pomacać to sam stwierdzisz Mam zbrojonego w casta 790-2 ML ,co gumę 4 +25g oowiu podbija komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi