Skocz do zawartości

Kij - boleń Wisła ponton

Czoper

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie,jak pisałem,mocno niedoszacowany... :unsure:

Chłopaki rodbuilderzy opisują ten blank jako pałka sandaczowa,coś do szarpania kogutami albo większymi gumami.

Ja osobiście łowiąc na woblery wole bardziej spolegliwe blanki,?źeby była jakaś amortyzacja,tym bardziej łowiąc na plecionkę.

Ale wydaje mi się ?źe do szybkiego podrywania RH12 z dna ten blank byłby strzałem w 10-tkę.

Moim zdaniem wedka zbudowana na tym blanku nie nada sie do takich zastosowan do jakich chcesz ja przeznaczyc. Tak jak pisal kolega wyzej sa to blanki niedoszacowane, nadajace sie do gumy czy koguta. Nie wiem jakie wedki preferujesz ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze 2.50 to wcale nie jest tak duzo na ponton. Ja szukalbym czegos z CD. Rewelacyjne blanki :D

Wspomniane dwa CD BLRBR299M i BLBR299MH obsłu?źą całe spektrum przynętowe. Pierwszym ju?ź się zaczyna dobrze czuć i rzucać 3,5cm wobkiem coś w stylu Alaska, do 5-10cm i 15g wagi woblerek boleniowy, guma 8 cm 22-max25g gł?łwka. Drugi to ju?ź zdecydowanie mocniejsza armata,na większy uciąg, 10-12 gram to minimum, cię?źkie woblery boleniowe, SDR i gumy 3 calowe do 40g gł?łwka. Wspomnianego Phenixa miałem blank w łapkach kosa. Wszystkie te blanki to ok 600PLN. Jak ma być MHX i nie długi to mo?źe warto by było sprawdzić blank P904-2, czuła szczyt?łwka i mocny dolnik. Ale to tak czysto teoretycznie

Nie ma chyba co kombinować..łowiłem w tamtym roku cd BLRBR299M kolegi, naprawdę dobry kij, dobrze się ładował,na bolca dobry...zastanawia mnie jeszcze ta karabelka..mam zmontowany u P. Kawalca phenixa na pontonik ale to X-9-B bardzo fajnie się tym łowi na l?źejsze i średnie przynęty..a mocy ma tyle w dolniku ?źe mo?źna rwać mniejszego wąsacza :D niepozorny ale byk :mellow:

No to faktycznie cieniutka ta szczyt?łweczka i na pewno by poległa. @Czoper jak ma być mocniej i w ostrym nurcie i tak jak podajesz wobki 20g, a jak byś jeszcze chciał głębiej i z dna to raczej bym celował w tego o oczko wy?źej do 35 lub XLSa BLRXLS296MH. Te BR mam obydwa i łowię na środkowej Odrze a tu nurt dość spory

Nie poddawaj się i szukaj :mellow: Z MHX w tej długości będzie cię?źko , bo albo L.i UL. z serii S w gre nie wchodzą. Popingi to nie popingi , a raczej HS. Inne kr?łciaki jak MB i SJ to racze za szybkie .Ale w Batsonie w seriach IP i CB coś jest godnego uwagi , bo i się ładują i z mocą :D

Poszło jeszcze inaczej...jutro jad obejrzeć dwa blanki Phenix

MBX 790-2 ML

MBX 790-2 H

za du?źo tego wszystkiego jest :mellow: ale jakiś złoty środek się znajdzie...miałem zakończyć poszukiwania na ww CD ale jeszcze doszedł Phenix...

a jeszcze jeden kierunek podsunął mi @TOFIX99 Restaffine

zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Ooo, jak koszty nie są ograniczającym kryterium ,to masz z czego wybierać.Ale czy koniecznie taki kr?łciak musi być? :unsure: W przedziale 230-250cm chyba by było akurat.Ten MBX 790-2 H,to chyba za mocny,ale jak masz okazję pomacać to sam stwierdzisz :D

Mam zbrojonego w casta 790-2 ML ,co gumę 4 +25g oowiu podbija komfortowo. :mellow: